Επικαιρότητα

Σχέδιο με ευθύνη για τους δημόσιους χώρους

Off

Χρειάστηκε δυστυχώς να γίνουν δύο ατυχήματα σε έναν παιδότοπο στην Αθήνα και στην παιδική χαρά στον Κουραμπά, με τον ακρωτηριασμό του δαχτύλου ενός τρίχρονου αγοριού πριν από 2,5 χρόνια, για να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει τις απαιτήσεις και τα όρια ασφάλειας στις παιδικές χαρές.
Το μεσοδιάστημα βέβαια ήταν μία χρονική περίοδος που ακόμη και σήμερα χαρακτηρίζεται από πλήθος αυθαιρεσιών, αλλά και από μία… σχιζοφρενική σχεδόν κατάσταση, όπου οι κατά τόπους δημοτικές αρχές έχουν τοποθετήσει πινακίδες σήμανσης που μεταθέτουν την ευθύνη για τυχόν ατύχημα ή οτιδήποτε άλλο συμβεί στην παιδική χαρά, στους χρήστες.
Τουλάχιστον φαίνεται πως στο Δήμο Ιωαννιτών η ανταπόκριση που υπήρξε για την βελτίωση αυτής της κατάστασης και κυρίως την αναβάθμιση των παιδικών χαρών, θα έχει σύντομα εμφανή και ουσιαστικά αποτελέσματα.
Ο Δήμος ολοκλήρωσε το σύνολο των διαδικασιών για την έναρξη του έργου που προβλέπει την αναβάθμιση και την πιστοποίηση 50 παιδικών χαρών σε κάθε γειτονιά της πόλης και στα δημοτικά διαμερίσματα.
Η διαδικασία ήταν χρονοβόρα, έφτασε όμως στο τέλος της και οι εργασίες ξεκινούν σήμερα Τετάρτη από την παιδική χαρά στην συμβολή των οδών Πουτέτση και Φώτου Τζαβέλλα. Σε πρώτη φάση θα γίνουν έργα σε πέντε παιδικές χαρές οι οποίες έχουν προσδιοριστεί να είναι οι παραπάνω, η παιδική χαρά στο πάρκο Ούλοφ Πάλμε και ακόμη στην οδό Γαριβάλδη, στο Γηροκομείο και στην Πλατεία Χατζή.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς του αναδόχου, η ολοκλήρωση των εργασιών για κάθε ομάδα πέντε παιδικών χαρών αναμένεται να γίνει σε διάστημα 20 ημερών και θα ακολουθήσει η διαδικασία του ελέγχου για την πιστοποίησή τους.
Σε δηλώσεις τους ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Θανάσης Μανταλόβας και ο αντιδήμαρχος με τη σχετική αρμοδιότητα του εργοταξίου Δ. Κατηρτσίδης αναφέρθηκαν στην υλοποίηση ενός σημαντικού έργου, που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 600.000 ευρώ ενώ όπως τόνισε ο κ. Μανταλόβας από το σύνολο των 50 παιδικών χαρών απουσιάζουν έργα σε πέντε δημοτικά διαμερίσματα, που όμως θα εκτελεστούν στην αμέσως επόμενη φάση.
«Στόχος μας είναι στο τέλος του 2017 να έχουμε μία ασφαλή και πιστοποιημένη παιδική χαρά σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μανταλόβας για να αναφερθεί όπως και ο κ. Κατηρτσίδης στο πραγματικά μεγάλο στοίχημα, που είναι η συντήρηση της κατάστασης στην οποία θα βρίσκονται οι παιδικές χαρές.
«Γι’ αυτό ακριβώς θα ζητήσουμε τη βοήθεια των παιδιών, των γονέων και κηδεμόνων, των παππούδων και των γιαγιάδων που βρίσκονται στις παιδικές χαρές καθημερινά έτσι ώστε να υπάρχουν οι λιγότερες δυνατές φθορές, αλλά και όταν υπάρχουν, να μας ενημερώνουν για να γίνεται η συντήρηση και επιδιόρθωση άμεσα. Είναι ένα έργο με όραμα που από εδώ και στο εξής θα προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς», σημείωσε ο κ. Μανταλόβας.
Από την πλευρά του ο κ. Κατηρτσίδης στάθηκε στη δυσκολία του εγχειρήματος, που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, λόγω της έλλειψης προσωπικού στο εργοτάξιο, το οποίο θα επιφορτιστεί με τη συντήρηση των παιδικών χαρών.  Παράλληλα πάντως, εκτός από την αντικατάσταση των οργάνων σε κάθε παιδική χαρά ή την επισκευή όσων μπορούν να επισκευασθούν και να παραμείνουν ασφαλή, θα τοποθετηθεί ασφαλές δάπεδο (καουτσούκ ή βότσαλο) θα αντικατασταθούν τα φωτιστικά σώματα, θα τοποθετηθούν κάδοι απορριμμάτων και παγκάκια, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ