Εκδηλώσεις

Η άγνωστη ιστορία των δημοτικών εκλογών

Off

Μία αλληλουχία πραγματικών γεγονότων, ανέκδοτων πολλών από αυτά και άγνωστων ακόμη και στον στενό πυρήνα των ανθρώπων που ασχολήθηκαν κατά καιρούς με τα δημοτικά πράγματα της πόλης, παρουσιάζει στο βιβλίο του, ο πρώην Δήμαρχος Φ. Φίλιος.
Γεγονότα της τελευταίας τριακονταετίας, ουσιαστικά από την πρώτη περίοδο της δικής του θητείας στο Δημαρχείο, μέχρι και τις τελευταίες εκλογές το 2014 για το Δήμο Ιωαννιτών παρουσιάζονται και αναλύονται με τον τρόπο που ο Φ. Φίλιος τα έζησε και όπως είπε θεώρησε καλό να τα αποτυπώσει με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο, υπό τη μορφή συνέντευξης στον δημοσιογράφο Γ. Τσαντίκο.
Το βιβλίο που έχει ως τίτλο μία παλιά Γιαννιώτικη παροιμία «Έχε με, μισήσε με… λείψε με, γύρεψέ με» την οποία πρότεινε ο Τέλης Καζαντζής στον συγγραφέα, παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στον Πολιτιστικό Πολυχώρο, σε μία κατάμεστη αίθουσα από πλήθος πολιτών και φυσικά εκπροσώπων του νυν δημοτικού συμβουλίου, αλλά και πολλών προηγούμενων.
«Δεν ξεχωρίζω κάτι ιδιαίτερα στο βιβλίο. Προσπάθησα όμως να αποδείξω ότι δεν υπάρχει ο μύθος του ήρωα Δημάρχου. Ρόλο παίζει η εμπειρία, το πρόσωπο, αλλά κυρίως οι συνεργάτες. Δεν μπορείς να παράξεις έργο εάν δεν υπάρχει ισχυρή συλλογικότητα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Φ. Φίλιος.
Ο πρώην Δήμαρχος Αν. Παπασταύρος ήταν αυτός που μίλησε για τον κ. Φίλιο, αλλά και το περιεχόμενο του βιβλίου του κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην «αστική ευγένεια» που όπως είπε διακρίνει τον κ. Φίλιο, καθώς «… έγραψε περισσότερα για όλους τους άλλους, παρά για τον εαυτό του. Παράδειγμα η περίπτωση της ενδοπαραταξιακής διαδικασίας για την ανάδειξη του επικεφαλής της παράταξης πριν τις εκλογές του 2014. Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα εμείς πανηγυρίζαμε γιατί είπαμε ότι ο Φίλιος θα αυτονομηθεί και θα ξανακερδίσει ένα 25% των ψήφων που είχε πάντα μαζί του. Αντιθέτως όμως, κατάπιε την πίκρα του και στάθηκε δίπλα στον Θωμά Μπέγκα επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστη πολιτική συνέπεια», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπασταύρος.
Την εισαγωγική παρουσίαση έκανε ο δημοσιογράφος Γ. Τσαντίκος που μίλησε για την περίοδο των τριών μηνών που διήρκεσε η «συνέντευξη» με τον κ. Φίλιο, προκειμένου να ολοκληρωθεί σε προφορικό επίπεδο η αποτύπωση των πρωτότυπων αυτών γεγονότων – απομνημονευμάτων.
Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παρουσίασης και η προβολή ενός οπτικού υλικού από την προεκλογική περίοδο για το Δήμο Ιωαννιτών το 1982. Επρόκειτο για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου της παράταξης «Δημοκρατική Ενότητα» και την παρουσίαση των προγραμματικών αρχών της, που έγινε στα Λιθαρίτσια.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου