Επικαιρότητα

Πολιτικές διαφοροποιήσεις για τις παροχές στη ΔΕΥΑΙ

Off

Κάτι περισσότερο από μία απλή ψηφοφορία, που αποτελεί επιλογή και ευθύνη κάθε δημοτικού συμβούλου ήταν τελικά το άρθρο που ήρθε προς ψήφιση αργά το βράδυ της Τετάρτης στο δημοτικό συμβούλιο για τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΙ.
Το θέμα που αφορούσε στην παροχή μέσων ατομικής προστασίας στο σύνολο των εργαζομένων της ΔΕΥΑΙ απείλησε τη συνοχή της δημοτικής πλειοψηφίας, καθώς εννέα σύμβουλοι καταψήφισαν το συγκεκριμένο άρθρο, τόσο για διαδικαστικούς, όσο και για ουσιαστικούς λόγους.
Οι λόγοι φυσικά δεν αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ωστόσο το γεγονός ότι ο Δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Θ. Μπέγκας υποχρεώθηκε να επανέλθει στο θέμα για διευκρινίσεις, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αποσπάσει τη θετική ψήφο των συμβούλων της παράταξης, ανέδειξε στη συνεδρίαση τις διαφορετικές εκτιμήσεις στο Σώμα.
Συνολικά εννέα σύμβουλοι της πλειοψηφίας καταψήφισαν το συγκεκριμένο άρθρο – και όχι το σύνολο του Οργανισμού – και αυτοί ήταν οι κ.κ. Τσαμπαλάς, Κατηρτσίδης, Λαόσογλου, Αρλέτος, Καλούδης και οι κ.κ. Μέγα, Βασιλείου, Βακαλοπούλου και Μπακόλα.
Αρνητικά επίσης ψήφισε επί του συγκεκριμένου άρθρου και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γρηγόρης Γκίκας, αντίθετα από το σύνολο της παράταξης, που υπερψήφισε τον Οργανισμό.
Η στάση ωστόσο των συμβούλων της πλειοψηφίας ήταν αυτή που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς η αντίδραση υπαγορεύτηκε όπως οι ίδιοι αναφέρουν και από λόγους διαδικασίας – δημοκρατίας, με την σχετική εισήγηση να δίνεται μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, λίγο πριν γίνει η ψηφοφορία, αλλά και από λόγους ουσίας και σημειολογίας.
Η παροχή των ειδών ατομικής προστασίας προβλέπεται στην κλαδική σύμβαση όλων των ΔΕΥΑ, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σαφώς το αντίστοιχο χρηματικό ποσό.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια το σχετικό επίδομα καταβαλλόταν στους εργαζόμενους και μάλιστα σε όλους και αποτιμάτο σε ετήσια βάση στο ποσό των 1750 ευρώ.
Στη συνεδρίαση της Τετάρτης η εισήγηση επί του συγκεκριμένου προβλέπει ότι το σχετικό επίδομα, μαζί με το επίδομα γάλακτος που επίσης δικαιούνται, θα αποτιμάται στο εξής στο χρηματικό ποσό των 500 ευρώ.
Τα χρήματα θα τα εισπράττουν οι εργαζόμενοι – υπό την αίρεση ότι η απόφαση θα εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση – στο χέρι και όχι υπό τη μορφή γάλακτος ή ειδών ατομικής προστασίας.
Αφενός το γεγονός που δεν υπήρχε προηγούμενη εισήγηση και αφετέρου το ότι υπήρχε διαφορετική αντίληψη για την σημειολογία και τον συμβολισμό που θα πρέπει να δώσει η δημοτική αρχή για το μείζον θέμα λειτουργίας της ΔΕΥΑΙ, προκάλεσαν τις διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία.
Κάποιοι από τους μειοψηφήσαντες έκαναν λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας επί του συγκεκριμένου άρθρου και του τρόπου με τον οποίο επιχειρήθηκε να περάσει στον Οργανισμό ενώ άλλοι, που έχουν θέσεις ευθύνης σε άλλα νομικά πρόσωπα του Δήμου διαχώρισαν τη θέση τους λέγοντας ότι δε μπορεί να ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά για τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΙ.
Όπως επισήμαναν άλλωστε θα μπορούσε να υπάρξει ομοφωνία εάν προηγουμένως είχαν ενημερωθεί σχετικά και επίσης εάν η απόφαση αφορούσε τους πραγματικούς δικαιούχους, τους εργαζόμενους δηλαδή που δουλεύουν στο πεδίο όπως οι υδραυλικοί, οι τεχνίτες, οι καταμετρητές και όχι το σύνολο των υπαλλήλων μαζί με διοικητικούς, λογιστές και λοιπά.
Στον αντίποδα για το έλλειμμα δημοκρατίας στην παράταξη τονίζεται από τη δημοτική αρχή ότι ο δήμαρχος ήταν αυτός που άφησε να εννοηθεί, μετά τις πρώτες αντιδράσεις, ότι η ψήφος των συμβούλων εννοείται πως είναι κατά συνείδηση και δεν υπάρχει κάποια προσυμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως και εξαιτίας της μετέπειτα αντίδρασης προς τους μειοψηφήσαντες συμβούλους από εκπροσώπους των εργαζομένων που βρισκόταν στη συνεδρίαση και οι οποίοι τόνιζαν ότι θα πρέπει να εξασφαλίζεται η «εργασιακή ειρήνη» για το καλό της επιχείρησης, δημιουργήθηκαν «πηγαδάκια», κεντρικό θέμα των οποίων ήταν το ότι το συγκεκριμένο άρθρο και η πρόταση ψήφισής του αποτελούσε ένα προϊόν συναλλαγής της διοίκησης της επιχείρησης με τους εργαζόμενους…

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου