Τελευταία Νέα

Ο απολογισμός της συμμετοχής και η αριστερά
Τα του Καίσαρος…
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Πλεονεκτήματα και αδυναμίες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων
15 αιτήσεις το ελάχιστο για να λειτουργήσει Παιδικός Σταθμός
«Στενεύει» η είσοδος τη νέα χρονιά στα πανεπιστήμια
Εκδηλώσεις για την επέτειο των Μαχών Γριμπόβου
Η Περιφερειακή Αρχή για την παραπομπή στο Πειθαρχικό
Ένα «εξάγιο» από την Καστρίτσα και ένα νόμισμα για τη Δωδώνη
ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ Συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ Άνοιξε η πλατφόρμα για ενίσχυση στους παραγωγούς Κλημεντίνης
Οδός Χαρ. Τρικούπη αναβαθμισμένη και φιλική στους πεζούς
Μία διεθνής ημέρα για τη «Δύναμη των Μουσείων»
Στη διεθνή έκθεση Freskon ο Δήμος Αρταίων
20 – 23 ΜΑΪΟΥ Χρώματα και μουσική με δράσεις της ομάδας Goodness Tour
Η εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε ζητεί Μηχανικούς για τα τμήματα παραγωγής και συντήρησης στα Ιωάννινα
Τρίτη 17 Μαΐου 2022 05:55
Τελευταία Ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου 2016
Επικαιρότητα

Στο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας ο Φορέας Λίμνης

Off

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας (ΦΔΛΠ) συμμετείχε στο 8o Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας, με τίτλο «150+ χρόνια Οικολογίας: δομές, δεσμοί, δυναμικές και στρατηγικές επιβίωσης». Το Συνέδριο έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α) από τις από 20 ως τις 23 Οκτωβρίου.
Ο Φορέαςσυμμετείχε στο Συνέδριο με δύο αναρτημένες ανακοινώσεις (πόστερ).
Η πρώτη είχε τίτλο «Παρακολούθηση ειδών και τύπων οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας» με αντικείμενο την ανάδειξη του ερευνητικού σκέλους των δραστηριοτήτων του Φορέα όπως η μελέτη «Παρακολούθησε ειδών και τύπων οικοτόπων» των Οδηγίων 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ, το πρόγραμμα καταγραφής ορνιθοπανίδας της περιοχής ΖΕΠ 2130005 «Λίμνη Ιωαννίνων», έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης καταγραφή των ειδών στο μέγιστο δυνατό βαθμό, η απογραφή του αναπαραγόμενου πληθυσμού του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) σε οικισμούς του λεκανοπέδιου Ιωαννίνων, καθώς και το σε εξέλιξη πρόγραμμα των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων σε συνεργασία με το ΦΔΛΠ, με αντικείμενο την οικολογική και γενετική μελέτη του είδους Chorthippus lacustris, ενδημικού είδους της Ηπείρου.
Η δεύτερη είχε τίτλο «Εκτίμηση της τροφικής κατάστασης της λίμνης Παμβώτιδας με τη χρήση της τηλεπισκόπησης» με αντικείμενο την αξιολόγηση της ποσοτικής εκτίμησης του ευτροφισμού της λίμνης Παμβώτιδας µε την χρήση σύγχρονων και καινοτόµων τεχνολογιών.
Η έρευνα εκπονήθηκε από τον Αγρο-Οικολόγο/Περιβαλλοντολόγο του ΦΔΛΠ, κ. Παναγιώτη Νίτα, τον Αναπλ. Καθηγητή Περιβαλλοντικής Γεωλογίας – Υδατικών Πόρων, κ. Ιερόθεο Ζαχαρία και τον Επίκ. Καθηγητή Περιβαλλοντικής Πληροφορικής, Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, κ. Νικόλαο Κούτσια του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στόχος της έρευνας ήταν η ποσοτική συσχέτιση των δεδομένων πεδίου της χλωροφύλλης –α και εκείνων που υπολογίστηκαν από τις φασματικές τιμές ανάκλασης των διαύλων των δορυφορικών εικόνων Landsat. Με την εφαρμογή στατιστικής ανάλυσης και συστημικής μοντελοποίησης υπολογίστηκε η χωρική κατανομή της χλωροφύλλης –α σε όλη την επιφάνεια της λίμνης και ο υπολογισμός ενός δείκτη τροφικής κατάστασης (Trophic State Index). Σκοπός ήταν η αποτίμηση της ικανότητας του υπολογισμού των τροφικών επιπέδων της λίμνης με τη χρήση της τηλεπισκόπησης. Τα αποτελέσματα της τηλεπισκόπησης συμφωνούσαν με αυτά του πεδίου και προσέγγιζαν την πραγματικότητα, παρέχει πληροφορίες για τα διαφορετικά επίπεδα ευτροφισμού σε διάφορες περιοχές τις λίμνης και μπορεί να εφαρμοστεί για την αξιολόγηση του ευτροφισμού των λιμνών σε μεγάλη κλίμακα με μικρό κόστος και σε λίγο χρόνο. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν πως η χρήση της τηλεπισκόπησης δύναται να αποτυπώσει σε ικανοποιητικό βαθμό την τροφική κατάσταση μιας λίμνης και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της ποιότητας των υδατικών πόρων. 
Τον Φορέα εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του ΔΣ Πέτρος Τσουμάνης.

 

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου