Επικαιρότητα

Ψάχνουν το δίκιο τους δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο

Off

Η αποκατάσταση της αδικίας που έχουν υποστεί δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες δανείων που ήταν συνδεδεμένα με το ελβετικό φράγκο, μέσα από την ψήφιση σχετικού νόμου είναι ο πρώτος στόχος του Συλλόγου Δανειοληπτών και όσων φορέων στηρίζουν την προσπάθεια δικαίωσής τους.
Περίπου 70.000 δανειολήπτες, που είχαν πάρει τα δάνειά τους, κατά κύριο λόγο στεγαστικά, στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και τα οποία ήταν συνδεδεμένα ως προς το επιτόκιο με το ελβετικό φράγκο και την ισοτιμία του έναντι του ευρώ, με την υποτίμηση του νομίσματος βρέθηκαν να οφείλουν το ίδιο ή και μεγαλύτερο ποσό από το αρχικό κεφάλαιο του δανείου, παρότι είχαν καταβάλλει πολλές χιλιάδες ευρώ στο μεταξύ!
Η πρωτοβουλία που αναλήφθηκε στη συνέχεια με την σύσταση του Συλλόγου Δανειοληπτών και την συμμετοχή σε αυτόν, μελών από ολόκληρη τη χώρα αφορούσε στην αποκατάσταση της αδικίας που υπέστησαν, με κύρια αναφορά το ότι κατά τη διάρκεια της υπογραφής των συμβάσεων δεν είχαν ενημερωθεί από τις τράπεζες για τους συναλλαγματικούς κινδύνους που αντιμετώπιζαν.
Ο Σύλλογος Δανειοληπτών έχει απευθυνθεί στους φορείς της αυτοδιοίκησης και ήδη έξι περιφερειακά συμβούλια στη χώρα έχουν τοποθετηθεί σχετικά και έχουν αποδεχθεί την πρόταση νομοθετήματος, που θα δικαιώνει τους δανειολήπτες.
Αύριο Παρασκευή στο περιφερειακό συμβούλιο συζητείται το θέμα με εισηγητή τον περιφερειακό σύμβουλο Β. Γοργόλη, που τόνισε ότι οι δανειολήπτες ζητούν να ψηφιστεί νόμος που θα τους δίνει το δικαίωμα να πληρώσουν το υπόλοιπο ποσό του δανείου, σύμφωνα με την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ την περίοδο της αρχικής χορήγησης, δηλαδή μέχρι και το 2008.
Στα θετικά για τους δανειολήπτες συμπεριλαμβάνεται και η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικίου Αθηνών, που αναγνωρίζει την αδικία σε βάρος των δανειοληπτών και παρότι οι αποφάσεις δεν είναι τελεσίδικες, το σκεπτικό τους χρησιμοποιείται από τους δανειολήπτες.
Ο κ. Γοργόλης τόνισε ότι αρκετοί είναι και οι δανειολήπτες στην περιοχή των Ιωαννίνων και στην Ήπειρο, που έχουν απευθυνθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου ζητώντας την έκδοση σχετικού ψηφίσματος από το περιφερειακό συμβούλιο.
Εφόσον αυτό υλοποιηθεί, κάτι που θεωρείται αναμενόμενο, το επόμενο βήμα αναμένεται να είναι η διεκδίκηση αξιώσεων από τους δανειολήπτες σε βάρος των τραπεζών, με βάση το σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων.
«Το σκεπτικό των αποφάσεων παραδέχεται ότι οι δανειολήπτες δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς για το συναλλαγματικό ρίσκο των συμβάσεων. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι στα έγγραφα που τους παρουσίαζαν και τελικά υπέγραφαν δεν υπήρχε επαρκής ενημέρωση για τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν στην επιλογή του ελβετικού φράγκου», σημείωσε ο κ. Γοργόλης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ