Επικαιρότητα

Ώρες ανασφάλειας στη μεθοριακή γραμμή

Off

Ημέρες και νύχτες αγωνίας ζουν τις τελευταίες ώρες οι λιγοστοί κάτοικοι της Καστάνιανης του Δήμου Πωγωνίου έπειτα από τις πληροφορίες που διέρρευσαν σχετικά με την επικείμενη κατάργηση του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης που λειτουργεί στο χωριό.
Η είδηση έσκασε σαν «κεραυνός εν αιθρία» πριν από λίγες ημέρες, σε ανύποπτη στιγμή όχι μόνο για τους κατοίκους, αλλά και για το Δήμο Πωγωνίου.
Όλοι είχαν πειστεί πριν από έναν και πλέον μήνα έπειτα από την αποδοχή των προτάσεων και της παρέμβασης αλλά και της πίεσης που ασκήθηκε προς την αστυνομία, να μην καταργηθεί το Τμήμα Κεφαλοβρύσου, κάτι που έγινε αποδεκτό, ότι δεν υπήρχε άλλο ανοιχτό μέτωπο.
Εντελώς ξαφνικά όμως και αναιτιολόγητα όπως οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι αναφέρουν, το υπουργείο προχώρησε στην σύνταξη ενός Π.Δ. που βρίσκεται προς υπογραφή και στο οποίο προβλέπεται η διατήρηση των δύο Τμημάτων σε Κεφαλόβρυσο και Δελβινάκι και η κατάργηση του Τμήματος της Καστάνιανης.
Όπως ήταν φυσικό, οι αντιδράσεις είναι έντονες και εκδηλώθηκαν και με την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε το βράδυ της Τρίτης, αλλά και με την κινητοποίηση των λιγοστών κατοίκων και ακόμη των μελών της αδελφότητας που δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα.
Η «Ε» και το ITV βρέθηκαν χθες στην Καστάνιανη, σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με την Αλβανία, και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς από τους κατοίκους που εξέφρασαν με κάθε τρόπο την οργή, την αγανάκτηση και την απογοήτευσή τους.
Συναισθήματα που δεν προκύπτουν από τοπικιστικά χαρακτηριστικά όπως ανέφεραν αλλά από την ίδια την ανάγκη να διατηρηθεί σε λειτουργία το Τμήμα, που καλύπτει μία ευαίσθητη περιοχή, δίπλα ακριβώς στα σύνορα με τη γειτονική χώρα.
Περιστατικά διαρρήξεων, κλοπών, διακίνησης ναρκωτικών και φυσικά λαθρομετανάστευσης, αν και όχι με την ίδια συχνότητα με το παρελθόν, εξακολουθούν να τους απασχολούν και σήμερα.
Όπως ανέφεραν ο πρόεδρος της Κοινότητας Άρης Παπαγιάννης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δημήτρης Παπαγιάννης και οι κάτοικοι Παναγιώτης Καλαμπόκας, Ανάργυρος Πάγκαλος, Σπύρος Τσίπης και Παναγιώτης Κωνσταντινίδης, εάν εφαρμοστεί η απόφαση, το επόμενο βήμα θα είναι να φύγουν και οι λιγοστοί κάτοικοι από το χωριό, αφού πλέον δεν θα υπάρχει καμία απολύτως ασφάλεια.
«Το κοντινότερο τμήμα βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων, στο Δελβινάκι. Οτιδήποτε και αν συμβεί δεν πρόκειται να το μάθει κανείς πριν την επόμενη ημέρα, πολύ δε περισσότερο να σπεύσει η αστυνομία να επέμβει», τόνισε ο κ. Παπαγιάννης.
«Αποφάσισαν χωρίς να μας ρωτήσουν. Το κράτος επιδεικνύει πλήρη αδιαφορία και είναι ανακόλουθο απέναντί μας», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινότητας υπενθυμίζοντας την πρόσφατη δέσμευση του υπουργού Εθνικής Άμυνας για επαναλειτουργία των επιμεθόριων φυλακίων, χωρίς φυσικά η δέσμευση αυτή να υλοποιηθεί.
«Εάν θέλουν να κάνουν τα χωριά μας να ανήκουν στην επαρχία της Αλβανίας, ας μας το πουν, για να απευθυνόμαστε και εμείς στο γειτονικό κράτος. Μιλάνε ήδη για την «μεγάλη Αλβανία» χωρίς να απαντά κανείς, και εμείς τους δίνουμε συνεχώς έδαφος», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Ανάκληση της απόφασης 
ζητά ο Δήμος Πωγωνίου
Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου, σε κλίμα έντασης και με το Σώμα να απαιτεί από την πολιτεία την διατήρηση των τμημάτων ως έχουν σε Κεφαλόβρυσο, Δελβινάκι και Καστάνιανη.
«Πρόκειται για ένα νευραλγικό τμήμα, ακριβώς πάνω στη μεθόριο γραμμή. Επιβλέπει μία δύσκολη γεωγραφική περιοχή που δεν μπορεί να υποστηριχθεί από κανένα άλλο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης.
«Κανένα τμήμα Συνοριακής Φύλαξης δεν πρέπει να καταργηθεί σε αυτή την πολύπαθη γωνιά της χώρας που μέχρι σήμερα αποτελεί την εύκολη επιλογή για όποια αρνητική αλλαγή σχεδιάζει η πολιτική εξουσία. Ο Δήμος Πωγωνίου δε μπορεί και δεν δέχεται να μπει στη λογική επιλογής Τμημάτων που θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά. Αντιθέτως, απαιτούμε από την πολιτεία την ενίσχυσή τους, στην κατεύθυνση εμπέδωσης της ασφάλειας, ζητώντας την τήρηση των δεσμεύσεων της πολιτικής ηγεσίας.
Ζητούμε την αναθεώρηση της απόφασης και την εφαρμογή ενός σχεδιασμού που θα εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και θα επιστρέψει επιτέλους την ηρεμία στην περιοχή του Πωγωνίου. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα μας βρει απέναντι καθώς γνώμονάς μας είναι η προστασία των δημοτών», αναφέρεται στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Ο Δήμαρχος Κ. Καψάλης σε δηλώσεις του στο ITV έκανε λόγο για εμπαιγμό της περιοχής, του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και προσωπικά του ιδίου, που είχε λάβει διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του υπουργείου, ότι δεν τίθεται κανένα άλλο ζήτημα, αφού επιλύθηκε αυτό του Κεφαλοβρύσου.
«Πήγαν να κάνουν ένα έγκλημα στο Κεφαλόβρυσο, το οποίο το αποτρέψαμε. Αυτό που πάνε να κάνουν τώρα είναι ένα διπλό έγκλημα», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας τις «καλές προθέσεις» της τοπικής αστυνομικής ηγεσίας πλην όμως σημείωσε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα υψηλά κλιμάκια της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.
«Τα ίδια έλεγαν και στο προηγούμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης όπου καταργήθηκαν τα Τμήματα σε Πωγωνιανή και Αγία Μαρίνα. Όχι μόνο ερήμωσαν τα κτίρια, λιγόστεψαν και οι περιπολίες που είχαν υποσχεθεί ότι θα ήταν περισσότερες», ανέφερε.

Ερώτηση Κ. Τασούλα
Το ζήτημα του ενδεχόμενου λουκέτου στο Τ.Σ.Φ. Καστάνιανης φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Τασούλας, που επισημαίνει ότι οι κάτοικοι περίμεναν την υλοποίηση των κυβερνητικών υποσχέσεων για την ενίσχυση της φύλαξης. «Αντί όμως για ενίσχυση της φύλαξης έχουμε τώρα την κατάργηση ενός Τμήματος Φύλαξης  που κάλυπτε μία μεγάλη έκταση στα σύνορα με την Αλβανία και συγκεκριμένα τα χωριά Λάβδανη, Αγία Μαρίνα, Καστάνιανη, Χαραυγή και Κτίσματα. Τονίζεται ότι το κτίριο που στεγάζει το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Καστάνιανης έχει παραχωρηθεί άνευ μισθώματος στην Πολιτεία και η απομάκρυνσή του υπονομεύει τα αισθήματα εμπιστοσύνης και ασφάλειας των κατοίκων που τους ενέπνεε η επιτόπου παρουσία της Συνοριοφυλακής,  σε μια περίοδο που η εισαγόμενη από την Αλβανία εγκληματικότητα είναι εντονότατη», αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Τασούλας.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου