Επικαιρότητα

Αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις του Έντι Ράμα

Off

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η συνέντευξη του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα που προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Μία συνέντευξη στην οποία παρά την προσπάθειά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν κατάφερε να κρύψει τις βαθύτερες, φανερές όμως πλέον βλέψεις της αλβανικής κυβέρνησης, σε μία προσπάθεια να εξυπηρετήσει πρωτίστως τα μικροκομματικά της συμφέροντα, για την συζήτηση με την Ελλάδα σε μία απολύτως ανοιχτή ατζέντα που θα περιλαμβάνει ακόμη και θέματα που έχουν κλείσει εδώ και δεκαετίες.
Λίγες ώρες πριν την προβολή της συνέντευξης η ελληνική κυβέρνηση γνωστοποίησε την τηλεφωνική συνομιλία του Αλ. Τσίπρα με τον κ. Ράμα, με πρωτοβουλία του δεύτερου και τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει πως η εθνικιστική και αλυτρωτική ρητορική που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο τους τελευταίους μήνες προκαλεί εμπόδια στις διμερείς σχέσεις.
Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία χθες το πρωί μετά την προβολή της συνέντευξης ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής προκειμένου να καθοριστεί μία κοινή πολιτική και διπλωματική στάση απέναντι και στην Αλβανική, αλλά και στην τουρκική προκλητικότητα.
Ο Έντι Ράμα υποστήριξε βέβαια πως η Αλβανία δεν έχει καμία βλέψη για αλλαγή συνόρων είτε προς την Ελλάδα, είτε προς τη Σερβία, έκανε λόγο όμως για την «Φυσική Αλβανία» αποφεύγοντας διακριτικά τον όρο «Μεγάλη Αλβανία».
Στην ερώτηση του Αλ. Παπαχελά σχετικά με τα σενάρια της «Μεγάλης Αλβανίας» σημείωσε πως «η ιδέα της 'Φυσικής Αλβανίας' προκύπτει από κάποιους που τη φοβούνται ή που την έχουν δημιουργήσει διότι έχουν συγκεκριμένη ατζέντα». 
Στη συνέχεια έφερε ως παράδειγμα πως «είναι σαν σήμερα να κατηγορείς τους Έλληνες για την 'Μεγάλη Ιδέα' που ήταν μια ιδέα που αφορούσε συγκεκριμένη περίοδο και δεν έχει τίποτε να κάνει με το σήμερα».
Εξήγησε ότι «η Φυσική Αλβανία, εάν μπορώ να το πω, είναι η ευρωπαϊκή Αλβανία, που πρέπει να είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Και ναι, έχουμε πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία διότι είμαστε ένα έθνος με δυο κράτη. Έχουμε την Αλβανία και το Κόσοβο, έχουμε τους Αλβανούς που ζουν νότια από τη Σερβία, που ζουν στη 'Μακεδονία' που ζουν στο Μαυροβούνιο. Ε, και; Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο, κάποιο αναμενόμενο, σοβαρό σχέδιο να μαζέψουμε όλα τα κομμάτια σε μια 'Φυσική' ή 'Μεγάλη' Αλβανία. Ναι, μπορούμε όλοι να είμαστε κομμάτι μιας Μεγάλης Ευρώπης, που θα ήταν πολύ καλό να μας συμπεριλάβει όλους ως πολίτες, όπου τα σύνορα δεν θα έχουν πια σημασία, στη λογική της επικοινωνίας, των ανταλλαγών και της έννοιας του να ζούμε μαζί κάτω από τον ίδιο ευρωπαϊκό χώρο».

Κοινή στρατηγική 
με Τουρκία
Αν και δεν το παραδέχθηκε ευθέως, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, υποστήριξε ότι η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την συμφωνία που είχαν συνυπογράψει Ελλάδα και Αλβανία και τον καθορισμό της ΑΟΖ, «υπαγορεύθηκε» κατά κάποιον τρόπο από την στρατηγική συμμαχία που έχει συνάψει η χώρα του με την Τουρκία του Ερντογάν.
Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι τα διπλωματικά έγγραφα που αναφέρονται στην ΑΟΖ Ελλάδας – Αλβανίας, έχουν ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο και την ίδια επιχειρηματολογία με αυτό που χρησιμοποιεί η Τουρκία για τις δικές της θέσεις για τον καθορισμό των ΑΟΖ στο Αιγαίο.
Συμπλήρωσε πως πρόκειται για μία «αμφισβητούμενη περιοχή, όπου υποθετικά τουλάχιστον, υπάρχουν επίσης πηγές αερίου και πετρελαίου».
Χαρακτήρισε ως «μια μεγάλη ευκαιρία να το διαλευκάνουμε όλοι μαζί» προσθέτοντας πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία σε αυτά τα μέρη.
«Μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί και η Αλβανία θα μπορούσε να αποτελεί μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία για πολλούς Έλληνες. Αλλά και η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη συνεργασία με την Αλβανία. Πρέπει να εστιάσουμε σε μόνο μια ιδέα, να συζητάμε και να επιλύουμε τα θέματά μας με υπομονή και θέληση, διότι δεν μπορώ να προβλέψω ένα διαφορετικό μέλλον από το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ μας» σημείωσε.

Για τη Χειμάρρα
Ο Έντι Ράμα αναφέρθηκε και στο θέμα της κατεδάφισης ελληνικών κτισμάτων στη Χειμάρρα, λέγοντας πως «έχουμε ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα που λέγεται 'αστική αναγέννηση', που είναι ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα ανανέωσης των πόλεών μας» και «λόγω αυτού του προγράμματος έχουμε κατεδαφίσει σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, 9.150 κτίρια». 
Όπως είπε, τα περισσότερα ήταν παράνομα και ημι-νόμιμα, και στις περιπτώσεις που ήταν νόμιμα «προχωρήσαμε σε διαδικασίες απαλλοτρίωσης βάσει του αλβανικού νόμου». 
Εξήγησε ότι «στη Χειμάρρα εφαρμόστηκε το ίδιο πρόγραμμα. Ο δήμαρχος θέλει να ανανεώσει το δημόσιο χώρο. Αφού τελείωσε με την προκυμαία, τώρα το δεύτερο μεγάλο σχέδιο αφορά αυτά τα 18 κτίρια. Δώδεκα από αυτά ήταν παράνομα, έξι από αυτά νόμιμα. Για τα έξι από αυτά, εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες απαλλοτρίωσης. Και όταν μιλάμε για κτίρια, θα πρέπει να καταλάβετε ότι μιλάμε για περίπτερα, πλυντήρια αυτοκινήτων, ένα ή δυο νόμιμα πανδοχεία, εάν δεν κάνω λάθος, ένα σπίτι και κάποια παλιά κτίρια, που είναι σχεδόν γκρεμισμένα. 
Εάν λοιπόν σε αυτή την περίπτωση οι διαδικασίες δεν είναι οι ίδιες που ακολουθήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, για τα 9.150 κτίρια, που έχουν γκρεμιστεί, τότε σας οφείλω μια μεγάλη συγγνώμη».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ