Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 07:45
Τελευταία Ενημέρωση: 30 Νοεμβρίου 2016
Επικαιρότητα

Καμπανάκι από τους αρχαιολόγους

Off

Την έντονη αντίδραση των αρχαιολόγων της χώρας προκαλεί το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομίας για τις οικονομικές δραστηριότητες, στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις με προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων.

Η συζήτηση και ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου έγινε με τη διαδικασία του επείγοντος και αναμενόταν να ολοκληρωθεί χθες βράδυ σε μία συνεδρίαση.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν κατά πλειοψηφία τα κόμματα. Η ΝΔ εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητά του, ενώ το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για νέες αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ωστόσο είναι η προσέγγιση επί του νομοσχεδίου από τον κλάδο των αρχαιολόγων που πραγματοποίησε χθες 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, με απόφαση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στο ITV η πρόεδρος του ΣΕΑ Όλγα Σακαλή, είναι η πρώτη φορά που από ένα τέτοιο νομοσχέδιο απουσιάζει παντελώς η αναφορά στην αρχαιολογική νομοθεσία και στους περιορισμούς που αυτή θέτει στην ανεξέλεγκτη οικονομική δραστηριότητα.

«Προβλέπεται μόνο η εξαίρεση της περιβαλλοντικής και της πολεοδομικής νομοθεσίας και απουσιάζει η εξαίρεση της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Εάν αυτό ψηφιστεί ως έχει, πιστεύουμε, ότι η χώρα θα μετατραπεί σε ένα ανεξέλεγκτο πεδίο από άποψης ελέγχου και προστασίας των αρχαιολογικών μνημείων», σημείωσε αρχικά, για να προσθέσει πως το νομοσχέδιο αναφέρει και συγκεκριμένες δραστηριότητες οι οποίες κάθε άλλο παρά μικρής κλίμακας μπορεί να θεωρηθούν.

«Δίνει τη δυνατότητα αδειοδότησης ορυχείων, λατομείων, εξορύξεων και άλλων επιχειρήσεων της βαριάς βιομηχανίας. Αν ψηφιστεί ως έχει θα είναι ένα τεράστιο δυστύχημα για τον αρχαιολογικό πλούτο της ώρας. Ο αρχαιολογικός νόμος έχει διασώσει τα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας μας και ζητούμε από τους βουλευτές όλων των κομμάτων να σεβαστούν την ιστορικότητα της επιλογής τους», ανέφερε η κα Σακαλή.

Καταλήγοντας η πρόεδρος του ΣΕΑ, αναφέρθηκε και στα προβλήματα του κλάδου με κυριότερο την υποστελέχωση των Εφορειών Αρχαιοτήτων ειδικά στην περιφέρεια.

«Εφορείες Αρχαιοτήτων με δύο αρχαιολόγους δεν μπορούν να λειτουργήσουν και να εξυπηρετούν τον πολίτη», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Σακαλή.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου