Επικαιρότητα

Με σκοπιμότητα η αλλαγή ατζέντας

Off

Χωρίς την απαιτούμενη και επιθυμητή συναίνεση, απόρροια όχι μόνο των διαφορετικών προσεγγίσεων, αλλά και εξαιτίας των διαφορετικών στοχεύσεων, ολοκληρώθηκε το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, στη Θεσσαλονίκη.
Ένα συνέδριο που χαρακτηρίστηκε από τους υψηλούς τόνους και την ένταση μεταξύ των αυτοδιοικητικών και των εκπροσώπων της κυβέρνησης που παρέστησαν στο συνέδριο και τοποθετήθηκαν για τα ανοικτά ζητήματα της αυτοδιοίκησης.
Μόνο που όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν στις κατά τόπους γενικές συνελεύσεις των ΠΕΔ, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης επικεντρώθηκαν, όχι στα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης, ούτε καν στην προωθούμενη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αντιθέτως, οι κυβερνητικοί παράγοντες προτάσσουν την προοπτική αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Μία πρόταση που έτσι κι αλλιώς συναντά αντιδράσεις από τους αυτοδιοικητικούς, οι οποίες εκδηλώθηκαν με διάφορους τρόπους στο τακτικό συνέδριο. Εκείνο που επισημάνθηκε από την πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών ήταν πως ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, είναι άξιον απορίας να προτάσσει η κυβέρνηση την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αποπροσανατολίζοντας την αυτοδιοίκηση από τα πραγματικά προβλήματα.
Έτσι, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γ. Λώλος μετέφερε τη διαφωνία της ΚΕΔΕ, που διατυπώθηκε και στο σχετικό ψήφισμα, προσθέτοντας πως η πλειοψηφία διαφωνεί για πολλούς λόγους και κυρίως γιατί δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για μία τέτοια συζήτηση.
«Δεν έχουμε φτάσει στην αυτοδιοίκηση στο επίπεδο, να διαθέτουμε μία κουλτούρα συνεργασίας και συναίνεσης. Φοβόμαστε ότι εάν εφαρμοστεί η απλή αναλογική, η επόμενη ημέρα στους Δήμους θα είναι μία ημέρα ακυβερνησίας. Ο διάλογος που υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι εξελίσσεται είναι προσχηματικός. Δε γίνεται να συζητάμε για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και ξαφνικά να επικεντρώνεται η συζήτηση στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Αν θέλουμε να μιλήσουμε πραγματικά για το μέλλον της αυτοδιοίκησης ας ολοκληρωθούν οι αλλαγές του θεσμικού πλαισίου και μετά να συζητήσουμε την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τόσα σημαντικά ζητήματα ανοιχτά όπως είναι τα οικονομικά και οι αρμοδιότητες και όχι ο εκλογικός νόμος», σημείωσε ο κ. Λώλος.
Παράλληλα στο ψήφισμά της η ΚΕΔΕ επιμένει στην κάθετη αντίθεσή της σε οποιαδήποτε νέα περικοπή πόρων, ζητώντας επιπλέον την απόδοση των παρακρατηθέντων της «νέας γενιάς» από το 2009 μέχρι και σήμερα.
Ξεχωριστή θέση στο τακτικό συνέδριο είχε και η συζήτηση για το προσφυγικό, με την ΚΕΔΕ να ζητά τη θέσπιση, ενός εθνικού ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Η τοποθέτηση Τσιρογιάννη
Στις εργασίες του Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης. Ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στις εργασίες του συνεδρίου ανέλυσε τις θέσεις του δήμου Αρταίων για τα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση. 
Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για κάλυψη των κενών θέσεων που υπάρχουν εξαιτίας της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, για αύξηση των πόρων από το κεντρικό κράτος, καθώς και για άμεση αλλαγή του νόμου που αφορά στην κινητικότητα των υπαλλήλων, όπου πρέπει να ζητείται η σύμφωνη γνώμη των δημάρχων. 

 

  Το ψήφισμα της ΚΕΔΕ

Αναλυτικά στο συνέδριο αποφασίστηκε ότι: 
1. Η ΚΕΔΕ δεν συζητά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Κράτους. Η ΚΕΔΕ διαφωνεί με την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση αλλαγή του εκλογικού συστήματος (απλή αναλογική), διότι αυτή οδηγεί, στην πράξη, σε ακυβερνησία και διάλυση των δήμων.
2. Για την κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων κρίνεται απολύτως αναγκαίο να προβλέπεται η σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του δήμου για την μετακίνηση των υπαλλήλων του.
3. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα δεχθεί καμία περαιτέρω περικοπή πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού στον Προϋπολογισμό του 2017. Παράλληλα απαιτείται άμεση έναρξη διαλόγου με την Κυβέρνηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων της περιόδου 2010 – 2016, με πρώτο βήμα την απόδοση 215 εκ. ευρώ το 2017.
4. Απορρίπτεται η κυβερνητική πρόταση για τη θεσμοθέτηση ελεγκτή νομιμότητας στους Δήμους.
5. Η ΚΕΔΕ θα διεκδικήσει με κάθε πρόσφορο μέσο την υιοθέτηση των προτάσεών της για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και ένα Πρόγραμμα Υποστήριξης της Εφαρμογής τους με διασφαλισμένους πόρους. Επίσης εξουσιοδοτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ώστε στην περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της, να αποχωρήσει από την σχετική Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών και να διακόψει κάθε διάλογο. Να προχωρήσει σε ενημέρωση, σε συνεργασία με τις ΠΕΔ, των τοπικών κοινωνιών και να αποφασίσει σε συνεργασία μαζί τους να προχωρήσει σε κάθε πρόσφορη μορφή αντίδρασης όπως π.χ. τη διοργάνωση τοπικών δημοψηφισμάτων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου