Πολιτικό Ρεπορτάζ

«Ή αξιολόγηση και έξοδος στις αγορές, ή κάλπες»

Off

Προ των ευθυνών της έθεσε την κυβέρνηση της χώρας, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατό, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ Μαρία Σπυράκη, καλώντας την να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, εάν δε μπορεί να ανταπεξέλθει στις ευθύνες της.
Η κα Σπυράκη από τα Ιωάννινα όπου βρέθηκε το Σάββατο, αναφέρθηκε στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, την οποία κάλεσε, να σταματήσει όπως είπε, να δραματοποιεί τις διαπραγματεύσεις και να κινηθεί για την ολοκλήρωσή τους.
Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, όπου πρέπει να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα και εφόσον αυτό γίνει με επιτυχία, από το 2018 να είναι έτοιμη να απευθυνθεί στις αγορές για να δανειστεί.
Η ίδια πάντως δεν έδειξε και τόσο αισιόδοξη, ότι αυτό μπορεί να γίνει με τις παρούσες συνθήκες και μάλιστα στο χρόνο που πρέπει.
«Η χώρα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Πρέπει να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα και εφόσον αυτό γίνει, να μπορεί να σταθεί στα πόδια της και το 2018 να βγει για δανεισμό στις αγορές.
 Η κυβέρνηση δείχνει να δυσκολεύεται να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση ή να θέλει να την παρατείνει. Θα πρέπει όμως να αναλάβει την ευθύνη, το 2018 η χώρα να βρίσκεται στις αγορές, έχοντας ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα. 
Αν αυτό δε γίνει η χώρα θα χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα, που κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει και κανείς δεν είναι διατεθειμένος σήμερα να το συζητήσει με τους πολίτες της χώρας του. 
Η κυβέρνηση λοιπόν καλά θα κάνει να σταματήσει να δραματοποιεί τις διαπραγματεύσεις και να κινηθεί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αν δε μπορεί να το κάνει, ας παραιτηθεί και να πάει τη χώρα σε εκλογές», τόνισε η κα Σπυράκη».

Το προσφυγικό
Το ίδιο σκληρή εμφανίστηκε η κα Σπυράκη και με την κυβέρνηση, αλλά και με την Ε.Ε και τις δικές της ευθύνες για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και την ανάληψη των δεσμεύσεων, που παραμένουν μέχρι σήμερα γράμμα… κενό.
«Η χώρα έχει επωμιστεί πολύ μεγαλύτερες ευθύνες από αυτές που της αναλογούν. Αλλά και η κυβέρνηση οφείλει να κάνει τη δουλειά της, να διαχωρίσει τους παράτυπους μετανάστες από τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο και οι αιτήσεις να προσχωρήσουν γρήγορα. Προφανώς έχει σοβαρές ευθύνες και η Ε.Ε που δεν απέστειλε το προσωπικό που είχε δεσμευτεί. Πριν αρχίσουν τα σενάρια όμως για το τι θα συμβεί στο μέλλον, καλό θα είναι να κάνουμε τη δουλειά μας για ό,τι συμβαίνει τώρα». 

Ευρώπη και τρομοκρατία
Η κα Σπυράκη βρέθηκε στα Ιωάννινα, για να μιλήσει στο τριήμερο χειμερινό σχολείο με τίτλο «Τρομοκρατία: Προκλήσεις στην Ευρώπη και το διεθνές σύστημα», που διοργανώνει το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με εξειδικευμένους ομιλητές και κορυφαία ονόματα της διπλωματίας και της πολιτικής.
Η κα Σπυράκη τόσο στην ομιλία της, όσο και στις δηλώσεις της αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, τονίζοντας την αναγκαιότητα της εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών, οι οποίες θα θωρακίσουν την ασφάλεια των κρατών – μελών της γηραιάς Ηπείρου.
«Ό,τι έγινε στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο ήταν ένα ισχυρό σοκ για όλους. Θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι πολιτικές που θα θωρακίσουν την ασφάλεια της Ε.Ε και αυτό σημαίνει αυτόματες ανταλλαγές πληροφοριών, διαδικασίες βάσης δεδομένων για όσους έρχονται στην Ευρώπη, πόσο συχνά και για ποιους λόγους έρχονται. Πρέπει ακόμη να ενισχυθεί το Τμήμα της Europol για το ηλεκτρονικό έγκλημα και η ευρωπαϊκή ομάδα φύλαξης συνόρων και ακτών. Επιβάλλεται να γίνουν γρήγορες κινήσεις, γιατί δεν έχει κανένα νόημα να διαχειριζόμαστε το φόβο», σημείωσε η κα Σπυράκη».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου