Επικαιρότητα

Πρόσβαση στην υγεία για όλους

Off

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κοινή προσπάθεια ιατρικής προληπτικής παρέμβασης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, μέσα από το πρόγραμμα Υγεία για Όλους σε συνεργασία της 6ης ΥΠΕ, με τα δύο νοσοκομεία της πόλης, τους δήμους της περιοχής και την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Μία προσπάθεια με γνώμονα την κάλυψη προληπτικών και όχι μόνο ιατρικών αναγκών, και την παροχή ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην υγεία σε όλους, ιδιαίτερα όμως σε ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι ανασφάλιστοι. 
Στην πόλη των Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκαν τα πρωί της Κυριακής ιατρικές εξετάσεις σε παιδιά και ενήλικες από διάφορες ειδικότητες ιατρών. Οι παρεμβάσεις περιελάμβαναν την παιδιατρική – κλινική εξέταση και τον εμβολιασμό των παιδιών, τη λήψη κολπικού επιχρίσματος για τεστ ΠΑΠ, την εκτίμηση των αναγκών υγείας από γενικό ιατρό, καθώς επίσης και παθολογικό, καρδιολογικό, ορθοπεδικό και μυοσκελετικό έλεγχο.  Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα στην Κινητή Μονάδα Υγείας μπροστά από το κτήριο της 8ης Μεραρχίας, και στο αρχοντικό Πυρσινέλλα, που για λίγες ώρες μετατράπηκε σε Κέντρο Υγείας. Τα ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από τους παιδιάτρους, αφού όπως τόνισε ο καθηγητής Παιδιατρικής Νικ. Χαλιάσος αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανεμβολίαστων παιδιών και εκείνων, που δεν παρακολουθούνται συστηματικά από παιδίατρο.
«Το βλέπουμε κι εμείς στα νοσοκομεία της πόλης, όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες παιδίατροι, που έχουν και αυτοί τις ίδιες αναφορές. Μέχρι πριν δύο χρόνια, η παρακολούθηση των παιδιών ήταν ικανοποιητική. Βλέπουμε όμως, ότι όσο περνά ο καιρός όλο και περισσότερα παιδιά μένουν ανεμβολίαστα και αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα όχι μόνο για τα ίδια τα παιδιά αλλά και το σύνολο της κοινωνίας. Υπάρχει ένας επίνοσος πληθυσμός, που είναι τα βρέφη και τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και είναι ανοσοκατεσταλμένοι. Είναι μία αλυσίδα που θέλει αρκετό χρόνο για να σπάσει και πολύ περισσότερο χρόνο για να αποκατασταθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαλιάσος. 
Τη σπουδαιότητα που έχουν για το κοινό καλό τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις, ανέπτυξε ο καρδιολόγος του ΠΠΓΝΙ Λάμπρος Λάκκας.

Η Μεραρχία κάλυψε 
τη γκάφα του Δημαρχείου
Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι παρότι ο δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε την υλοποίηση της κυριακάτικης δράσης στο ισόγειο του δημαρχείου, εντούτοις ήταν αυτός που έλαμψε διά της απουσίας του, αφού για αδιευκρίνιστους λόγους η αίθουσα του δημ. συμβουλίου δεν άνοιξε ποτέ(!), για να καλύψει το κενό και να επιλύσει το ζήτημα που δημιουργήθηκε, η 8η Μεραρχία, που ανταποκρίθηκε άμεσα με τον ταξίαρχο διοικητή της, στην έκκληση των διοργανωτών, για να λειτουργήσει το γυναικολογικό ιατρείο της Κινητής Μονάδας έστω για λίγες ώρες και να εξυπηρετηθούν όσες γυναίκες την επισκέφθηκαν για να εξεταστούν 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου