Επικαιρότητα

Ένα έγκλημα που δε γνωρίζει σύνορα…

Off

Λίγο πριν την εξαφάνισή του βρίσκεται σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ένας υποπληθυσμός αγριόγιδου που διαβιεί στην περιοχή του Γράμμου και συγκεκριμένα κοντά στο Πληκάτι του Δήμου Κόνιτσας.
Αιτία και αφορμή, οι ασυνείδητοι λαθροθήρες από την γειτονική Αλβανία, που μέσα σε λίγα μόλις χρόνια με την συνεχή και εντατική παρουσία τους και λαθροθηρία στην περιοχή, έχουν εξοντώσει τον πληθυσμό του αγριόγιδου, προκαλώντας ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, με διασυνοριακά χαρακτηριστικά.
Κοινωνοί του περιβαλλοντικού αυτού εγκλήματος έγιναν εδώ και λίγες εβδομάδες οι κυβερνήσεις των δύο χωρών με επιστολή που τους απέστειλε η οργάνωση «Αγριόγιδο στα Βουνά» με έδρα το Πάπιγκο.
Η επιστολή απευθύνεται στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Αλβανίας, στους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Άμυνας, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος των δύο χωρών, ενώ κοινοποιείται στο σύνολο των τοπικών πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, όπως και στις υπηρεσίες.
Στο έγγραφο γίνεται λόγος για τα δύο τελευταία περιστατικά που υπέπεσαν στην αντίληψη μελών του συλλόγου και κατοίκων της περιοχής και συγκεκριμένα για ένα περιστατικό στις 2 Ιουνίου, με πυροβολισμούς από ένα λαθροκυνηγό προς το κοπάδι των αγριόγιδων και στη συνέχεια στις 2 Οκτωβρίου όταν μετά από αλλεπάλληλους πυροβολισμούς ένας λαθροθήρας εθεάθη να απομακρύνεται από το ελληνικό έδαφος προς το αλβανικό, έχοντας στην πλάτη του το σκοτωμένο αγριόγιδο.
Το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται όπως αναφέρεται στο έγγραφο στο ανάγλυφο της περιοχής που ευνοεί την εμφάνιση λαθροκυνηγών από την πλευρά της Αλβανίας. «Η κατάσταση δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο, γιατί στη σπάνια περίπτωση που θα βρεθεί κάποιος άνθρωπος στο συγκεκριμένο μέρος και θα είναι σε θέση να αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται και καταφέρει να ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές (δασαρχείο ή θηροφυλακή) απαιτούνται μία ώρα να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός θηροφύλαξης, δύο ώρες να φτάσουν οδικώς στο Πληκάτι και δύο ώρες ορειβατική ανάβαση μέχρι τη συνοριογραμμή.
Δηλαδή πρακτικά δεν μπορούν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές να κάνουν τίποτε μιας και οι λαθροκυνηγοί θα έχουν ήδη επιστρέψει στα σπίτια τους σε όλο αυτό το διάστημα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η πορεία του πληθυσμού
Στο πρόσφατο παρελθόν, με τις μετρήσεις του συλλόγου από τον βιολόγο Χαρ. Παπαϊωάννου, ο συνολικός πληθυσμός του αγριόγιδου στο Γράμμο αριθμούσε 50-60 ζώα, τα περισσότερα από τα οποία βρισκόταν σε απόκρυμνη θέση κοντά στο Πληκάτι. Εκεί είχαν καταμετρηθεί το 1997 μέχρι και 40 αγριόγιδα, ένας σημαντικός υποπληθυσμός που χρησιμοποιεί εν μέρει και το ελληνικό και το αλβανικό έδαφος.
Με το άνοιγμα των συνόρων και στη συνέχεια μετά την αναταραχή στην Αλβανία και τη λεηλασία των στρατιωτικών αποθηκών, οι λαθροκυνηγοί βρέθηκαν να έχουν στα χέρια τους πυροβόλα όπλα Καλάσνικοφ. Από το 1998 εντοπίστηκαν λαθροκυνηγοί από την Αλβανία να εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος και αφού σκοτώνουν, να επιστρέφουν στο αλβανικό.
«Αποτέλεσμα της εντατικής λαθροθηρίας από Αλβανούς είναι ο πληθυσμός στο Πληκάτι να αριθμεί σήμερα λιγότερα από 10 άτομα, πιθανόν και λιγότερα από πέντε και ο αξιόλογος αυτός κάποτε πληθυσμός αγριόγιδων οδηγείται πλέον σταθερά στην εξαφάνιση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ερωτήματα
Το έγγραφο απευθύνει τρία συγκεκριμένα ερωτήματα στους αποδέκτες. Εάν γνωρίζουν οι δύο κυβερνήσεις την κατάσταση στη συνοριακή γραμμή όσον αφορά στα περιβαλλοντικά εγκλήματα και στην προκειμένη περίπτωση στο λαθροκυνήγι σπάνιων και προστατευόμενων ειδών. Ακόμη εάν αναγνωρίζουν οι δύο κυβερνήσεις ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό και έρχεται σε αντίθεση με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις δεσμεύσεις τους.
Τέλος, απευθύνεται το ερώτημα τι προτίθεται να κάνουν και οι δυο κυβερνήσεις για να σταματήσει οριστικά το διασυνοριακό περιβαλλοντικό έγκλημα.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου