Επικαιρότητα

Προσδίδει υπεραξία ο πολιτισμός

Off

Η δημιουργία ενός εξειδικευμένου και επώνυμου προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού σε πρώτο επίπεδο και δευτερευόντως η αποκατάσταση αρχαιολογικών χώρων όπως η Δωδώνη, η Νικόπολη, η Κασσώπη, η Αμβρακία και τα Γίτανα αποτελούν τους κορυφαίους στόχους και τις προτεραιότητες για το έργο της Πολιτιστικής Διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση της ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης, που προβλέπει την υλοποίηση 28 δράσεων, συνολικού προϋπολογισμού 39,6 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23,9 από το ΠΕΠ Ηπείρου.
Οι παρεμβάσεις ομαδοποιούνται σε έξι διαφορετικούς τομείς που είναι: 
1. Ψηφιακές Υπηρεσίες (πχ δημιουργία ψηφιακών ξεναγήσεων)
2. Υποδομές (για παράδειγμα ολοκλήρωση υποδομών πρόσβασης)
3. Μνημεία (συντήρηση και αποκατάσταση των αρχαίων θεάτρων)
4. Ενίσχυση Επιχειρήσεων (για παράδειγμα η δημιουργία τοπικού συμφώνου ποιότητας)
5. Προσωπικό (για παράδειγμα η πιστοποίηση ξεναγών και δράσεις επιμόρφωσης επιχειρηματιών και εργαζομένων)
6. Δημοσιότητα (για παράδειγμα τουριστική προβολή)
Σύμφωνα με την εισήγηση της πλειοψηφίας και της Ήπειρος Α.Ε. η επένδυση αυτή συνδέεται με τον τουρισμό που μπορεί να δώσει ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου.

Ενστάσεις για το υψηλό κόστος
Μετά την εισήγηση της Ήπειρος Α.Ε., οι επικεφαλής και οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης άσκησαν σκληρή κριτική στην περιφερειακή αρχή αναφορικά με το ύψος των χρημάτων που θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ και όχι μόνο.
Ο Β. Τσίκαρης από την «Ήπειρο Ανατροπής» αλλά και ο Κ.  Μπασιούκας υποστήριξαν ότι θα πρέπει να ξαναέρθει η πρόταση στο περιφερειακό συμβούλιο ώστε να γνωρίζουν όλοι οι σύμβουλοι πως θα διατεθούν τα χρήματα και σε ποιους τομείς. 
Ο Γ. Ζάψας υποστήριξε ότι είναι μια φιλόδοξη πρόταση αλλά συντάχθηκε και με το αίτημα του κ. Τσίκαρη για πληρέστερη ενημέρωση. 
Ο Κώστας Κωτσαντής υποστήριξε ότι η αποσπασματικότητα των εκάστοτε προτάσεων δεν βοηθά ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να αναδειχτούν οι αρχαιολογικοί χώροι αλλά με επικεφαλής όλων των προσπαθειών το Υπουργείο Πολιτισμού. 
Ο Νίκος Ζήκος υποστήριξε ότι με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να λυθούν ζητήματα που σχετίζονται με την μεγάλη ανεργία της περιοχής. 
Για λογαριασμό της περιφερειακής αρχής απάντησε αρχικά ο Στρ. Ιωάννου που υπεραμύνθηκε της πρότασης και των προτεινόμενων δράσεων, όπως και ο Αλ. Καχριμάνης.

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τέλος τον προϋπολογισμό για το 2017. Τα έσοδά του προϋπολογίστηκαν σε 94,886 εκ. ευρώ και τα έξοδά του σε 105, 23 εκ. ευρώ με τη διαφορά να καλύπτεται από το εκτιμώμενο ταμειακό υπόλοιπο του 2016. 
Στην τοποθέτησή του ο κ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε στην περικοπή κατά 67% των αναπτυξιακών πόρων των Περιφερειών, αλλά και στην ανάγκη που υπάρχει, ώστε οι Περιφέρειες να κρατήσουν τον τόπο στις δύσκολες καταστάσεις που διερχόμαστε, ζητώντας από όλους να συνεργαστούν για το σκοπό αυτό. Έκανε εκτενή αναφορά σε παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Ηπείρου σε ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης (και ιδιαίτερα για τη στήριξη της λειτουργίας των ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ), για τον τομέα της Υγείας, για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων, για τη συνεργασία με Δήμους και άλλους φορείς, για την υλοποίηση των
Ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ.α. Υπογράμμισε, ότι είναι περισσότερα   αυτά στα οποία συμφωνούν οι παρατάξεις, από ότι σε εκείνα που διαφωνούν, τονίζοντας, ότι για να βγούμε από την κρίση «πρέπει να γίνουμε παραγωγική χώρα». 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου