Επικαιρότητα

Εμμένει στην αξιοποίηση του «Ξενία» ως ξενοδοχείο

Off

Εμμένει το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στην αξιοποίηση του «Ξενία» ως ξενοδοχείο παρά την αρνητική γνωμάτευση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίασή του την Τετάρτη, με ευρεία πλειοψηφία, αποφάσισε την αξιοποίηση του χώρου ως ξενοδοχείο, ενώ καθορίστηκε και το πλαίσιο των επόμενων κινήσεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική αρχή, «μετά την αρνητική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.) στο αίτημα της χρήσης του χώρου ως ξενοδοχείου και στην παραχώρηση του δρόμου που οδηγεί από την είσοδο του Κάστρου μέχρι το κτίριο και παρά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον περασμένο Ιανουάριο με τη συντριπτική πλειοψηφία των τριών μεγαλύτερων παρατάξεων για την αξιοποίηση του χώρου ως ξενοδοχείο, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να επιδιωχθεί και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ώστε να γίνει και ο ίδιος κοινωνός της υπόθεσης και να δώσει πολιτική λύση στο θέμα». 
«Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, γιατί πιστεύουμε, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των Αρτινών, ότι η καλύτερη λύση είναι η αξιοποίηση του χώρου ως ξενοδοχείο. Άλλωστε, για αυτό χτίστηκε και για αυτό προβλέπεται» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Αρταιων Χρήστος Τσιρογιάννης και συνέχισε σημειώνοντας πως «πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνουμε μια γροθιά για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τους Αρτινούς. Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την τοπική κοινωνία και την βούλησή της, η οποία στο συγκεκριμένο θέμα σε ποσοστό πάνω από 90% επιθυμεί να δει το ΞΕΝΙΑ όπως παλιά. Η περιοχή μας έχει ανάγκη την  τουριστική ανάπτυξη, τις νέες θέσεις εργασίας και την τόνωση της τοπικής οικονομίας, την ώρα που δεν στερούμαστε πολιτιστικούς χώρους». 
Τέλος, σε ό,τι αφορά την διαδικασία στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι «ζητήσαμε να μπουν αυστηροί όροι, για να μην οικειοποιηθεί κανένας ιδιώτης το χώρο. Ζητήσαμε να υπάρχουν ακόμη και ποινικές ρήτρες στον οποιοδήποτε ιδιώτη. Στόχος μας είναι ένα Κάστρο ανοικτό, προσβάσιμο, επισκέψιμο, καθαρό και ασφαλές σε όλους τους πολίτες, με σεβασμό στον Αρχαιολογικό χώρο».

Το υπουργείο
Ανακοίνωση όμως εξέδωσε χτες και το υπ. Πολιτισμού, «με αφορμή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου σχετικά με την εξέταση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πρότασης του Δήμου Αρταίων για την επαναλειτουργία του πρώην Ξενία της Άρτας». Όπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού:
«Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου εξετάστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αίτημα του Δήμου Αρταίων για τη χρήση του πρώην «Ξενία» στο Κάστρο της Άρτας ως σύγχρονου ξενοδοχείου. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και εξέθεσαν τις απόψεις τους μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αρταίων και λοιποί εκπρόσωποι του Δήμου. Η συζήτηση υπήρξε μακρά και αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι του θέματος προκειμένου τα μέλη του συμβουλίου να αποκτήσουν πλήρη εικόνα για την επιστημονική τους κρίση. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τα μέλη γνωμοδότησαν ότι η λειτουργία ιδιωτικής ξενοδοχειακής εγκατάστασης εντός του κάστρου δεν συνάδει με τον δημόσιο χαρακτήρα του μνημείου καθώς και τον ιστορικό-πολιτιστικό χαρακτήρα του. Ως εκ τούτου τα μέλη γνωμοδότησαν υπέρ της μη επανάχρησης του πρώην ξενοδοχείου «Ξενία» στο Κάστρο της Άρτας. Επίσης, γνωμοδότησαν υπέρ της μη έγκρισης παραχώρησης της πρόσβασης στον εν λόγω χώρο». Για τη λειτουργία του ΚΑΣ, η ανακοίνωση αναφέρει:
«Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι το αρχαιότερο συλλογικό όργανο του ελληνικού κράτους με διαρκή λειτουργία από το 1834 έως σήμερα και διατηρεί τον αμιγώς επιστημονικό του χαρακτήρα. Απαρτίζεται από μέλη της ανώτερης ιεραρχίας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας – εξέχοντα μέλη της επιστημονικής κοινότητας και έγκριτους επιστήμονες στον τομέα της αρχαιολογίας, της ιστορίας, των θετικών επιστημών, της εκπαίδευσης και της τέχνης. Το Συμβούλιο, ως ανεξάρτητο όργανο, γνωμοδοτεί προς τον εκάστοτε Υπουργό Πολιτισμού για θέματα προστασίας και ανάδειξης αρχαιοτήτων. Η συμβολή του στην προάσπιση, ανάδειξη και εν γένει διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού, έχει αποδειχθεί καίρια και καθοριστικής σημασίας διαχρονικά. 
Το Συμβούλιο γνωμοδοτεί σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας περί της προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν.3028/2002). Οι συνεδριάσεις του χαρακτηρίζονται από την αρχή της διαφάνειας της δημόσιας διοίκησης και λειτουργεί σύμφωνα με τον κώδικα διοικητικής διαδικασίας».

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου