Πολιτισμός

Καλά Χριστούγεννα μέσα στη δίνη του πολέμου

Off

Μια ιδιαίτερη ταινία προβάλλουν οι Κυριακές στο Πανί.  Η ταινία Καλά Χριστούγεννα του Κριστιάν Καριόν θα προβληθεί την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής». Είσοδος ελεύθερη.
Για τη σημασία της ταινίας γράφει η Μαρία Στρατσάνη, Διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών:
Γεννημένος το 1963 στο Καμπραί της Γαλλίας από γονείς αγρότες ο Κριστιάν Καριόν σπούδασε αγρονομία, την οποία γρήγορα εγκατέλειψε για χάρη της έβδομης τέχνης.  Ξεκίνησε γυρίζοντας ταινίες μικρού μήκους για να ριχτεί στην περιπέτεια των ταινιών μεγάλου μήκους το 2001. Η τελευταία, 5η κατά σειρά, της οποίας τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν μέσα σε 6 ημέρες, φέρει τον τίτλο Mon Garçon και θα προβληθεί στις αίθουσες το 2017. 
Η ταινία Καλά Χριστούγεννα, υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας το 2005, μπορεί να μην έτυχε της ομόφωνης αποδοχής των κριτικών του κινηματογράφου, αγαπήθηκε όμως πολύ από το ευρύ κοινό και όσους την είδαν σαν  ένα μήνυμα ειρήνης στο σύγχρονο κόσμο που συγκλονίζεται από πολέμους και συρράξεις.
Η ιστορία στηρίζεται σε πραγματικό γεγονός που έλαβε χώρα τα Χριστούγεννα του 2014, λίγους μήνες μετά την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στα χαρακώματα κοντά στα γαλλοελβετικά σύνορα. Γάλλοι, Γερμανοί και Σκώτοι αποφασίζουν να διακόψουν τις εχθροπραξίες για να γιορτάσουν μαζί τα Χριστούγεννα. Μια λυρική σοπράνο τραγουδάει μέσα στην ουδέτερη ζώνη τo Ave Maria (η μεγάλη γαλλίδα σοπράνο Ναταλί Ντεσσαί έχει δανείσει εδώ τη φωνή της στην πρωταγωνίστρια Ντιαν Κρύγκερ) και ένας Γερμανός αξιωματικός την Άγια Νύχτα και το Adeste Fideles (με τη φωνή του μεγάλου Ρολάντο Βιλαζόν). Ξεπαγιασμένοι, λασπωμένοι με τον θάνατο στα μάτια, αξιωματικοί και οπλίτες πίνουν, τραγουδούν, παίζουν και διασκεδάζουν. Η ταινία δεν έχει τίποτε από την μαυρίλα και τον ρεαλισμό της Μεγάλης Χίμαιρας του Ζαν Ρενουάρ, ούτε από την πικρή ειρωνεία του Αυτός ο υπέροχος πόλεμος του Ρίτσαρντ Ατέμπορο (στην οποία γίνεται νύξη στο συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός) κι αν δεν φέρνει ανατροπή στον κινηματογράφο, αγγίζει τις καρδιές. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε επίσης στον Καριόν την τέχνη του να διευθύνει τους ηθοποιούς του. Δεν είναι δοσμένο σε κάθε σκηνοθέτη, ακόμη και στους μεγάλους του είδους. Και μιας και ο λόγος για ηθοποιούς, δυο ιερά τέρατα του γαλλικού θεάτρου αλλά και της οθόνης, η Συζάν Φλον (πέθανε λίγο μετά τα γυρίσματα) και ο Μισέλ Σερώ περνούν σαν διάττοντες πριν εγκαταλείψουν για πάντα το κινηματογραφικό στερέωμα.
Καλά Χριστούγεννα, λοιπόν. Έχουμε όλοι ανάγκη από μια απλή, ανθρώπινη χριστουγεννιάτικη ιστορία.

 

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου