Επικαιρότητα

Χρήσιμα «κλειδιά» για την προστασία του παιδιού

Off

Χρήσιμα εργαλεία που μπορούν να αποβούν καθοριστικής σημασίας σε ένα ενδεχόμενο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και ενημερωτικοί κανόνες που είναι χρήσιμο να τους γνωρίζουν και τα παιδιά, αλλά κυρίως οι γονείς, θα βρεθούν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19.00 στην Αστερούπολη.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών και της Αστερούπολης με την πανευρωπαϊκή καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Ένα στα πέντε» και η οποία αναφέρεται στην πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
Μεταξύ των ομιλητών στην ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν γονείς αλλά και παιδιά θα είναι η Έλενα Ράπτη, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, η οποία μίλησε στο ITV για την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών, αλλά και των ίδιων των παιδιών απέναντι στο φαινόμενο της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Άλλωστε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο 16%.
«Η καμπάνια βασίζεται στον κανόνα του εσώρουχου, δηλαδή να ενημερώσουμε τα παιδιά και να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να επιτρέπουν σε κανέναν το άγγιγμα στην περιοχή την οποία καλύπτει το εσώρουχό του. Είναι διαφορετικό το καλό από το κακό άγγιγμα, πολύ δε περισσότερο όταν μιλάμε για οικεία πρόσωπα που στις περισσότερες περιπτώσεις εμπλέκονται στην κακοποίηση», τόνισε αρχικά.
Τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα έρχονται στο φως της δημοσιότητας ολοένα και περισσότερα περιστατικά κακοποίησης κάτι που δημιουργεί εύλογη απορία για το εάν πρόκειται για αύξηση του φαινομένου ή εάν παίζει ρόλο η ευκολία δημοσιοποίησης.
«Θεωρώ ότι παίζει μεγάλο ρόλο η αλλαγή της νομοθεσίας που δίνει τη δυνατότητα πλέον στους Εισαγγελείς να αποκαλύπτουν τα προσωπικά δεδομένα των δραστών για να προστατευθεί ο περίγυρος των θυμάτων και να βοηθηθούν τα ίδια τα παιδιά. Η δημοσιοποίηση ευαισθητοποιεί τους γονείς που αντιλαμβάνονται ότι το κακό μπορεί να γίνει και στους ίδιους. Υπάρχουν τρεις βασικοί κανόνες με τους οποίους οι γονείς πρέπει να ζητούν την ενημέρωση από το παιδί. Ο πρώτος είναι όταν κάποιος προσφέρει συστηματικά δώρα στα παιδιά. Ο δεύτερος όταν το παιδί μας έχει μυστικά με κάποιον μεγαλύτερο και ο τρίτος εάν υπάρχει κάποιος που προσπαθεί να το απομονώσει στο σχολείο, στο γυμναστήριο, στο σπίτι ή οπουδήποτε αλλού», σημείωσε η κα Ράπτη.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου