Επικαιρότητα

Μετέωρη κατάσταση στη λογοθεραπεία

Off

Στον… αέρα βρέθηκαν σχεδόν χωρίς να το καταλάβουν 2.500 περίπου επαγγελματίες λογοθεραπευτές σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς επίσης και ακόμη περισσότεροι πελάτες, που απευθύνονται στα ιατρεία τους για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων ειδικής αγωγής.
Λίγο πριν εκπνεύσει το 2016 ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσαν πως από την 1η Ιανουαρίου του 2017 αλλάζει το σύστημα για τις δαπάνες λογοθεραπείας και τις άλλες παροχές ειδικής αγωγής.
Σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι 31 Δεκεμβρίου, όπου σχεδόν το σύνολο της δαπάνης καλυπτόταν από τον ΕΟΠΥΥ, στο εξής η δαπάνη αυτή δεν θα χορηγείται στους ασφαλισμένους, αλλά οι επαγγελματίες λογοθεραπευτές καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις, περνώντας σε ένα διαφορετικό επαγγελματικό καθεστώς λειτουργίας, αντίστοιχο με αυτό άλλων ιατρικών ειδικοτήτων.
Η απόφαση αυτή βρήκε από την πρώτη στιγμή έντονη αντίδραση από τον κλάδο των λογοθεραπευτών, που κάνει λόγο για «στυγνό εκβιασμό» της πολιτικής ηγεσίας, αφού υπάρχει πλήθος κενών, νομοθετικών, θεσμικών και οικονομικών και σε αυτήν την προτεινόμενη νέα σύμβαση.
Όπως ανέφερε ο λογοθεραπευτής Ευριπίδης Χελάς δημιουργείται τεράστιο ζήτημα σε ολόκληρη τη χώρα και αναστάτωση στον κλάδο, αφού υπάρχει εγγενής αδυναμία και λειτουργίας των ιατρείων με το νέο καθεστώς, προφανώς όμως και εξυπηρέτησης των χιλιάδων οικογενειών.
«Πρόκειται άλλωστε για μία ειδικότητα που δεν συναντάται πλην ελαχίστων εξαιρέσεων στις δημόσιες δομές υγείας. Υπάρχει λογοθεραπευτικό έργο, ψυχολογική υποστήριξη και εργοθεραπεία και χιλιάδες οικογένειες που απευθύνονται σε επιστήμονες της ειδικής αγωγής, οι οποίοι πλέον μένουν ξεκρέμαστοι», σημείωσε ο κ. Χελάς.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εκπρόσωποι των λογοθεραπευτών από όλη την Ήπειρο συναντήθηκαν στα Ιωάννινα, για να συζητήσουν τις νέες εξελίξεις και συμφώνησαν να ταχθούν στο πλευρό των Πανελλήνιων οργάνων τους, που έχουν εκφράσει ήδη την αντίθεσή τους για τις αλλαγές στο υπουργείο Υγείας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου