Επικαιρότητα

Νέο εργοτάξιο, με «πράσινο» αποτέλεσμα

Off

Ένα τριπλό στόχο μπορεί να πετύχει η μεταφορά του εργοταξίου που σχεδιάζει ο Δήμος Ιωαννιτών. Από τη μία, προχωρά στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών στο νέο χώρο, από την άλλη, δίνει ζωτικό χώρο στο οικοσύστημα της λίμνης «απελευθερώνοντας» την έκταση που βρίσκεται σήμερα δίπλα στον Αγ. Νικόλαο Κοπάνων και παράλληλα ενοποιεί το χώρο ώστε να προχωρήσει στην ανάπλαση του παραλιμνίου μετώπου που επίσης σχεδιάζει.

Μέχρι το 2018
Το έργο της απομάκρυνσης του εργοταξίου από τη λίμνη και της κατασκευής νέων σύγχρονων κτιρίων και υποδομών στις οποίες θα μετεγκατασταθεί βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης με χρονικό ορίζοντας το 2018.
Για τον Δήμο, «πρόκειται για ένα έργο αποφασιστικής σημασίας για την αναβάθμιση της παραλίμνιας περιοχής το οποίο μάλιστα ο Δήμος θα χρηματοδοτήσει από δικούς του πόρους». Ένα έργο εμβληματικό γι’ αυτή τη δημοτική περίοδο, τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και σε επίπεδο συμβολισμού, με τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να δηλώνει πως «η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει διακηρύξει από την αρχή της θητείας της ότι η απομάκρυνση του εργοταξίου από τη λίμνη και η δημιουργία νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων, αποτελεί έναν κορυφαίο στόχο. Είμαι ευτυχής γιατί μπορούμε να τον   κάνουμε πράξη. Υλοποιούμε ένα έργο που  αναβαθμίζει την  παραλίμνια περιοχή. Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίσουμε προσβολή για το Δήμο μας την ύπαρξη του εργοταξίου επί  πολλά χρόνια, στις όχθες της Παμβώτιδας».
Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι  μέχρι τα τέλη του 2018  η υπηρεσία της καθαριότητας και το σύνολο του εργοταξίου, να λειτουργούν στις καινούργιες εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν σε ιδιόκτητη έκταση του Δήμου εμβαδού 30 στρεμμάτων, η οποίο βρίσκεται στα όρια της Δ.Ε. Ανατολής, έναντι των γηπέδων της ΕΠΣΗΠ. 

Ξεκίνημα με μελέτες
Η υλοποίηση του έργου «Κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων και δημιουργία υποδομών για τη μεταστέγαση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών», όπως είναι ο τίτλος του, ξεκινάει με την προκήρυξη όλων των απαιτούμενων μελετών για την ωρίμανση του. 
Συγκεκριμένα  ο Δήμος Ιωαννιτών προκήρυξε τις τρεις βασικές μελέτες για την υλοποίηση του έργου (αρχιτεκτονική, στατική και περιβαλλοντική) ενώ είχε προηγηθεί η προπαρασκευαστική διαδικασία  από τις υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες  ολοκλήρωσαν ορισμένες  από τις απαιτούμενες υποστηρικτικές μελέτες.
Το στάδιο εκπόνησης μελετών για την πλήρη «ωρίμανση» του έργου αναμένεται να διαρκέσει έξι μήνες. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι μέσα στο 2017 να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου κατασκευής του νέου εργοταξίου, καθώς έχει διασφαλίσει τη χρηματοδότηση του από ίδιους πόρους του Δήμου. Ήδη για το 2017 έχει προβλέψει τη διάθεση αρχικού ποσού  1.000.000 ευρώ κι αν χρειαστεί θα προστεθεί νέο κονδύλιο  το 2018. 
«Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι  μέχρι τα τέλη του 2018 να έχει ολοκληρωθεί   η κατασκευή ενός σύγχρονου, ελκυστικού και λειτουργικού κτιριακού συγκροτήματος, όπου θα μεταφερθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας, άλλα και το σύνολο του εργοταξίου του Δήμου Ιωαννιτών», δήλωσε ο Θωμάς Μπέγκας.
Έτσι όχι μόνο απομακρύνεται από τις όχθες της λίμνης μια εστία περιβαλλοντικής κι αισθητικής υποβάθμισης της, αλλά διευκολύνεται ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση του παραλίμνιου μετώπου, όπως αυτός εξειδικεύεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που έχει καταρτίσει η  Δημοτική Αρχή. 

 

Τι περιλαμβάνουν οι νέες εγκαταστάσεις

Το νέο εργοτάξιο θα διασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη των λειτουργιών του, με γνώμονα  την πληρέστερη εξυπηρέτηση των αναγκών της καθημερινότητας των δημοτών. Στη νέα έκταση του εργοταξίου εμβαδού 30 στρεμμάτων, οι κτιριολογικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν:
•Χώρους γραφείων, όπου θα στεγαστούν οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι πολιτικοί προϊστάμενοι των ανωτέρω διευθύνσεων
•Χώρους ιατρείου, αποδυτηρίων και φιλοξενίας των υπαλλήλων βάρδιας.
•Χώρους υποδοχής κοινού και χώρους συνάθροισης των υπαλλήλων 
•Αίθουσα συσκέψεων
•Αποθηκευτικούς χώρους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η κεντρική αποθήκη υλικών του Δήμου, αποθήκη άλατος, αποθήκη υλικών εργαστηρίων (σιδερικά, ξυλουργικά, κλπ) 
•Πλυντήριο – Λιπαντήριο για τα μηχανήματα και και τα απορριματοφόρα του Δήμου 
•Συνεργείο αυτοκινήτων 
•Χώρους Εργαστηρίων Τεχνητών (σιδηρουργοί, ξυλουργοί κλπ) 
•Πρατήριο Καυσίμων 
•Αμαξοστάσιο, για τα μηχανήματα και τα οχήματα του Δήμου. Το αμαξοστάσιο δύναται να είναι μερικώς ή ολόκληρο στεγασμένο  •Χώρους στάθμευσης υπαλλήλων και επισκεπτών 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου