Επικαιρότητα

Μία πόλη… που γύρισε από το κρύο

Off

Στους -11 βαθμούς Κελσίου έπεσε ο υδράργυρος στην πόλη των Ιωαννίνων το πρωί της Κυριακής, σε μία από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων ετών στα Ιωάννινα. Ακόμη πιο χαμηλά όμως έπεσε ο υδράργυρος στο Μέτσοβο, όπου καταγράφηκαν -15 βαθμοί Κελσίου το πρωί της Κυριακής, στην Αγία Κυριακή του δήμου Δωδώνης -12, όπως και στο Τσεπέλοβο του δήμου Ζαγορίου, αλλά και τα Θεοδώριανα Άρτας. Στους -11 έπεσε η θερμοκρασία στην Κόνιτσα, τα Δερβίζιανα, τα Πράμαντα και τη Ζίτσα. 
Παρά το πολικό ψύχος που επικράτησε στην πόλη, λίγοι, αλλά θαρραλέοι βγήκαν το πρωί της Κυριακής στο παραλίμνιο για να κάνουν τη βόλτα τους, ντυμένοι με ζεστά ρούχα και απολαμβάνοντας το κρύο, αλλά την πεντακάθαρη και χωρίς υγρασία ατμόσφαιρα.
Η κυκλοφορία των οχημάτων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξαγόταν κανονικά χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και των δήμων συνεχίζουν να ρίχνουν αλάτι για τον παγετό.

Το Σάββατο
Με θερμοκρασίες αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν ξημέρωσε το Σάββατο για το νομό Ιωαννίνων και τις περισσότερες περιοχές της Ηπείρου, ακόμη και τις παραθαλάσσιες. Οι συνθήκες παγετού προκάλεσαν αρκετά προβλήματα στις μετακινήσεις θέτοντας σε εγρήγορση τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας και των δήμων. 
Η νύχτα των Θεοφανείων ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τις υπηρεσίες, αφού η αραιή χιονόπτωση σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, όπως η πόλη των Ιωαννίνων, ακόμη όμως και η Ηγουμενίτσα και η Φιλιππιάδα και ο παγετός, προκάλεσαν πολλά προβλήματα.
Οι δρόμοι στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο μετατράπηκαν σε παγοδρόμια και χρειάστηκε η ρίψη πολλών τόνων αλατιού για να διευκολύνεται η κυκλοφορία των οχημάτων. Παρόλα αυτά ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, χρειάστηκε η κινητοποίηση του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας για τον απεγκλωβισμό οδηγών και επιβατών, από αυτοκίνητα και φορτηγά που κινούνταν χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες. Τέτοια περιστατικά καταγράφηκαν στην περιοχή του Ζαγορίου και στην εθνική Ιωαννίνων – Άρτας στο ύψος της Κανέτας και του Τερόβου.
Την εικόνα για όλη την Ήπειρο έδωσε ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημ. Μαυρογιώργος, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και κυρίως να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Στην πόλη των Ιωαννίνων η αραιή χιονόπτωση άρχισε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα και συνεχίστηκε μέχρι τις 23.00 με μικρά διαστήματα διακοπής. Η πτώση της θερμοκρασίας που έφτασε στην πόλη μέχρι και τους -7 βαθμούς Κελσίου είχε ως συνέπεια να μετατραπούν πολλοί δρόμοι σε παγοδρόμια, κατάσταση που δεν άλλαξε δραματικά με το πρώτο φως της ημέρας. Η μετακίνηση στους κεντρικούς άξονες ήταν σχετικά εύκολη, όχι όμως και σε πολλούς παράδρομους σε περιοχές της Δροσιάς, της Πεντέλης, των Καρδαμιτσίων, της Άμμου Μαρμάρων, του Νεοχωρόπουλου και του Σταυρακίου, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται για το γεγονός, ότι οι υπηρεσίες δεν έριξαν αλάτι σε όλους τους δρόμους.
Η χαμηλότερη θερμοκρασία το Σάββατο καταγράφηκε στο Μέτσοβο με τον υδράργυρο να δείχνει -12 βαθμούς, ενώ στους -10 ήταν η θερμοκρασία στο Τσεπέλοβο και στην Αγία Παρασκευή Κόνιτσας.
Στη Δωδώνη, στη Ζίτσα, στο Τρίστενο και στα Θεοδώριανα Άρτας, ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους -9 βαθμούς, ενώ στην πόλη των Ιωαννίνων, η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Ανατολή με -7.

ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Ταλαιπωρία στην εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου

Λίγο μετά τις 3:30 τα ξημερώματα της Κυριακής αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, μεταξύ των κόμβων Αιγίου και Καλαβρύτων, που είχε κλείσει από το απόγευμα του Σαββάτου λόγω χιονοπτώσεων και εκτροπής βαρέων οχημάτων με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν για ώρες οδηγοί και οχήματα.
Η χιονόπτωση, κάθε άλλο παρά ξαφνική πάντως βρήκε απροετοίμαστο τον κρατικό μηχανισμό στην περιοχή, με χιλιάδες οδηγούς και επιβάτες να μένουν εγκλωβισμένοι για ώρες σε συνθήκες παγετού, χωρίς να έχουν ούτε τη δυνατότητα να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση αλλά και δίχως να δέχονται κάποια μέριμνα, τουλάχιστον μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου, όταν άρχισε η επιχείρηση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας Δυτ. Ελλάδας.
Μεταξύ των εγκλωβισμένων στην εθνική Πατρών – Κορίνθου και Κορίνθου – Πατρών αντίστοιχα, πολλοί οδηγοί και επιβάτες από τα Ιωάννινα καθώς επίσης οι επιβάτες 7 συνολικά λεωφορείων του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, τα 5 εκ των οποίων εκτελούσαν δρομολόγια από τα Ιωάννινα στην Αθήνα και τα δύο από Αθήνα προς Ιωάννινα.
Τα δύο τελευταία που είχαν ξεκινήσει από τις 11 το πρωί από την Αθήνα, έφτασαν τελικά στο σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ στα Ιωάννινα στις 03.30 ενώ οι επιβάτες των πέντε λεωφορείων με κατεύθυνση την Αθήνα, έφτασαν στον προορισμό τους στις 05.00 τα ξημερώματα!
Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων έδωσε εντολή ώστε να επιστρέψει ένα ακόμη λεωφορείο με προορισμό την Αθήνα, το οποίο είχε φτάσει μέχρι το Αντίρριο, προκειμένου να αποφευχθεί αντίστοιχη ταλαιπωρία των επιβατών, ενώ ακύρωσε όλα τα νυχτερινά δρομολόγια από και προς την Αθήνα.
Τα δρομολόγια εκτελούνταν κανονικά και πάλι από το πρωί της Κυριακής, με την ανησυχία ωστόσο να είναι δεδομένη, αφού οι προβλέψεις των μετεωρολόγων δείχνουν ότι οι χιονοπτώσεις στις ίδιες περιοχές θα συνεχιστούν.
Φαίνεται ωστόσο ότι τα προβλήματα προέκυψαν κατά κύριο λόγο εξαιτίας της μη απαγόρευσης κυκλοφορίας των φορτηγών, από τα κατά τόπους Τμήματα Τροχαίας, με συνέπεια η κίνηση των οχημάτων να είναι σχεδόν αδύνατη, όπως και των αποχιονιστικών μηχανημάτων, που μπλοκαρίστηκαν και αυτά.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου