Επικαιρότητα

Μήνυμα αγάπης μέσα από τη λίμνη

Off

Με κάθε επισημότητα και τη δέουσα λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε το πρωί των Θεοφανείων, την Παρασκευή, η Τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στη λίμνη Παμβώτιδα. Μία τελετή που εφέτος είχε κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες χρονιές καθώς ο κολυμβητής που έφτασε πρώτος στο σταυρό, πέφτοντας μαζί με άλλα 12 άτομα, ήταν ένας καθολικός στο θρήσκευμα. 
Ο 29χρονος Ματίας Γατίκα Ντουκό από τη Χιλή, βρέθηκε στην πόλη της αγαπημένης του, η οποία του εξήγησε το έθιμο των Θεοφανείων και αυτός χωρίς δεύτερη σκέψη θέλησε να γίνει συμμέτοχος. Το είπε και το έκανε παρότι δίστασε όταν είδε τα γαλαζοπράσινα νερά και τη χαμηλή θερμοκρασία. Με το που ακούστηκε όμως το «Εν Ιορδάνη» βούτηξε γρήγορα και έφτασε πρώτος στο Σταυρό, υπό τα θερμά χειροκροτήματα των πολιτών που βρέθηκαν στην παραλίμνια περιοχή για να παρακολουθήσουν την τελετή αγιασμού των υδάτων. Ο Ματίας μίλησε για την απόφασή του να πέσει στα παγωμένα νερά της λίμνης, μιλώντας για την σπουδαιότητα της πίστης και για μία συμβολική πράξη που ενώνει όλους τους χριστιανούς ανεξάρτητα από τα θρησκευτικά δόγματα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος που σχολιάζοντας το ότι ένας καθολικός έπιασε το σταυρό, αναφέρθηκε στο κήρυγμα της αγάπης της ορθόδοξης πίστης που έχει ανοιχτή την αγκαλιά της για όλους.

Οι πολιτικοί 
Με ευχές για να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό η κρίση και η χώρα να βγει από το σκοτεινό τούνελ στο οποίο βρίσκεται, οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Ιωαννίνων στο Κοινοβούλιο, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση έστειλαν τα δικά τους μηνύματα με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανείων. Οι βουλευτές Ιωαννίνων Γ. Καραγιάννης από τον ΣΥΡΙΖΑ και Κ. Τασούλας από τη Ν.Δ μίλησαν για την ανάγκη να βγει η χώρα από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει και το 2017 να είναι έτος ανάπτυξης, ελπίδας και αισιοδοξίας.
Τις ευχές τους εξέφρασαν ακόμη ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας και ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης.

Τα Θεοφάνεια στην Άρτα
Στα παγωμένα και ορμητικά νερά του Άραχθου, από το ιστορικό γεφύρι της Άρτας, πραγματοποιήθηκε ανήμερα των Θεοφανείων, η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων.
Παρουσία πλήθους πολιτών που συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την τελετή, ο μητροπολίτης Άρτας Καλλίνικος έριξε τον Σταυρό για να αγιαστούν τα νερά, στα οποία πάντως δε βούτηξε κανείς, λόγω της ορμητικότητας, άρα και της επικινδυνότητάς τους.
Στις δηλώσεις τους οι βουλευτές Άρτας Β. Τσίρκας και Γ. Στύλιος, ο αντιπεριφερειάρχης Β. Ψαθάς και ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης εξέφρασαν τις ευχές τους, να βγει η χώρα το 2017 από την κρίση και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Στην Πλάκα
Με αρκετό κόσμο, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τελέστηκε και φέτος η τελετή καθαγιασμού των υδάτων στον χώρο του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας. Με φόντο τα βάθρα του γεφυριού που αναμένει την αναστήλωσή του, δύο χρόνια μετά την κατάρρευσή του, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Βορείων Τζουμέρκων, μέλη του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου και κάτοικοι και επισκέπτες έστειλαν το μήνυμα για επιτάχυνση των διαδικασιών.
Φέτος δεν υπήρξε κάποιος τολμηρός για να βουτήξει στα θολά και παγωμένα νερά του Αράχθου, ωστόσο ο εορτασμός των Θεοφανείων τελέστηκε με τη δέουσα λαμπρότητα.
Τη δημοτική αρχή εκπροσώπησαν οι αντιδήμαρχοι Νίκος Βαΐτσης και Σεβαστιάνα Ράπτη, λόγω ασθένειας του δημάρχου Γιάννη Σεντελέ, ενώ το παρών έδωσαν ακόμη οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Γέροντας και Βαγγέλης Μέγας, καθώς και η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μονολιθίου Ντίνα Πλιακοπάνου.
Την ευχή και την ελπίδα το 2017 να είναι η χρονιά της αναστήλωσης του ιστορικού μνημείου, εξέφρασε ο κ. Βαΐτσης, εστιάζοντας στη συνεχή συνεργασία με τα  υπουργεία Πολιτισμού και Υποδομών, την περιφέρεια Ηπείρου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την επίτευξη του κοινού στόχου.

Στο γεφύρι του Καμπέρ Αγά
Στον ποταμό Ζαγορίτικο στους Μηλιωτάδες έγινε στις 11 το πρωί, ανήμερα των Θεοφανείων, ο αγιασμός των υδάτων στον Δήμο Ζαγορίου. 
Οι αρκετά καλές, συνθήκες που επικρατούσαν, επέτρεψαν τη συμμετοχή πολλών κατοίκων της περιοχής στην τελετή. 
Από το πέτρινο γεφύρι του Καμπέρ Αγά, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, ο ιερέας των Μηλιωτάδων πατήρ Ιωάννης έριξε τον Σταυρό στα θολά, λόγω της βροχής που προηγήθηκε τη νύχτα, νερά του Ζαγορίτικου. Ο μοναδικός τολμηρός κολυμβητής Χρήστος Σιαραμπής, όπως το συνηθίζει επί σειρά ετών, έπεσε στο ποτάμι και έπιασε τον Τίμιο Σταυρό υπό τα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων. Παρόντες στην τελετή αγιασμού των υδάτων ήταν, ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, η αντιδήμαρχος Αγγελική Ράπτη, ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Ρούσκας και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δεματίου Χρήστος Ζιάβρας. 

Και μία… ακροβατική Κατάδυση
Ίσως όμως η πλέον εντυπωσιακή και απρόβλεπτη εικόνα ήταν αυτή στον αγιασμό των υδάτων στη Νεράιδα Θεσπρωτίας, όπου ο σταυρός μπλέχτηκε σε κλαδιά στην κοίτη του Καλαμά και χρειάστηκε μία… ακροβατική προσπάθεια από κάτοικο της περιοχής, για να τον ελευθερώσει.


Στη Βροσίνα
Στο γεφύρι της Βροσίνας, στο Ζαλογγίτικο ποταμό, παρά το τσουχτερό κρύο, γιορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια στο Δήμο Ζίτσας, παρουσία του Δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου, του πρώην Υπουργού Σταύρου Καλογιάννη, του Αντιδημάρχου Στέφανου Μιχάλη του εκπροσώπου της  Τοπικής Κοινότητας Βροσίνας Παναγιώτη Βούρδα και δεκάδες πιστών.
Ο εορτασμός ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου και ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων  από το γεφύρι Βροσίνας, όπου ένας τολμηρός, ο Νίκος Νικολάτος,  βούτηξε στα παγωμένα νερά του ποταμού και έπιασε τον Σταυρό. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου