Εκδηλώσεις

Τα «Ηπειρωτικά» διαμόρφωσαν τον πολιτισμό της πόλης

Off

Τέσσερις δεκαετίες συμπληρώθηκαν το 2016 από την έναρξη του θεσμού των Ηπειρωτικών, πολιτιστικών εκδηλώσεων που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τον πολιτισμό της πόλης από το 1976 μέχρι και σήμερα.
Το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Ιωαννιτών, η Δημοτική Πινακοθήκη και το Πνευματικό Κέντρο διοργανώνουν έκθεση παρουσίασης τεκμηρίων από τις εκδηλώσεις που έγιναν από το 1976 και συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας, συμβάλλοντας στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και την προβολή του.
Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στον Πολιτιστικό Πολυχώρο η κεντρική εκδήλωση και στη συνέχεια τα εγκαίνια της έκθεσης με αρχειακό υλικό από την διαχρονική πορεία του θεσμού.
Για την υλοποίηση της έκθεσης πραγματοποιήθηκε έρευνα στα αρχεία του Δήμου και των φορέων του σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία και συλλογές και συγκεντρώθηκαν έγγραφα, φωτογραφίες, αφίσες και αποσπάσματα από τον τοπικό τύπο της εποχής.
Στην κεντρική εκδήλωση ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας αναφέρθηκε στην έναρξη του θεσμού που έγινε στη θητεία του πατέρα του, αείμνηστου δημάρχου Κ. Μπέγκα.
«Η τότε δημοτική αρχή αποφάσισε να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο δήμος να αποτελέσει πηγή έμπνευσης κάθε δημιουργικής προσπάθειας, αγκαλιάζοντας την ελληνική κοινωνία και την παράδοση. Με τη συνεργασία όλων των τοπικών φορέων δημιουργήθηκε ένας ετήσιος θεσμός που καταξιώθηκε και αγαπήθηκε στην πορεία των ετών. 
Στόχος και της σημερινής δημοτικής αρχής είναι ο θεσμός αυτός να συνεχιστεί και να έχει διακριτή παρουσία, ενισχύοντας τον πολιτισμό και την τουριστική εικόνα της πόλης», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.
Την ιστορική αναδρομή από τη δεκαετία του ’60 μέχρι την έναρξη του θεσμού έκανε ο Δημήτρης Γιωτίτσας, πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Δημοτικής Πινακοθήκης, για να ακολουθήσουν χαιρετισμοί και τοποθετήσεις από την Νατάσα Μπέγκα και τον Μωυσή Ελισάφ που αναφέρθηκαν στην δική τους συμμετοχή τα πρώτα χρόνια του θεσμού και ειδικότερα στην προσπάθεια σύστασης του Οργανισμού Ηπειρωτικού Θεάτρου.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου