Επικαιρότητα

Πολυτέλεια η συζήτηση για την απλή αναλογική

Off

Την εκτίμηση ότι η συζήτηση και μάλιστα η διενέργεια αυτής με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση, αποτελεί μία πολυτέλεια, εκφράζει ο δήμαρχος Δωδώνης, για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ψήφιση της απλής αναλογικής από τις επόμενες κιόλας εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ήδη, η ΚΕΔΕ με ομόφωνο ψήφισμά της έχει αντιταχθεί στην πρόθεση αυτή, με πολιτικά επιχειρήματα, που δεδομένων πάντως των συνθηκών και της ενεργούς ενασχόλησης των αυτοδιοικητικών που βρίσκονται στην ηγεσία της, μπορεί να θεωρηθεί εύλογη η αντίθεση αυτή.
Την ίδια όμως άποψη εκφράζει η πλειονότητα των αυτοδιοικητικών, όπως αυτό είχε αποτυπωθεί και στην πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση της ΠΕΔ Ηπείρου.
Ο δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης εξέφρασε την απορία του για το πως είναι δυνατόν και ποιοι είναι οι λόγοι που καθορίζουν την πολιτική στάση της κυβέρνησης, σε μία δύσκολη περίοδο με τεράστια προβλήματα για τους δήμους, να ενισχύεται η συζήτηση για την απλή αναλογική.
«Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι αφού δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης, ασχολούμαστε με θεωρητικά ζητήματα και ιδεοληψίες. Αν σκεφτούμε τι γίνεται στους περιφερειακούς δήμους, τη δυσκολία συγκρότησης των ψηφοδελτίων και τη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων, μόνο πολυτέλεια μπορεί να θεωρηθεί η εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Η απορία γίνεται μεγαλύτερη όταν αντί απάντησης στα οικονομικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης προωθείται η επιβολή μονιμοποίησης συμβασιούχων υπαλλήλων, που είναι άγνωστο με ποιο τρόπο θα πληρώνονται. Προφανώς πρόκειται για πρακτικό ζήτημα συγκρότησης και λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε συγκλίσεις, ειδικά σε οριακές καταστάσεις.
Είναι ένα μεγάλο ρίσκο που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, εάν φυσικά επιμείνει να προχωρήσει στην απλή αναλογική», σημείωσε ο κ. Ντακαλέτσης.

Η παρέμβαση για 
τις ιχθυοκαλλιέργειες
Στο μεταξύ, σε προφορικό επίπεδο δόθηκε απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο, στην έγγραφη διαμαρτυρία του δήμου Δωδώνης πριν από ένα μήνα σχετικά με την υπουργική απόφαση που προβλέπει την τιμολόγηση του νερού που εισρέει από τις πηγές, στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας!
Μία πιθανή εφαρμογή αυτής της απόφασης θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτο την πλειονότητα τουλάχιστον των 22 μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργούν στα όρια του δήμου Δωδώνης και χρησιμοποιούν το νερό από τις πηγές Λούρου.
«Προφορικά, μας ενημέρωσαν ότι προωθείται η μη εφαρμογή αυτής της απόφασης, κάτι που θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένο, πέραν της πρακτικής δυσκολίας για το πως μπορεί να εκτιμηθεί η ποσότητα του νερού που εισρέει στις ιχθυοκαλλιέργειες.
Υπάρχει φυσικά και η άνιση μεταχείριση με τις μονάδες στη θάλασσα όπου εκεί δεν επιβάλλεται κανένα σχετικό τέλος, παρά μόνο αναφορικά με την έκταση της εγκατάστασης», σημείωσε ο κ. Ντακαλέτσης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου