Επικαιρότητα

Εμπλοκές με τα… μπλοκάκια!

Off

Ένα δαιδαλώδες σύστημα κατάφερε να δημιουργήσει η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο για τις εισφορές των μισθωτών, που παράλληλα εργάζονται και με μπλοκάκι. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι νέοι ασφαλισμένοι, όσοι έχουν ασφαλιστεί δηλαδή για πρώτη φορά μετά το 1992 και διατηρούν μπλοκάκι θα πρέπει να καταβάλλουν διπλή εισφορά.
Η σχετική εγκύκλιος θέτει δύο προϋποθέσεις προκειμένου ο ασφαλισμένος να διεκδικήσει τον επιμερισμό των εισφορών με τον εργοδότη: το εισόδημά του να προέρχεται από την απασχόληση σε ένα ή και δύο πρόσωπα και από διαρκή και όχι ευκαιριακή επαγγελματική δραστηριότητα, χωρίς να διευκρινίζεται πως γίνεται η διάκριση.
Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν έως δύο εργοδότες σχεδόν καλούνται ακόμη και να καταγγείλουν τον εργοδότη τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία πάνω από 100.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ), ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, θα βρεθούν μπροστά στη δυσάρεστη θέση, ή να αποδεχτούν έμμεση μείωση των αποδοχών τους, καταβάλλοντας εισφορές ίσες με το 20% του εισοδήματός τους, ή θα έρθουν σε σύγκρουση με τον εργοδότη τους.
Ο πρόεδρος των Λογιστών-Φοροτεχνικών Ιωαννίνων Παντελής Ζαρβαλιάς σχολιάζοντας τα όσα γίνονται ξεκαθαρίζει ότι για ακόμη μια φορά «θα την πληρώσει ο εργαζόμενος» μιας και οι αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει θα τον φέρουν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση ενώ αναμένεται να υπάρξουν και δεκάδες απολύσεις. 

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου