Επικαιρότητα

Ζαγορίσια πίτα μέσα από έναν συνεταιρισμό

Off

Την ΚΟΙΝΣΕΠ «Ζαγόρι» στο Μονοδένδρι επισκέφτηκε ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης, στο πλαίσιο περιοδείας του στο Κεντρικό Ζαγόρι, το Σάββατο. Συναντήθηκε επίσης με επιχειρηματίες του τουρισμού από το Δίλοφο, τα Άνω Πεδινά, το Μονοδένδρι και το Τσεπέλοβο. Ο κ. Καραγιάννης, ιδρυτικό μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ ενημερώθηκε από τον διαχειριστή της Κώστα Κοντοδήμο για την πορεία της συνεταιριστικής επιχείρησης και συνομίλησε με μέλη – παραγωγούς για τις δυνατότητες που παρέχει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Σήμερα η ΚΟΙΝΣΕΠ "Ζαγόρι" αριθμεί 51 μέλη, διατηρεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εκθετήριο προϊόντων στο Μονοδένδρι και συνεργάζεται με μικρούς παραγωγούς από όλο το Ζαγόρι. Στα σχέδια της επιχείρησης είναι η δημιουργία μεταποιητικής μονάδας παραγωγής ζαγορίσιας πίτας και προϊόντων εστίασης για τις τουριστικές μονάδες της περιοχής. Οι επαγγελματίες του τουρισμού εξέφρασαν στον βουλευτή τους προβληματισμούς τους για την έλλειψη ρευστότητας, την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων, την υψηλή φορολογία και τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων. Τέλος, τον ευχαρίστησαν για την υποστήριξη και τις συνεχείς παρεμβάσεις του στην επίλυση μικρών και μεγάλων ζητημάτων της περιοχής. Στη «Ζωοτέχνια» Ο βουλευτής την Παρασκευή βρέθηκε και στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Zootechnia 2017 στη ΔΕΘ. Ο κ. Καραγιάννης στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας θα πρέπει να στηριχτεί στην ποιότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Ποιότητα για να αναδειχθούν τα εθνικά και περιφερειακά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, καινοτομία για μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και  διαφοροποίηση στη αγορά, εξωστρέφεια για αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών, με επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας με εθνικό brand name. Τόνισε δε, πως για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι  απαιτείται εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός για τα εθνικά μας προϊόντα, ισχυρά και βιώσιμα σχήματα τόσο ιδιωτικά, όσο και επιχειρήσεων του χώρου της κοινωνικής οικονομίας, καθώς και συνέργειες, clusters και εξωστρεφείς δράσεις για την σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με το τουριστικό προϊόν, τον πολιτισμό και την τοπική γαστρονομία. Κλείνοντας, ευχαρίστησε τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας για την πρόσκληση, τα συνεχάρη για την άρτια διοργάνωση και εξήρε το έργο του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων και την κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου, που συμβάλλουν ενεργά για την εφαρμοσμένη καινοτομία της κτηνοτροφικής παραγωγής στην Ήπειρο και την Ελλάδα.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου