Επικαιρότητα

Λύσεις στις εκκρεμότητες ζητά ο Δήμαρχος Ιωαννίνων

Off

Την επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για θέματα της πόλης που εκκρεμούν δημοσιοποίησε ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας. Στην επιστολή θέτει τρία θέματα: την Πολεοδομική Μελέτη Σεισμοπλήκτων, την έκδοση του ΠΔ της λίμνης και το Πάρκο Πυρσινέλλα.

Απευθυνόμενος προς τους δύο υπουργούς κκ Σταθάκη και Φάμελλο, ο κ. Μπέγκας σημειώνει: «Όπως ήδη γνωρίζετε, στις υπηρεσίες του Υπουργείου σας βρίσκονται σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα τρία ζητήματα μείζονος σημασίας για το Δήμο Ιωαννιτών και κατ’ επέκταση για ολόκληρο το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, που αναφέρονται στην  προστασία- ανάδειξη- ανάπτυξη των πόρων της ευρύτερης περιοχής. Για τα δύο πρώτα μάλιστα η εκκρεμότητα υπερβαίνει την πενταετία».

Στη συνέχεια αναφέρει αναλυτικά όσα ισχύουν για κάθε θέμα:

–  «Επανέγκριση Πολεοδομικής Μελέτης  περιοχής Σεισμοπλήκτων, Δ.Ε. Ιωαννίνων, Δ. Ιωαννιτών». Σημειώνει μεταξύ άλλων:

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ολοκληρώσει και χρηματοδοτήσει όλες τις απαιτούμενες κατά νόμο ενέργειες, ενώ έχει σχεδόν ολοκληρώσει τα έργα υποδομής (οδούς, αποχετευτικό δίκτυο, διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων κλπ.). Επιπροσθέτως, έχουν καταβληθεί οφειλόμενες υποχρεώσεις ιδιοκτητών, δημιουργήθηκαν εμπράγματα δικαιώματα, όπως συμβόλαια αγοραπωλησίας, έκδοσης οικοδομικών αδειών, ανέγερση οικοδομών σε εφαρμογή του προαναφερθέντος εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και της κυρωμένης πράξης εφαρμογής (αριθμ. 3769/16-2-2001 απόφαση Δημάρχου Ιωαννίνων). 

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί το Ρυμοτομικό Σχέδιο της περιοχής σε μεγάλο βαθμό και ο Δήμος προσδίδει βαρύνουσα σημασία στην άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών επανέγκρισης της πολεοδομικής μελέτης λόγω της κεντροβαρικής θέσης της περιοχής και της ραγδαίας οικιστικής της ανάπτυξης, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής στο τμήμα της «Συμπαγούς Πόλης», κατευθύνσεις που υποδεικνύονται άλλωστε και από τον υπερκείμενο σχεδιασμό.

–  «Έκδοση Προεδρικού Διατάγματος: Χαρακτηρισμός της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας ως Περιφερειακό Πάρκο και καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης». Αναφέρει μεταξύ άλλων:

Η θεσμοθέτηση του Π.Δ. λίμνης Παμβώτιδας, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου κρίνεται απαραίτητη από τη Δημοτική Αρχή και τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να κατασκευαστούν τα αναγκαία και ενδεδειγμένα έργα προστασίας και ανάδειξης της περιοχής. 

Παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την επίσπευση έκδοσης του Π.Δ. λίμνης Παμβώτιδας, όπως από κοινού διαμορφώθηκε από το Δήμο Ιωαννιτών, την Περιφέρεια Ηπείρου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, δεδομένου ότι δεν υφίστανται εμπόδια που να αποτρέπουν την προώθησή του.

–  «Πάρκο Πυρσινέλλα – Γιαννιώτικο Σαλόνι». Όπως αναφέρεται:

Ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος χώρος πρασίνου και αναψυχής στην είσοδο της πόλης, σημείο αναφοράς για τους κατοίκους ολόκληρου του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, παραμένει σήμερα εγκαταλελειμμένος και αναξιοποίητος λόγω της ιδιοκτησιακής αμφισβήτησης που ήγειρε το Ελληνικό Δημόσιο.

Με προγενέστερη επιστολή του Δήμου Ιωαννιτών (υπ. αριθμ. 76388/6711/16-11-2016), έχει γίνει αναφορά στο ίδιο ζήτημα και επισημαίνεται πως η προώθηση λύσης του θέματος με Νομοθετική Ρύθμιση αποτελεί τη μοναδική μέθοδο άμεσης επίλυσής του.

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου