Επικαιρότητα

Σε επιφυλακή για ένα ασφαλές Πάσχα

Off

Σε αύξηση των μέτρων ασφαλείας, αστυνόμευσης και τροχαίας για τις ημέρες του Πάσχα θα προβεί η ΕΛ.ΑΣ., κινούμενη σε δύο «μέτωπα».

Ειδικότερα, σε επιφυλακή τίθενται οι Υπηρεσίες Τροχαίας, για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών και την πρόληψη ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο.

Την ίδια ώρα, για όλο το εορταστικό αυτό διάστημα η Ελληνική Αστυνομία προγραμματίζει την εντατικοποίηση των πεζών και εποχούμενων περιπολιών τάξης και ασφάλειας, για την πρόληψη και καταστολή εγκληματικών ενεργειών, ιδίως ληστειών και κλοπών-διαρρήξεων.

Πιο αναλυτικά, οι περιπολίες επικεντρώνεται κυρίως στις κατοικημένες περιοχές για την αποτροπή κλοπών-διαρρήξεων σε οικίες όπου οι ένοικοι απουσιάζουν, αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς όπου οι πολίτες μεταβαίνουν κατά την εορταστική περίοδο, σε επιβατικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε εμπορικά κέντρα και καταστήματα, σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, σε υπαίθριες αγορές και στους λοιπούς χώρους όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση ατόμων, σε Ιερούς Ναούς κατά την προσέλευση και αποχώρηση των πιστών, σε Τραπεζικά καταστήματα και Ταχυδρομεία, Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια, ΑΤΜ κλπ κατά τις αναλήψεις χρηματικών ποσών, σε σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, καταστήματα ειδών δώρων, παιχνιδιών κλπ, καθώς και σε περιοχές όπου παρατηρείται αυξημένη τουριστική δραστηριότητα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του σχεδιασμού προβλέπεται η διενέργεια συστηματικών ελέγχων σε δημόσια κέντρα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για παραβάσεις των διατάξεων αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας, την κοινή ησυχία, την είσοδο και κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους και γενικότερα τον έλεγχο του υγειονομικού κανονισμού.

Εντατικοί θα είναι και οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση του παράνομου υπαίθριου εμπορίου, κυρίως σε χώρους κοντά σε λαϊκές αγορές, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, κεντρικές οδούς και πλατείες, σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς κλπ.

Παράλληλα, εντείνονται οι δράσεις και οι έλεγχοι για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παράνομης κατοχής, κατασκευής, διακίνησης, εμπορίας και χρήσης κροτίδων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών κλπ απαγορευμένων πυροτεχνικών ειδών.

 

Κατά την έξοδο

Η Τροχαία, από την πλευρά της, θα λάβει ενισχυμένα μέτρα που θα αφορούν ολόκληρο το οδικό δίκτυο της χώρας και περιλαμβάνουν αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα, ενισχυμένη αστυνομική παρουσία σε σημεία όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα και αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων.

Στο μεταξύ, για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνους ως εξής:

– Τη Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου στο ρεύμα εξόδου από 15.00-22.00 και τη Μ. Παρασκευή 14 Απριλίου στο ρεύμα εξόδου από 06.00-16.00.

– Τη Δευτέρα 17 Απριλίου στο ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα από 12.00-22.00.

– Την Τρίτη 18 Απριλίου στο ρεύμα εισόδου από 11.00-21.00.

Την Κυριακή 16 Απριλίου δεν θα ισχύουν απαγορεύσεις. Ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας, αστυνόμευσης και τροχαίας θα ληφθούν κατά την περίοδο του Πάσχα σε όλη τη χώρα από την Ελληνική Αστυνομία.

 

Χρήσιμες συμβουλές

Με αφορμή την επικειμένη εορταστική περίοδο, κατά την οποία αναμένεται αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων, η ΕΛ.ΑΣ., υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας. 

Στο πλαίσιο αυτό συνιστάται στους πολίτες: 

Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημα τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.

Να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Nα σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.

Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.

Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.

Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.

Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.

Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη. 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου