Επικαιρότητα

Μακρύς ο δρόμος της εξυγίανσης 

Off

Πολύ λιγότερα από ότι ίσως περίμεναν και τα μέλη των παρατάξεων του δημ. συμβουλίου και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, αλλά και οι πολίτες, προσέφερε στο δημόσιο λόγο, η συζήτηση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο δημ. συμβούλιο για τη ΔΕΥΑΙ. Μία συζήτηση για ένα θέμα, που πολλάκις έχει συζητηθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις είτε στο πλαίσιο της ημερησίας διάταξης είτε εκτός, από την οποία δεν έλειψαν πάντως ούτε η ένταση, ούτε και οι αποχωρήσεις.

Σημείο τριβής και αντιδικίας μεταξύ δημ. αρχής και αντιπολίτευσης άλλωστε, όπως προέκυψε κατά τη συνεδρίαση δεν ήταν η διαφορετική προσέγγιση επί των οικονομικών στοιχείων και εν γένει για τη λειτουργία και την πορεία της επιχείρησης, αλλά η πρόκληση της συζήτησης κατόπιν του κοινού αιτήματος των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. 

Έτσι, η πολιτική προσέγγιση αυτής της κοινής στάσης από τη δημοτική αρχή, με τον δήμαρχο να κάνει λόγο για μία «ιδιότυπη συμμαχία», και οι απαντήσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσαν ένταση και μετά από τρεις περίπου ώρες συζήτησης, έφεραν και τις αποχωρήσεις από την μείζονα αντιπολίτευση και τον Λαζ. Νάτση.

«Μου προκαλεί τεράστια απορία αυτή η ιδιότυπη συμμαχία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης», σημείωσε αρχικά ο δήμαρχος, για να προσθέσει στη συνέχεια, πως «…η δημοτική αρχή δε φοβάται το ανούσιο επικοινωνιακό παιχνίδι της αντιπολίτευσης. Τι κακό άλλωστε κάναμε εμείς στη ΔΕΥΑΙ; Το ενδιαφέρον άλλωστε των παρατάξεων του κ. Γκόντα και του κ. Νάτση για τη ΔΕΥΑΙ αναδείχθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ της επιχείρησης όπου συζητήθηκε ο απολογισμός και οι εκπρόσωποί τους ήταν απόντες», είπε σε ειρωνικό τόνο ο δήμαρχος, για να προκληθεί αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και να ακολουθήσουν οι αποχωρήσεις από τη συνεδρίαση.

 

Ανησυχία για την επέκταση 

του βιολογικού

Από τα επίσης χαρακτηριστικά στοιχεία που προέκυψαν από τη συνεδρίαση της Τετάρτης, οι αναφορές, οι επισημάνσεις και ο προβληματισμός που αναδείχθηκε και από τη δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση για την πορεία υλοποίησης του μεγάλου έργου της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, το οποίο φαίνεται να έχει «κολλήσει» σε κεντρικό επίπεδο. Η παραδοχή αυτή ήρθε και διά της πλαγίας με τον Λάζαρο Νάτση να λέει, ότι έχουν ζητηθεί από τη ΔΕΥΑΙ επιπλέον στοιχεία, με καταληκτική ημερομηνία το τέλος Αυγούστου, υποστηρίζοντας πως αυτό δημιουργεί αμφιβολίες κατά πόσο το έργο είναι ενταγμένο. Αυτή η προσέγγιση προκάλεσε την αντίδραση της δημ. αρχής με τον Θαν. Μανταλόβα να υποστηρίζει πως το έργο έχει ενταχθεί και είναι απολύτως ώριμο μελετητικά, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση, που δε μπορεί να ανατρέπει σχεδιασμούς ετών, όπως ανέφερε…

 

Παρελθόν, παρόν, μέλλον

Η συζήτηση που έγινε στο Σώμα δε διέφερε από ανάλογες του πρόσφατου και του απώτερου παρελθόντος με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να επισημαίνουν τα προβλήματα στη λειτουργία της επιχείρησης και τις προοπτικές της, στα ακριβά τιμολόγια που πληρώνουν οι καταναλωτές της ΔΕΥΑΙ, στην ανάγκη συγχώνευσης με το ΣΥΔΛΙ, αλλά και σε επιμέρους ζητήματα.

Ο Ν. Γκόντας τόνισε πως η δημ. αρχή θα πρέπει να προβληματιστεί από το ότι είναι η πρώτη φορά που σύσσωμη η αντιπολίτευση κινήθηκε συντονισμένα καθώς αυτό αναδεικνύει τη σημασία που προσδίδουν για την πορεία της επιχείρησης. Άσκησε σκληρή κριτική για το ότι όπως είπε, ούτε ο δήμος, ούτε η ΔΕΥΑΙ έχει υλοποιήσει ένα έργο τα τελευταία χρόνια και έκανε λόγο για «κλοπή» των καταναλωτών από τις υπερβολικές χρεώσεις, εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου καταμέτρησης των υδρομέτρων.

Κάνοντας έναν απολογισμό έργου της περιόδου, που η παράταξη του ήταν Δημοτική Αρχή ο κ. Γκόντας, αναφέρθηκε στην κατασκευή του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού, στην αλλαγή 130 χιλιομέτρων δικτύου ύδρευσης, στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων στην περιοχή Κρύας και στην στελέχωση της επιχείρησης από εξειδικευμένο προσωπικό, στο οποίο αν και μειώθηκε κατά 40% η μισθοδοσία  του, εντούτοις  κανένας εξορθολογισμός των εξόδων δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. 

«Όσον αφορά την τιμολόγηση του ύδρευσης –αποχέτευσης, αυτή γίνεται κατά ύπουλο τρόπο, κάτι που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους συμπολίτες μας, οι οποίοι ακόμη περιμένουν να υλοποιηθεί η υπόσχεση της διοίκησης της ΔΕΥΑΙ, για μειώσεις», σημείωσε για να προσθέσει πως η δημοτική αρχή Μπέγκα «έκανε σύστημα τις αναθέσεις, σπαταλώντας χρήματα, χωρίς να γίνονται οι ανάλογες εκπτώσεις». 

 

Οι άλλες παρατάξεις

Ο Λάζ. Νάτσης επισήμανε την αναγκαιότητα ενός νέου προσανατολισμού για την επιχείρηση, που μπορεί και πρέπει να ανοίξει το δρόμο για να εφαρμόσει τεχνολογίες «πρώτης γραμμής», όπως για την παραγωγή ενέργειας από ηλιακούς συλλέκτες κ.α.

«Η ΔΕΥΑΙ δεν είναι μαγαζάκι για να συζητά το ΔΣ, να αποφασίζει και να ανακοινώνει τις αποφάσεις του στους πολίτες», τόνισε ο κ. Νάτσης.

Η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» προτίμησε να αναφερθεί περισσότερο στο παρόν και το μέλλον και λιγότερο στο παρελθόν με τον κ. Μπαρτζώκα να αναφέρεται σε διάφορες προτάσεις που μπορούν να εξεταστούν και να εφαρμοστούν από τη διοίκηση της επιχείρησης.

Ο Δημ. Τασιούλας άσκησε κριτική στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική για τις ΔΕΥΑΙ και το νερό ως κοινωνικό αγαθό.

«Για εμάς το κύριο στη συζήτηση είναι το κριτήριο με το οποίο λειτουργεί η ΔΕΥΑΙ. Κριτήριο της λειτουργίας είναι τα κέρδη της επιχείρησης. Η ΔΕΥΑΙ δουλεύει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως δηλαδή θα δούλευε αν την είχε ένας ιδιώτης. Το πραγματικό σκάνδαλο είναι, ότι σε ένα λεκανοπέδιο που πνίγεται στο νερό, η εργατική τάξη το πληρώνει για χρυσάφι. Με μια σειρά άρθρα θωρακίζεται η στρατηγική αντίληψη  που βλέπει  την διαχείριση του νερού ως εμπόρευμα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Τέλος, ο κ. Μαλάμος στάθηκε και αυτός στην πολιτική της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό, επικρίνοντας τη στάση των ΔΕΥΑ, που κινούνται και αυτές στο ίδιο μοντέλο λειτουργίας.

 

Εξυγίανση και σοβαρότητα

Στο πρώτο σκέλος της απάντησής του ο δήμαρχος κ. Μπέγκας επισήμανε, ότι η συζήτηση δε μπορεί να αφορά μόνο τη θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσει από τη δεκαετία του 2000 και τα εγκληματικά λάθη, των δημοτικών αρχών της 12ετίας Παπασταύρου – Γκόντα, που οδήγησαν το καράβι της ΔΕΥΑΙ στα βράχια, όπως ανέφερε.

«Ακόμη και τότε, η ΔΕΥΑΙ έκανε έργα, όμως το διάστημα 2000-2010 ήταν καταστροφικό για την επιχείρηση, αφού κανείς δεν υπολόγιζε τη σχέση κόστους οφέλους με συνέπεια η επιχείρησε να καταχρεωθεί και να χρεώσει και το δήμο. Είμαστε η μόνη δημοτική αρχή, που προγραμμάτισε και εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΥΑΙ και δε θα επιτρέψουμε η συζήτηση να αναλώνεται μόνο στο τι έγινε τα τελευταία 2,5 χρόνια και όχι στο τι προηγήθηκε, τις «χρυσές εποχές», που οι αποφάσεις των προηγούμενων βούλιαξαν την επιχείρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε σε αποφάσεις που ήδη υλοποιούνται και οι οποίες έχουν αποφέρει ικανοποιητικό αποτέλεσμα ως προς τη βελτίωση της λειτουργίας της επιχείρησης, υποστήριξε πως πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να προχωρήσει σε γενναία μείωση του τιμολογίου για τους πολίτες και υπεραμύνθηκε της αντίληψης που θέλει το νερό να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Απαντήσεις τέλος, σε ερωτήματα της αντιπολίτευσης έδωσε και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μ. Χρυσοστόμου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου