Ήπειρος

«Οδηγός» των εξελίξεων η Ήπειρος 

Off

Αν η έναρξη λειτουργίας των ΧΥΤΑ στην Ήπειρο πριν μερικά χρόνια αποτέλεσε ένα μικρό βήμα, έστω με καθυστέρηση, προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η υπογραφή της σύμβασης για τη Μονάδα Αστικών Στερεών Απορριμμάτων στην Ήπειρο, συνιστά μία πραγματική επανάσταση και θέτει την Ήπειρο σε πρωτοποριακή θέση στη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα.

Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων για την Ήπειρο μπήκε από χθες στην εποχή της ανακύκλωσης, του μεγαλύτερου όγκου τουλάχιστον των παραγόμενων σκουπιδιών, με την υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η υπογραφή της σύμβασης όμως και η έναρξη της διαδικασίας κατασκευής της Μονάδας, που έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 18 μήνες, ήταν το ένα σπουδαίο νέο της ημέρας. Το δεύτερο που έχει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον ίσως για τους πολίτες, αφού έχει οικονομικό αντίκτυπο, αναφέρεται στη συμφωνία μεταξύ των δύο συμβαλλόμενων, για τη μείωση της τιμής εισόδου ανά τόνο που «έπεσε» από τα 40,86 ευρώ στα 39,54 ευρώ, μία μείωση που δίνει στην Ήπειρο το δικαίωμα να υπερηφανεύεται, ότι έχει το χαμηλότερο στην Ελλάδα κόστος διαχείρισης ανά τόνο, διαθέτοντας μάλιστα την καλύτερη και πιο προηγμένη τεχνολογικά, μονάδα επεξεργασίας στη χώρα. Η σπουδαιότητα της Σύμβασης και του έργου αναδείχθηκε και με την παρουσία του υφ. Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Πιτσιόρλα και ακόμη Γενικών και Ειδικών Γραμματέων συναρμόδιων υπουργείων και διευθύνσεων.

Στα αξιοσημείωτα όλων όσων ειπώθηκαν στην εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα του περιφ. συμβουλίου, η αναφορά του κ. Πιτσιόρλα για τη σπουδαιότητα της μορφής των ΣΔΙΤ για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Αφού απέδωσε τα εύσημα στην περιφέρεια Ηπείρου, στους πολιτικούς προϊσταμένους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, τόνισε, ότι το μοντέλο των ΣΔΙΤ είναι αυτό που πρέπει να εφαρμοστεί και για ανάλογα έργα σε ολόκληρη τη χώρα.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε από το πνεύμα της συνεργασίας που επιτεύχθηκε εδώ και το βλέπουμε στην αίθουσα αυτή και είχε ένα λαμπρό αποτέλεσμα. Είναι μια μέθοδος (ΣΔΙΤ) που έχει μόνο πλεονεκτήματα. Έχουμε μια συμμετοχή του Δημοσίου με 40% στη χρηματοδότηση αυτού του έργου και το υπόλοιπο 60% είναι ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτό σημαίνει αν ακολουθήσουμε τη μέθοδο αυτή, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε  γρήγορα πολύ σημαντικά έργα, κινητοποιώντας ιδιωτικά κεφάλαια. Το δεύτερο στοιχείο και αυτό θα το ζήσετε τα επόμενα χρόνια, είναι ότι το έργο θα κατασκευαστεί στην ώρα του κι αυτό δείχνει σήμερα η εμπειρία από τα παρόμοια έργα. Επίσης θα ξεκινήσει και θα τελειώσει χωρίς αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του. Τέλος, θα ξεκινήσει με ένα επίπεδο ποιότητας και αυτό το επίπεδο θα διατηρηθεί σε όλη τη διάρκειά του».

 

Στο πνεύμα της συνεργασίας

Η εκδήλωση άνοιξε με τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη να στέκεται στην αγαστή συνεργασία των φορέων της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

«Θέλω να εξάρω το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή ήμασταν όλοι μαζί. Και στη σημερινή δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας, εκεί είναι το μυστικό. Ή είμαστε όλοι μαζί και έχουμε μια διαφορετική τύχη και αγωνιζόμαστε για αυτό, ή ο καθένας μόνος του χάνεται. Για να φτάσουμε στο σημείο να υπογράψουμε σήμερα έγινε μεγάλος αγώνας, τον οποίο όμως πιστέψαμε από την αρχή», σημείωσε για να αναφερθεί στη συνέχεια στην επίτευξη μίας ακόμη πιο χαμηλής τιμής.

«Έτσι δεν είναι μόνο το πρώτο ΣΔΙΤ που υπογράφεται  ως έργο διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, αλλά η τιμή που επιτεύχθηκε είναι η χαμηλότερη πανελλαδικά καθώς και συμφέρουσα για όλους τους δημότες της Ηπείρου». 

 

Η Τατ. Καλογιάννη

Από τους ανθρώπους που έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται δικαιωμένοι και υπερήφανοι για την κατάληξη μίας επίπονης προσπάθειας που διήρκεσε 80 μήνες, η αντιπεριφερειάρχης Τατ. Καλογιάννη, που είχε την ευκαιρία βέβαια να εισπράξει τα εύσημα από το σύνολο όσων τοποθετήθηκαν και για την προσωπική της δουλειά και προσφορά, αλλά και για το έργο των υπηρεσιών της περιφέρειας Ηπείρου.

«Σήμερα κλείνει μια περίοδος 80 μηνών, κατά την οποία τεκμηριώθηκε η περιβαλλοντική αναγκαιότητα, η κοινωνική χρησιμότητα, η τεχνική εφικτότητα, η νομική εδραιότητα και η οικονομική βιωσιμότητα, ενός κρίσιμου έργου για τον εξευρωπαϊσμό της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειάς μας», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως: «Πολλές φορές αισθάνθηκα θλίψη και απογοήτευση από τη μη κατανόηση του νόμιμου, ευπρεπή και δίκαιου αγώνα, για την υλοποίηση και του έργου αυτού. Σήμερα όμως νοιώθω μια μικρή ικανοποίηση, γιατί όχι μόνο αγωνίσθηκα για το σωστό, κυρίως όμως γιατί έπεισα για το σωστό».

 

Οι επιφυλάξεις των ΟΤΑ

Το λόγο ζήτησε και πήρε πριν την ομιλία του κ. Πιτσιόρλα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γ. Λώλος, που μετέφερε αφενός την ικανοποίησή της αυτοδιοίκησης για το αποτέλεσμα, ωστόσο εξέφρασε και τον προβληματισμό για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, που θα επιτρέψουν στους ΟΤΑ να μην επιβαρύνουν και άλλο τους δημότες τους.

 

Παρόντες

Στη διαδικασία παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ευ. Καπετάνιος, ο  Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νίκος Μαντζούφας και στελέχη του Υπουργείου. Επίσης παρόντες ήταν ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας κ. Β. Μιχελάκης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Γ. Λώλος, οι Πρόεδροι των τριών ΦΟΔΣΑ της Ηπείρου κ.κ. Ευ. Γιαννούλης, Αντ. Νάστας, Σπ. Κωνσταντόπουλος, οι δήμαρχοι Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη, Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, οι Αντιπεριφερειάρχες, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σταύρος Παργανάς, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δημήτρης Σιώλος, περιφερειακοί σύμβουλοι- εκπρόσωποι περιφερειακών παρατάξεων, υπηρεσιακά στελέχη κ.ά..

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου