Επικαιρότητα

Η κάθε πλευρά στη θέση της για την οδό Νιάρχου 

Off

Αδιέξοδη μοιάζει να είναι αυτή τη στιγμή η συζήτηση μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών, καθώς και των εμπλεκόμενων μερών, όπως οι κάτοικοι και καταστηματάρχες που αντιδρούν στην προτεινόμενη μελέτη βελτίωσης και ανακατασκευής της οδού Νιάρχου. Το αδιέξοδο επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας, όπου αναγνώστηκε η απάντηση της περιφερειακής αρχής προς το δημοτικό συμβούλιο, στο αίτημα που είχε υποβληθεί για παρουσίαση της μελέτης στο Σώμα, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη του συμβουλίου και η τοπική κοινωνία για το τι αυτή προβλέπει.

Στην επιστολή της η Περιφέρεια Ηπείρου επισημαίνει, ότι δεν πρόκειται να γίνει παρουσίαση της μελέτης καθώς έχει ολοκληρωθεί προ πολλού μάλιστα η διαδικασία της γνωστοποίησης και πως οι υπηρεσίες του δήμου Ιωαννιτών από το 2013 κιόλας έχουν λάβει πλήρη γνώση της μελέτης.

«Καμία παρέμβαση δεν μπορεί να γίνει στην Λ. Νιάρχου αυτή την στιγμή που το έργο βρίσκεται σε ώριμη φάση δημοπράτησης της μελέτης. Τυχόν σκέψεις για τροποποιήσεις εκ των υστέρων προς ικανοποίηση ιδιοκτητών καταστημάτων και οικοπέδων που αντιδρούν στην κατασκευή του δρόμου, δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν για τυπικούς, ουσιαστικούς και οικονομικούς λόγους που θα έθεταν σε οριστικό ναυάγιο την κατασκευή του δρόμου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή – απάντηση της περιφέρειας Ηπείρου.

Η απάντηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Θ. Μπέγκα, που τόνισε ότι η στάση της περιφερειακής αρχής δεν τιμά το δημοτικό συμβούλιο καλώντας την περιφερειακή αρχή, να ξανασκεφτεί την πρόταση του Σώματος και να παρουσιάσει τη μελέτη.

Ο δήμαρχος τόνισε πως ο δήμος Ιωαννιτών έχει κάθε δικαίωμα να προβληματίζεται για ένα έργο που θα κατασκευαστεί στα όρια του προσθέτοντας πως η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία βοηθά όλους, να κάνουν καλύτερα έργα και να μην προσπαθούν να διορθώσουν εκ των υστέρων λάθη στο σχεδιασμό.

«Πρέπει να το ξανασκεφτεί η Περιφέρεια. Η παρουσίαση της μελέτης στο δημοτικό συμβούλιο είναι ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα στη βάση του δημοκρατικού διαλόγου. Έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνεσαι τη διαβούλευση με την κοινωνία. Έχουμε κάθε δικαίωμα να προβληματιζόμαστε για ένα έργο όπως η οδός Νιάρχου που θα κατασκευαστεί στα όρια του δήμου Ιωαννιτών. Ποτέ η τεχνική μελέτη της Νιάρχου δεν έγινε γνωστή σε κανένα συλλογικό όργανο του Δήμου. Άλλο η οριστική τεχνική μελέτη κι άλλο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που και αυτή βέβαια δεν συζητήθηκε στην παρούσα δημοτική θητεία», σημείωσε ο κ Μπέγκας για να υπενθυμίσει διαχρονικά λάθη που έγιναν στο σχεδιασμό μεγάλων έργων υποδομής, τα οποία σήμερα «πληρώνουν» η πόλη και οι κάτοικοι.  

 

Και πυρά και «χάδια»

Σε αντίστοιχο ύφος κινήθηκαν και οι περισσότερες παρεμβάσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με τους επικεφαλής να θέτουν ζήτημα ενημέρωσης του Σώματος, αλλά να ζητούν παράλληλα και εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή για τη δική της στάση και τους λόγους για τους οποίους δεν αντέδρασε πολύ γρηγορότερα και με διαφορετικό τρόπο. 

Ο Ν. Γκόντας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι αναζητά δικαιολογίες εκ των υστέρων για να καλύψει την ανικανότητά της.

«Το δημοτικό συμβούλιο, ομόφωνα είχε αποφασίσει την διεξοδική συζήτηση για την ανακατασκευή της Λ. Νιάρχου και είχατε αναλάβει εσείς την αποκλειστική ευθύνη να γίνει αυτό κ. δήμαρχε. Τώρα, ως Πόντιοι Πιλάτοι, νίπτετε τας χείρας σας, δηλώνοντας αδυναμία μιας τέτοιας συζήτησης, διότι ο δήμος αδυνατεί να κάνει παρεμβάσεις στην περιφέρεια. Ανεξάρτητα όμως με το τι θα κάνει η περιφέρεια, το σώμα έχει δικαίωμα στην ενημέρωση, κάτι που δεν έγινε στο παρελθόν και την ευθύνη την φέρνετε εξ ολοκλήρου εσείς κ. δήμαρχε. Άλλωστε υπάρχουν άτομα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα και οφείλουν να μας ενημερώσουν. Δεν ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο έργο, η σημερινή δημοτική αρχή, το είχε ως δεύτερης προτεραιότητας έργο και αναγκάστηκε να το χαρακτηρίσει ως πρώτης, ύστερα από τις παρεμβάσεις της  αντιπολίτευσης», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γκόντας.

 

Και δημοψήφισμα…

Σε μία εμφανή προσπάθεια να μην απορρίψει την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου αφενός και αφετέρου να μη βρεθεί αντιμέτωπος και με τα αιτήματα των κατοίκων και καταστηματαρχών, ο Λαζ. Νάτσης πρότεινε στο Σώμα τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος, ώστε να ληφθεί υπόψιν και η γνώμη των κατοίκων για τη Νιάρχου…

Ευθύνες τόσο στην περιφερειακή, όσο και στη δημοτική αρχή επέρριψαν και οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων Αρ. Μπαρτζώκας, Δημ. Τασιούλας και Σωτ. Μαλάμος.

Το λόγο πήρε ο Θαν. Μανταλόβας, που χαρακτήρισε «δικαίωση» των προσπαθειών της δημοτικής αρχής τη διαβεβαίωση της περιφ. αρχής, ότι θα χρηματοδοτήσει και τον άξονα της επέκτασης της Γεννηματά ως το Πανηπειρωτικό.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε τέλος και ο Γ. Μπέλλος, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων και επαγγελματιών της Νιάρχου, που επανέλαβε τα αιτήματά τους.

 

Οι κόμβοι Ιόνιας – Εγνατίας

Στην ίδια συνεδρίαση ο δήμαρχος τοποθετήθηκε και για το θέμα που έχει προκύψει με την ελλιπή σήμανση της Ιόνιας πριν την έξοδο στο Αβγό, με αναφορές σε λάθη που έγιναν στο παρελθόν από όσους διαχειρίστηκαν τις υποθέσεις των μεγάλων έργων υποδομής και των σχεδιασμών τους.

«Στο χρόνο που σχεδιάζονταν μεγάλα έργα στην περιοχή μας, οι έχοντες και κατέχοντες τότε την εξουσία σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο δεν έπραξαν αυτό που έπρεπε και γι’ αυτό δυστυχώς δεν υπάρχει μια σοβαρή είσοδος στην πόλη από την Ιόνια, δυστυχώς η Εγνατία δεν έχει έναν ασφαλή και αξιοπρεπή κόμβο, δυστυχώς αναζητούμε εκ των υστέρων λύση για το δρόμο Γιάννενα-Κακαβιά». 

Στον δήμαρχο απάντησε ο Ν. Γκόντας λέγοντας, ότι θα ήταν προτιμότερο η δημοτική αρχή, αντί να σχολιάζει τετελεσμένα γεγονότα, να κάνει προτάσεις και να παρεμβαίνει εγκαίρως, ενώ και ο Αρ. Μπαρτζώκας επέμεινε στην ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού την ώρα που πρέπει…

 

Και ολίγη από… διόδια

 

Με πολιτικό σκεπτικό τέλος ήταν η εισήγηση του δημάρχου Ιωαννίνων προς το δημοτικό συμβούλιο για να υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις εγκαταστάσεις του σταθμού διοδίων της Εγνατίας στο Δροσοχώρι, εισήγηση που υιοθέτησε το Σώμα.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε πως «είναι άδικη και αντικοινωνική η αντιμετώπιση που γίνεται με τα διόδια στο Δροσοχώρι. Είναι απαράδεκτο το ότι δεν έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια το σύστημα της αναλογικής χρέωσης στη χώρα μας». 

 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου