Επικαιρότητα

Ο πολιτισμός των κτηνοτρόφων των Τζουμέρκων

Off

Συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα και περιεχόμενο θα έχει η ημερίδα που πραγματοποιείται την προσεχή Τρίτη 22 Αυγούστου στις 10 το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Πραμάντων, που θα είναι αφιερωμένη στην κτηνοτροφία.

Τίτλος της εκδήλωσης είναι «Κτηνοτρόφοι των Τζουμέρκων: Ο διαρκής πολιτισμός των βουνών» και πραγματοποιείται από το δήμο Βορ. Τζουμέρκων και την Περιφέρεια Ηπείρου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια ενός γλυπτού, αφιερωμένου στον κτηνοτρόφο των Τζουμέρκων, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Θ. Παπαγιάννη.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, καθώς και εκπρόσωποι κτηνοτροφικών οργανώσεων.

«Η εκδήλωση έχει ένα τιμητικό χαρακτήρα προς τους κτηνοτρόφους της περιοχής αλλά ταυτόχρονα θα περιλαμβάνει ενημέρωση και προβληματισμό για το μέλλον της κτηνοτροφίας των Τζουμέρκων, θα τεθούν καίρια και σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη νομαδική αλλά και συνολικά την κτηνοτροφία και θα προσπαθήσει να αναδείξει και τις προοπτικές ανάπτυξης», σημείωσε ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές, σε δηλώσεις του.

 

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

10:00-10:30 Προσέλευση

10:30-11:00 Χαιρετισμοί

11:00-11:20 «Ζει ο βασιλιάς κτηνοτρόφος; Ζει η κτηνοτροφία στα Τζουμέρκα;», καθηγητής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Ηπείρου, Γιάννης Σκούφος

11:20-11:40 «Ο βοσκός που φέρνω μέσα μου», Ομότιμος Καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ. Θεόδωρος Παπαγιάννης.

11:40-12:30 Προβολή κινηματογραφημένου ποιμενικού οδοιπορικού με θέμα: «Στον δρόμο για τα χειμαδιά» και χαιρετισμός από τον φιλόλογο-συγγραφέα Νίκο Καρατζένη

12:30 Αποκαλυπτήρια γλυπτού αφιερωμένου στον Πραμαντιώτη κτηνοτρόφο, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Θ. Παπαγιάννη.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου