Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 03:22
Τελευταία Ενημέρωση: 04 Σεπτεμβρίου 2017
Επικαιρότητα

Έρχονται νέες μειώσεις τελών

Off

Με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια, πέτυχε η δημοτική αρχή της πόλης, που κατάφερε να αυξήσει τα ταμειακά της διαθέσιμα, όχι μόνο λόγω της συνετής διαχείρισης, που είναι πανθομολογούμενη την τελευταία πενταετία, αλλά και εξαιτίας της «μηδενικής ανοχής» απέναντι στους συστηματικούς κακοπληρωτές.

Η δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, επανέφερε στο προσκήνιο την συζήτηση για την πραγματική οικονομική κατάσταση του δήμου Ιωαννιτών, που αποδεικνύεται αρκετά ανθεκτική, μπροστά στις νέες προκλήσεις.

Οι συστηματικοί κακοπληρωτές έχουν μία μεγάλη ευκαιρία, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θ. Γιωτίτσας να ρυθμίσουν τις οφειλές τους,  

απολαμβάνοντας παράλληλα και τις ευεργετικές προβλέψεις που φτάνουν μέχρι και την πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων, έχοντας όμως στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ότι εάν δεν προστρέξουν θα βρουν απέναντί τους μία σθεναρή και αποφασιστική αντιμετώπιση από το δήμο Ιωαννιτών.

Αυτό φάνηκε στην πράξη από το γεγονός, ότι ο δήμος Ιωαννιτών κατάφερε να εισπράξει παλιές και νέες οφειλές κυρίως από επιχειρήσεις οι οποίες έχουν δημιουργήσει αρκετά μεγάλα χρέη προς το δήμο. Μάλιστα, όπως τόνισε, ήδη δυο μεγαλοοφειλέτες με χρέη άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών να καλεί και τους υπόλοιπους να πράξουν ανάλογα.

 «Θα δείξουμε μηδενική ανοχή και για λόγους ισονομίας αλλά και γιατί η πολιτική μας αυτή τα τελευταία 3 χρόνια έχει αποδώσει ενισχύοντας τη ρευστότητα του δήμου», είπε ο κ. Γιωτίτσας προσθέτοντας πως ο δήμος Ιωαννιτών έχει προβεί σε μπλοκάρισμα ΑΦΜ, αλλά ακόμα και εξώσεις από δημοτικά ακίνητα όσων συνειδητά δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους.

«Με την τακτική μας αυτή ήδη αρκετοί έχουν έρθει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με αποτέλεσμα ενώ πριν τρία χρόνια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δήμου να έφταναν τα 48 εκ. ευρώ σήμερα είναι 40 και μέσω της τελευταίας ρύθμισης θα μειωθούν ακόμα περισσότερο», σημείωσε.

Εξήγησε δε πως από τα 40 εκ. ευρώ τα 10 εκ. αφορούν τη ΔΕΥΑΙ ενώ άλλα 10 εκ. ευρώ περίπου είναι οφειλές από επιχειρήσεις ή και φυσικά πρόσωπα που πλέον δεν υφίστανται κι άρα είναι δύσκολο ως απίθανο να εισπραχτούν.

Η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα στο δήμο Ιωαννιτών να ενισχύσει την οικονομική του αυτάρκεια και να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες μειώσεις τελών για τους δημότες και τις επιχειρήσεις για το 2018.

«Μετά από τρία χρόνια νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο οικονομικής αυτάρκειας σαν δήμος. Αυτό το πετύχαμε με σκληρή δουλειά», υπογράμμισε ο κ. Γιωτίτσας κάνοντας γνωστό ότι τα έσοδα του 2017 θα είναι ακόμα περισσότερα από όσα είχαν προϋπολογιστεί γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στο δήμο Ιωαννιτών να προχωρήσει για τρίτη συνεχή χρονιά σε μείωση των δημοτικών τελών.

«Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε τον προϋπολογισμό του 2018 και το τεχνικό πρόγραμμα. Αυτό που μπορώ να σας ανακοινώσω από σήμερα είναι πως θα υπάρχει μια γενναία μείωση στα τέλη για τις επιχειρήσεις η οποία μάλιστα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλάνο που εκπονούμε για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας», τόνισε.

 

ΔΕΥΑΙ και POS

Ο αντιδήμαρχος στάθηκε επίσης και στη δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών μεταξύ δήμων και ΔΕΥΑ που δίνει ο νέος νόμος για τις 100 δόσεις, σημειώνοντας πως είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για να προχωρήσει μεταξύ του δήμου Ιωαννιτών και της ΔΕΥΑΙ η οποία οφείλει 10 εκ. ευρώ από δάνεια που είχε συνάψει και τα εξυπηρετούσε ο δήμος.

«Βρισκόμαστε στη φάση καταγραφής των χρεών του δήμου προς της ΔΕΥΑΙ προκειμένου να γίνει ο συμψηφισμός αυτός ο οποίος απαιτεί και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου», είπε ο κ. Γιωτίτσας.

Τέλος ανακοίνωσε πως οι υπηρεσίες του δήμου θα προμηθευτούν σύντομα μηχανήματα POS ώστε οι δημότες να μπορούν να συναλλάσσονται με αυτές και μέσω καρτών, ενώ συνέστησε προσοχή σε όσους έρθουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους για τις υποχρεώσεις που έχουν προκείμενου να μην τεθούν εκτός ρύθμισης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου