Επικαιρότητα

Πίεση και βούληση «φέρνουν» τα καύσιμα

Off

Ήταν σχεδόν ολοφάνερο τις τελευταίες ημέρες, ειδικά μετά την καθυστέρηση της πραγματοποίησης της διευρυμένης σύσκεψης μεταξύ των εμπλεκόμενων στην Αθήνα, ότι οι ανακοινώσεις για την επίλυση του προβλήματος με τα καύσιμα στο αεροδρόμιο θα γίνουν στο ανώτερο επίπεδο.

Αυτό περιέγραψε και χθες η «Ε» επισημαίνοντας, ότι το θέμα του αεροδρομίου είναι ίσως το πιθανότερο από αυτά στα οποία πρόκειται να αναφερθεί ο Αλ. Τσίπρας κατά την παρουσία του στα Γιάννινα για τα εγκαίνια της Ιόνιας Οδού.

Αυτό ακριβώς έγινε με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει, χωρίς λεπτομέρειες, ότι επιλύθηκε το πρόβλημα και στο εξής, πτήσεις τσάρτερ που θα έρχονται στα Γιάννενα θα μπορούν να ανεφοδιάζονται κανονικά στο αεροδρόμιο.

«Η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού ανοίγει τεράστιες προοπτικές για την ανάπτυξη του τουρισμού και στα Γιάννενα, καθώς πλέον έχει συντομεύσει εξαιρετικά η απόσταση και ο χρόνος που χρειάζεται κανείς από την ώρα που προσγειώνεται στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων ως την ώρα που θα μεταβεί σε μια από τις εξαιρετικές παραλίες του Ιονίου. Άρα, τα Γιάννενα και το αεροδρόμιό τους γίνονται κόμβος, κόμβος μεταφορικός, κόμβος τουριστικός. 

Επιλύσαμε, λοιπόν –και θα ήθελα να σας το ανακοινώσω- ένα χρόνιο πρόβλημα, που αφορούσε το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων σε σχέση με τις εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού. Πλέον, οι πτήσεις charter θα μπορούν να έρχονται στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, να ανεφοδιάζονται εκεί και έτσι να ενισχύσουν ιδιαίτερα την τουριστική κίνηση στην περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.

 

Δέσμευση της ΕΚΟ

Περισσότερες λεπτομέρειες για το πως ακριβώς έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ωστόσο ο Γεν. Γραμματέας Μεταφορών Θ. Βούρδας σε δηλώσεις του λίγη ώρα μετά τόνισε πως υπάρχει έγγραφη δέσμευση της εταιρείας καυσίμων ΕΚΟ, να αναλάβει την ευθύνη τροφοδοσίας των αεροσκαφών με καύσιμα, σε πρώτη τουλάχιστον φάση μέσω φορητών δεξαμενών. Ο κ. Βούρδας τόνισε πως θα απαιτηθεί ένα διάστημα λίγων μηνών, σίγουρα όμως οι τοπικοί φορείς και το υπουργείο θα είναι εντός των χρονοδιαγραμμάτων ώστε οι πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί από τον ερχόμενο Ιούνιο και στο εξής να εκτελούνται κανονικά και τα αεροπλάνα να ανεφοδιάζονται στα Γιάννενα.

«Με παρέμβαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Υποδομών υπάρχει έγγραφη δέσμευση από πλευράς της ΕΚΟ και των Ελληνικών Πετρελαίων για την εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στο αεροδρόμιο . Ήδη δρομολογήσαμε την επαφή με την ΕΚΟ. Θέλει και την εγκατάσταση των φορητών δεξαμενών και τη γραφειοκρατική διαδικασία της ίδρυσης εταιρείας καυσίμων. Προφανώς,  θέλει τρεις με τέσσερις μήνες αλλά θα προλάβουμε την επόμενη τουριστική περίοδο». 

 

Πτήσεις εσωτερικού 

θέλει η ASTRA

Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση του πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά τη στιγμή που η εκδήλωση ενδιαφέροντος για πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό αυξάνεται διαρκώς, ενώ υπάρχει και έγγραφο ενδιαφέρον από την αεροπορική εταιρεία ΑSTRA, για την υλοποίηση πτήσεων εσωτερικού από και προς τα Ιωάννινα με τη σύνδεσή τους με άλλες πόλεις, πλην της Αθήνας.

 

Ικανοποίηση του Δήμου

Με ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή εκφράζει την ικανοποίησή της για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τονίζει:

«Η Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή είχε θέσει σαν πρώτη της προτεραιότητα και ως μέγιστο πολιτικό ζήτημα για την ανάπτυξη του τόπου τη συνολική αναβάθμιση του αεροδρομίου των Ιωαννίνων.

Πιστεύοντας μάλιστα ότι η διεκδίκηση των μεγάλων ζητημάτων πρέπει να γίνεται ενώνοντας δυνάμεις, κινητοποίησε όλους τους Φορείς της περιοχής στην κατεύθυνση αυτή, μια τακτική που όπως αποδείχτηκε έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας μετά την εξέλιξη αυτή τόνισε:

«Βήμα – βήμα καταφέραμε το στόχο μας που δεν ήταν άλλος από την πλήρη λειτουργική και επιχειρησιακή αναβάθμιση του αεροδρομίου των Ιωαννίνων. Μια καινούργια μέρα για την ανάπτυξη του τόπου ξεκινά και είμαστε ικανοποιημένοι που συμβάλαμε με τις δυνάμεις μας. 

Οφείλουμε φυσικά να ευχαριστήσουμε τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών, Θάνο Βούρδα, τους βουλευτές του νομού και όλους όσους εργάστηκαν για να δοθεί λύση στο θέμα των καυσίμων.

Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων είναι από  πολλές απόψεις και κυρίως γεωστρατηγικά ένα πολύ σημαντικό αεροδρόμιο για ολόκληρη τη χώρα.

Για εμάς το επιχείρημα που προβάλαμε συνεχώς για την ολοκλήρωση των υποδομών-μεταφορών της Ηπείρου βρήκε σήμερα πλήρη ανταπόκριση γιατί πλέον η Ήπειρος έχει μαζί με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, τους δύο οδικούς άξονες, Εγνατία και Ιόνια, κι ένα σύγχρονο αεροδρόμιο. Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, το αεροδρόμιο όλης της Ηπείρου».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου