Ήπειρος

Tο όραμα της «δίκαιης ανάπτυξης»

Off

Κάτι περισσότερο από συγκρατημένα αισιόδοξος ο πρωθυπουργός της χώρας μίλησε από τα Γιάννενα, λίγες ημέρες πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ για το όραμα της κυβέρνησης που συμπυκνώνεται σε δύο μόνο λέξεις. 

Η «δίκαιη ανάπτυξη» που θα έχει μάλιστα χωρικό προσδιορισμό τίθεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, που εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το τέλος του 2017 θα βρει την ελληνική οικονομία να «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης στα όρια του 2%. Το κρίσιμο ζητούμενο ωστόσο για την κυβέρνηση, κυρίως όμως για τη χώρα όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, δεν είχε το ποσοστό της ανάπτυξης, αλλά η ανάπτυξη αυτή να έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της τον καταμερισμό των ωφελημάτων προς όλους και μάλιστα με χωρικό προσδιορισμό. Έτσι, μίλησε για τις φτωχές περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων η Ήπειρος, που έπαιρναν πάντα το μικρότερο ποσοστό των ευεργετημάτων σε σχέση με το κέντρο που έπαιρνε τη μερίδα του λέοντος.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα νέο σχεδιασμό για τη χώρα που θα έχει στο επίκεντρό της τους νέους ανθρώπους και την παραγωγική ανασυγκρότηση. 

«Η χώρα βρέθηκε και άλλες φορές σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2017 αναμένεται να έχουμε περίπου 2% ανάπτυξη, ποσοστό που είχαμε να δούμε από τα 2008, εδώ και εννέα χρόνια. Και πιο πριν από το 2008 είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όμως, αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν φάνηκαν αρκετοί για να συγκρατήσουν τη χώρα από τον κατήφορο. Τον κατήφορο των ελλειμμάτων, της διόγκωσης του χρέους και στην τελική ανάλυση, της ανυπαρξίας υποδομών, που θα δημιουργούσαν ένα πλαίσιο προστασίας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε αυτό το παροχικό μοντέλο που είχαμε πριν από την κρίση. Θέλουμε να επιστρέψουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά θέλουμε αυτή η ανάπτυξη να είναι δίκαιη, να καταμερίζει με δικαιοσύνη τα ωφελήματα σε όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους. Η δίκαιη ανάπτυξη έχει και χωρικό προσδιορισμό. Η δικαιοσύνη δεν είναι μόνο ανάμεσα στις τάξεις, στα στρώματα, στις κοινωνικές τάξεις και τη διαστρωμάτωση ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, αλλά και ανάμεσα στις περιφέρειες. Στις φτωχές και εγκαταλελειμμένες περιφέρειες που για χρόνια έπαιρναν πολύ μικρό ποσοστό των αναπτυξιακών δαπανών από τη μια και στις άλλες, στο κέντρο, που έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την ομιλία του στα εγκαίνια της Ιόνιας Οδού.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου