Αποχρώσεις

Αποχρώσεις

Off

Με βαθύτερες συνεργασίες και σχέδια τα έργα

Η πολυπλοκότητα της σύγχρονης πολιτικής, που εμπλέκεται πια σαφώς με την επικοινωνία με όλο και πιο δυσδιάκριτα όρια, περιορίζει αφενός τα περιθώρια των πολιτικών και κάνει αφετέρου επιφυλακτικούς τους πολίτες. Κι αυτό φάνηκε στην περίπτωση του Περιφερειακού Συνεδρίου για την ανάπτυξη της Ηπείρου.

 

Η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν πολύ χαρακτηριστική αυτού του νέου πλαισίου. Οι εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα για φυσικό αέριο, Γεωπονική στην Άρτα ή το Κέντρο Έρευνας στο Πανεπιστήμιο, μπορεί να έδωσαν μερικούς τίτλους στα πάντα αδημονούντα Μέσα Ενημέρωσης, όλοι όμως κατάλαβαν ότι πιο πίσω από τις ανακοινώσεις, η κατάσταση έχει πολλά σημεία ακόμα για έρευνα και διαβούλευση.

 

Από την πρώτη στιγμή, από αυτήν την εφημερίδα επισημάναμε ότι το φυσικό αέριο μέσω θάλασσας, είναι μία παλιά ιδέα της Περιφέρειας και της αντιπεριφερειάρχη Τ. Καλογιάννη που βασίστηκε πάνω στα δεδομένα του αποκλεισμού από τα δίκτυα των αγωγών της Ηπείρου. Εκεί ήρθε η προσπάθεια που έγινε να είναι και οι πόλεις της Ηπείρου στην ανάπτυξη δικτύων διανομής, όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο βουλευτής Χρ. Μαντάς. Κι όπως υποσημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, είναι η συνεργασία κεντρικών και τοπικών φορέων που μπορεί να φέρει πιο κοντά το κρίσιμο έργο.

 

Αντίστοιχα,όσοι παρακολούθησαν την ομιλία του Υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στο συνέδριο- και δεν ήταν και τόσοι πολλοί- κατάλαβαν ότι η διαδικασία συνεργασίας Πανεπιστημίου και ΤΕΙ είναι αργή και δεν έχει ακόμα καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο. Άρα το να βγαίνει κάθε πόλη και να ζητάει πανεπιστημιακά τμήματα, μπορεί να μην είναι παράλογο, δεν ανήκει όμως στο πλαίσιο συζήτησης που έχει προηγηθεί και θα συνεχιστεί και ως μοντέλο το επόμενο διάστημα.

 

Αυτό που προκύπτει είναι ότι καμιά πλευρά, ούτε της κεντρικής εξουσίας ούτε της τοπικής, μπορούν από μόνες τους να προχωρήσουν σε μεγάλα έργα. Πρέπει αφενός να υπάρχει συνεργασία και αφετέρου να αξιοποιηθεί όλη η εμπειρία, όλη η προετοιμασία και όλες οι προθέσεις και οι σχεδιασμοί. Ό,τι κι αν γίνει στο θέμα της επικοινωνίας, στην πράξη τα έργα και οι πρωτοβουλίες πλέον θα προχωράνε με πολύ διευρυμένες συνεργασίες και καλούς και στέρεους σχεδιασμούς. Και τότε θα πείθουν και τους πολίτες.

 

Πιο ισορροπημένο πρόγραμμα στη μικρή οθόνη

Τρομερά κουραστική τη βρίσκω την ψυχαγωγική τηλεόραση φέτος. Και δεν το λέω από μία θέση απόμακρη, ως ελίτ που δεν αντέχει τίποτα. Αλλά για παράδειγμα ούτε ένα νέο σίριαλ προς το παρόν δεν συγκρίνεται με τη «Μουρμούρα». Κι έχει σημασία η καλή ψυχαγωγική τηλεόραση γιατί κάτι πρέπει να δει κι ο κόσμος που έχει μείνει κλεισμένος στο σπίτι.

 

Το ότι πάει καλά το Mega με τις παλιές του ταινίες δείχνει ότι μία καλή βιντεοθήκη σε ένα κανάλι είναι πάντα αξιοποιήσιμη για το κοινό που θέλει μία κωμωδία σε πούμε για να περάσει η ώρα. Κι όσα κανάλια ποντάρουν σε καλές ξένες σειρές έχουν βγει κερδισμένα.

Τώρα γιατί επιστρέψαμε στα παλιά ριάλιτι και στα πάνελ με κουτσομπολιά, όλα αυτά δηλαδή που έχουν δοκιμαστεί πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς να έχουν φέρει και καμιά τομή, είναι απορίας άξιον.

 

Ο πολύς κόσμος που κάθεται στην τηλεόραση, θέλει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα, που να αφορά τους περισσότερους έστω και αν δεν συναντιώνται όλοι μαζί στον καναπέ ταυτόχρονα. Κι αυτό το πρόγραμμα μένει ζητούμενο. Ίσως γιατί με τη μείωση των επενδύσεων μειώθηκε και η έμπνευση όσων κρατάνε στα χέρια τους τον σχεδιασμό. Μακάρι να αλλάξει κάτι…

 

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου