Επικαιρότητα

Κύρωση των δασικών χαρτών ως τον Σεπτέμβριο

Off

Τα βασικά στοιχεία απολογισμού της κύρωσης των δασικών χαρτών, παρουσίασε χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνέντευξη τύπου του αν. υπουργού Σ. Φάμελλου παρουσία και των Συντονιστών της Αποκέντρωσης.

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας, μετά από 40 χρόνια από τη συνταγματική αναθεώρηση, είχε κυρωθεί μόνο το 0,81% της έκτασης της χώρας στο επίπεδο δασικών χαρτών και μετά τη σημερινή ημέρα θα έχει κυρωθεί το 31,4% της χώρας μας στο επίπεδο της δασικής πολιτικής, σημείωσε ο κ. Φάμελλος, τονίζοντας ότι οι θεωρήσεις οι οποίες έγιναν στο επίπεδο της χώρας, των χαρτών, φτάνουν σ’ επίπεδο έκτασης της Ελλάδας το 35,72%. Απ’ αυτό εξαιρέθηκε το 2,17% της χώρας το οποίο αφορά στα όρια οικισμών.

Επίσης έχουν συσταθεί όλες οι Επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων. Στη χώρα μας έχουν συσταθεί 110 Επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων με όλο το διαθέσιμο προσωπικό, ενώ δόθηκε και Οδηγία για τη σύσταση όσων περισσότερων Επιτροπών γίνεται. Η ολική κύρωση αναμένεται μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του 2018.

Οι δασικές εκτάσεις οι οποίες κυρώθηκαν αποτελούν το 60% των αναρτημένων περιοχών. Από τις αναρτημένες εκτάσεις, το 60% κυρώνεται ως δασικού χαρακτήρα, 33,45% είναι οι μη δασικές εκτάσεις και το ποσοστό το οποίο κυρώνεται σε σχέση με το αναρτημένο, είναι το 93,6%., σύμφωνα με τον υπουργό.

Άρα σε όλα τα υπόλοιπα παραμένοντα στάδια εξέτασης αντιρρήσεων, ολοκλήρωσης της διαδικασίας της αλλαγής χρήσης, επανεξέτασης πρόδηλου στην ΕΠΕΑ, ή παραπομπής του πρόδηλου στην ΕΠΕΑ όλα αυτά ανταποκρίνονται στο υπόλοιπο από το 93,6% μέχρι το 100%., πρόσθεσε,

Στα Ιωάννινα, πάντως καταγράφεται ένα σημαντικό φορτίο, 16.415 αντιρρήσεις που αντιστοιχούν στο 5,2% περίπου της έκτασης. 

Σε όλες τις περιοχές συνολικά, από την έκταση των θεωρημένων τα 47 εκατομμύρια στρέμματα, εξαιρέθηκαν λόγω των προβλέψεων του νόμου, 2,86 εκατομμύρια στρέμματα και αναρτήθηκαν 44,27 εκατομμύρια στρέμματα. Οι συνολικές αντιρρήσεις είναι 134.000 και η συνολική έκταση των αντιρρήσεων, με ποσοστό επί των αναρτημένων είναι 3,75%. Η έκταση αναδασωτέων που επανεξετάζονται ως προς το υπόβαθρο και ως προς την καλλιέργεια τη νόμιμη που προηγούνταν του λόγου για τον οποίο κηρύχθηκαν αναδασωτέες είναι 1,54% και οι εξαγορές, οι αλλαγές χρήσης, η παραχώρηση χρήσης και η κυριότητα είναι 0,41%.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ