Επικαιρότητα

Πάνω από 15.000 επισκέπτες κατέκλυσαν την πόλη

Off

Το απόλυτο άγγιξε η πληρότητα σε ξενοδοχεία και καταλύματα των Ιωαννίνων και του συνόλου των ορεινών προορισμών της περιοχής τις ημέρες των Χριστουγέννων. 

Ο προορισμός «Ιωάννινα» έχει μπει πλέον πολύ δυνατά στις πρώτες προτιμήσεις των επισκεπτών από όλη τη χώρα και αυτό αποδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία. Μία πρώτης τάξεως τέτοια ευκαιρία ήταν και το τετραήμερο των Χριστουγέννων, όπου δεν υπάρχουν άδεια δωμάτια σε ξενοδοχεία και καταλύματα όχι μόνο στην πόλη, αλλά σε ολόκληρο το νομό. Υπολογίζεται μάλιστα, σύμφωνα με το διαθέσιμο αριθμό κλινών σε ξενοδοχεία και καταλύματα της πόλης, ότι το τετραήμερο των εορτών, ο πληθυσμός στο νομό αυξήθηκε σχεδόν κατά 20% από τον πληθυσμό των μόνιμων κατοίκων, αφού οι επισκέπτες που διέμειναν, υπολογίζονται σε 15.000 περίπου, ενώ σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και πολλές ακόμη χιλιάδες που έκαναν ταξίδια αυθημερόν από κοντινούς προορισμούς.

Αυτό που προκύπτει μετά και το τετραήμερο των Χριστουγέννων και εκείνο που ακολουθεί την Πρωτοχρονιά, με αντίστοιχα θετικά μηνύματα από τις κρατήσεις είναι πως σε ορισμένες περιοχές προκύπτει από τώρα κιόλας η ανάγκη για την αύξηση της δυναμικότητας των ξενοδοχειακών μονάδων και των καταλυμάτων, μέσω της δημιουργίας νέων. 

Περιοχές, όπως τα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο ή το Ζαγόρι παρουσιάζουν ειδικά τις ημέρες των εορτών σημάδια «ασφυξίας» και με τις θετικές προοπτικές που διαφαίνονται για το άμεσο μέλλον, προκύπτει και η δυνατότητα και η αναγκαιότητα για τη δημιουργία νέων υποδομών.

Παρόμοια με αυτήν των Χριστουγέννων αναμένεται να είναι η εικόνα και τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς με τον Στάθη Σιούτη από την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων να τονίζει πως η περιοχή μας καθίσταται μετά την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς της χώρας, με τις προοπτικές να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για το μέλλον.

 

Επισκέπτες από παντού

«Βούλιαξε» από επισκέπτες από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και από την πρωτεύουσα το Μέτσοβο τις ημέρες των εορτών, μία εικόνα που παραδοσιακά σχεδόν παρατηρείται τις ημέρες αυτές. Η ολοκλήρωση της Εγνατίας πριν μερικά χρόνια, της Ιόνιας Οδού, πριν λίγους μήνες και μόλις πριν από λίγες ημέρες η παράδοση του πρώτου τμήματος του Ε65 από την Ξυνιάδα μέχρι τα Τρίκαλα, αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας στο Μέτσοβο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κ. Τζαφέα. Η δημοτική αρχή μάλιστα γνωρίζοντας, ότι πολλοί επισκέπτες είναι λάτρεις του χιονιού και των χειμερινών σπορ προμηθεύτηκε ειδικό μηχάνημα και η κεντρική πίστα του χιονοδρομικού στον προφήτη Ηλία είναι στρωμένη με τεχνητό χιόνι. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και το χιονοδρομικό του Ανηλίου, όπου ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ανάδειξης αναδόχου.

 

Δωμάτιο ούτε για δείγμα στα Τζουμέρκα

Παρόμοια εικόνα και στην περιοχή των Τζουμέρκων, που αναπτύσσεται συνεχώς, παρουσιάζοντας την τελευταία πενταετία μία σταθερά ανοδική αύξηση του ρεύματος επισκεψιμότητας και από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρόμοια εικόνα αναμένεται σύμφωνα με τις κρατήσεις και την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, όπως τόνισε ο δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές, που πρόσθεσε, ότι δημιουργούνται σταδιακά οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία και νέων ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων στην περιοχή.

 

Παραδοσιακός προορισμός τα Ζαγοροχώρια

Από το γενικό κανόνα της μεγάλη επισκεψιμότητας των ημερών δε θα ήταν δυνατό να ξεφύγουν τα Ζαγοροχώρια, με την κίνηση των ημερών να θυμίζει κάτι από τις παλιές καλές ημέρες του τουρισμού, πριν τα χρόνια της κρίσης.

Αισιόδοξος, ότι η πορεία αυτή, όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, με τη συνεργασία του συνόλου των τοπικών φορέων, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου.

 

Κάηκε διώροφη κατοικία

Η όμορφη ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων πάντως μετριάστηκε εξαιτίας της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα σε διώροφη κατοικία στη συνοικία του Αγίου Χαραλάμπους, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή της ξύλινης στέγης και του δεύτερου ορόφου. Ευτυχώς, η οικογένεια που βρισκόταν στο σπίτι αντιλήφθηκε την πυρκαγιά και εγκατέλειψε το σπίτι, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

«Είναι δύσκολες οι στιγμές και θα πρέπει να κοιτάξουμε να βοηθήσουμε την οικογένεια, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, για να αντιμετωπίσει την καταστροφή αυτή», τόνισε ο κ. Τζαφέας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου