Επικαιρότητα

Τα Γιάννενα γιόρτασαν όσο καλύτερα μπορούσαν

Off

Απ’ όλα τα καλά είχε και το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι με τις νοικοκυρές να ετοιμάζουν το καλύτερο δυνατό, με βάση και τις οικονομικές δυνατότητες που κάθε οικογένειας, για να υποδεχθεί τα παιδιά, της εγγόνια της και τους καλούς φίλους για τους οποίους πάντα υπάρχει χώρος.

Οι δυσκολίες με τις οποίες έμαθαν να ζουν πλέον οι Έλληνες δε λειτουργούν αποτρεπτικά, για να μη στρωθεί το γιορτινό τραπέζι. Μπορεί να είναι λιγότερο πλούσιο από ό,τι ίσως στο παρελθόν, όμως σημασία έχει πως η οικογένεια βρέθηκε και πάλι γύρω από το τραπέζι, για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα. 

Τις τελευταίες ημέρες η κίνηση στα καταστήματα αυξήθηκε κατακόρυφα και αυτό μαρτυρούν και οι ιδιοκτήτες των παραδοσιακών κρεοπωλείων, που μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής δεν προλάβαιναν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους. Χοιρινό, αρνί και λιγότερο κατσικάκι, αλλά και γαλοπούλα, που κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια και στην Ήπειρο ετοιμάστηκαν για το βράδυ της παραμονής και όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ιωαννίνων Γρηγόρης Κονταξής και τη φετινή εορταστική περίοδο έμειναν όλοι ικανοποιημένοι. Και οι παραγωγοί, που διέθεσαν τα αμνοερίφια και τα χοιρινά ή τις γαλοπούλες και οι κρεοπώλες που με τη σειρά τους τα διέθεσαν στους καταναλωτές και οι πελάτες τους, που είχαν την ευκαιρία να τα προμηθευτούν σε προσιτές τιμές, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

 

Τα σπάργανα

Μία φιλότιμη προσπάθεια κατέβαλε το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών να αναβιώσει ένα παραδοσιακό έθιμο των Χριστουγέννων στην Ήπειρο, φτιάχνοντας τα σπάργανα του Χριστού. Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι νοικοκυρές ετοίμαζαν την μαυρόπλακα, την άφηναν πάνω από τη φωτιά για να ζεσταθεί και πάνω της άφηναν το κουρκούτι για να σιγοψηθεί.

Οι επιλογές ήταν και παραμένουν δύο. Ή να τις ζεματίσεις, να τις σιροπιάσεις δηλαδή, και να ρίξεις τριμμένο καρύδι ή να τις αφήσεις όπως είναι για να τις φας με ζάχαρη ή σταφίδες. Βασική και απαραίτητη προϋπόθεση πάντως είναι η τηγανίτα να ψήνεται στην πλάκα. Αυτή τη φορά όμως, πλάκα δεν υπήρχε και έτσι οι τηγανίτες, τα σπάργανα του Χριστού ψήθηκαν σε αντικολλητικό τηγάνι, όπως οι κρέπες.

Νόστιμες ήταν κι έτσι, όμως σίγουρα δεν ήταν και μία επιτυχημένη αναβίωση του εθίμου…

 

Η Συμφωνική

Ήταν απλώς μία ακόμη επιβεβαίωση της εκτίμησης, ότι τα Γιάννενα διαθέτουν μία εξαιρετική Συμφωνική Ορχήστρα. Ο λόγος για την Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Συμφωνικής του Δημοτικού Ωδείου του ΠΚΔΙ, που δόθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην κατάμεστη αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», υπό τη διεύθυνση του Φοίβου Παπαδόπουλου και η οποία πότε καθήλωνε το κοινό, και πότε το ξεσήκωνε, ώστε να συμμετέχει ενεργά, ακολουθώντας το ρυθμό της μουσικής. Μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα συμμετείχαν το γυναικείο φωνητικό σύνολο Cantus, αλλά και σπουδαστές του Τμήματος Σύγχρονου Χορού του Πνευματικού Κέντρου.

 

Τα κλαρίνα

Με τον τρόπο που έγινε έθιμο την τελευταία δεκαετία γιόρτασε η πόλη την παραμονή των Χριστουγέννων. Ανεξάρτητα από το ύφος και το στυλ κάθε καταστήματος διασκέδασης, το έθιμο επιτάσσει ψησταριές και κρέατα στα κάρβουνα, άφθονο κρασί και τσίπουρο και φυσικά παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας από τον οποίο δεν ξέφυγε η πόλη ούτε αυτά τα Χριστούγεννα, αν και τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος και διαφορετικές μουσικές προσεγγίσεις είτε με ζωντανή λαϊκή μουσική είτε με επίσης παραδοσιακή μουσική, αλλά όχι ηπειρώτικη, όπως είναι τα χάλκινα. 

Όπως και να έχει, το έθιμο έχει πλέον επικρατήσει και με σύμμαχο τον καλό καιρό, κάθε χρόνο προσελκύει ακόμη περισσότερους επισκέπτες που παίρνουν μέρος και αυτοί με το δικό τους τρόπο σε μία ανοιχτή γιορτή για όλους.

 

Στην υπηρεσία των πολιτών

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, όσων ακόμη έχουν την τύχη να εργάζονται, φροντίζει να περνά τις γιορτές με την οικογένειά τους. Αντικειμενικής συνθήκες όμως επιτάσσουν άλλοι εργαζόμενοι σε διάφορες δουλειές και υπηρεσίες να βρίσκονται στο καθήκον. Υπηρεσίες που βρίσκονται καθημερινά, 24 ώρες την ημέρα και 365 ημέρες το χρόνο, διαθέτουν πάντα προσωπικό που εργάζεται για να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και στις ανάγκες τους.

Στο τηλεφωνικό κέντρο της Αστυνομίας, το «100», στο 199 της Πυροσβεστικής και το 166 του ΕΚΑΒ, η ημέρα για τους εργαζόμενους είναι σαν μία καθημερινή, έστω κι αν είναι Χριστούγεννα. Σίγουρα δύσκολο να είσαι μακριά από τα αγαπημένα σου πρόσωπα αυτές τις ημέρες, όμως η φύση της εργασίας είναι τέτοια, που δε γίνεται αλλιώς κι έτσι έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν τις ημέρες αυτές και οι οικογένειες των εργαζομένων.

Τα τηλεφωνικά κέντρα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ επισκέφθηκε το ITV και η «Ε», μεταφέροντας τις ευχές των εργαζομένων προς όλους.

Εκτός από τις κρατικές υπηρεσίες όμως, υπάρχουν και εκατοντάδες άλλα επαγγέλματα στον ιδιωτικό τομέα, που επίσης οι εργαζόμενοι δουλεύουν ανήμερα των Χριστουγέννων και σε αυτούς αξίζει επίσης μία αναφορά. 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου