Πολιτισμός

Κρατώντας το εορταστικό κλίμα και στον πολιτισμό

Off

Εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, που βοηθούν κυρίως τα παιδιά να παραμείνουν στο κλίμα των Χριστουγέννων έχει ετοιμάσει το ΔΗΠΕΘΕ και για τις επόμενες ημέρες.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες με παραστάσεις κουκλοθεάτρου που δόθηκαν από την ομάδα «Φτου και Βγαίνω» στο θέατρο Καμπέρειο, ενώ στις 7 το απόγευμα στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστούν μέχρι και το Σάββατο δύο διαφορετικές θεατρικές παραστάσεις.

Παράλληλα όπως τόνισε η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Αλέκα Βακαλοπούλου θα πραγματοποιηθεί και αποκεντρωμένες εκδηλώσεις με τα γιορτινά παραμύθια από ολόκληρο τον κόσμο και τις αφηγήσεις τους να «ταξιδεύουν» στη Γορίτσα, την Κοσμηρά, την Μπάφρα και τη Νεοκαισάρεια.

 

Οι παραστάσεις

Το ΔΗΠΕΘΕ, παρουσιάζει φέτος στις γιορτές, παραστάσεις Κουκλοθεάτρου, στο θέατρο «Καμπέρειο». Στις 27 και 28 Δεκεμβρίου στις 7.00 μ.μ. ο Λαγουδένιος συναντά το Αϊ Βασίλη και στις 29 και 30 Δεκεμβρίου και πάλι στις 7.00 μ.μ. «Μια νύχτα με τους Καλικάντζαρους» (είσοδος 4 ευρώ).

Πιο αναλυτικά για τις δύο παραστάσεις που ανεβάζει το εργαστήρι Τέχνης και Εκπαίδευσης  Βυσσινόκηπος σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων: 

 

– «Μια νύχτα με τους Καλικάντζαρους»

Ένα έργο βασισμένο στο κείμενο του Στρατή Μυριβήλη '' Τα παγανά'' και στα Ηπειρώτικα έθιμα του Δωδεκαήμερου.

Επιμέλεια και Διασκευή κειμένου: Γιάννα Νότη & Εβίτα Αγγέλη

Μουσική επιμέλεια: Ειρήνη Αγγέλη, Σκηνικά: Μάλα Αργυροπούλου, Κατασκευή κούκλας και Κουστούμια: Εβίτα Αγγέλη. Παίζουν: Γιάννα Νότη και Εβίτα Αγγέλη.

Ο παππούς Βασίλης  και η γιαγιά Ειρήνη κοντά στο αναμμένο τζάκι αρχίζουν τις ετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι. Η γιαγιά ξέρει όλα τα κόλπα των καλικάντζαρων και κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να εμποδίσει την επίσκεψή τους.

Ο παππούς όμως θα ήθελε πολύ να ξανασυναντήσει τον Παγανό όπως παλιά, όταν ήταν παιδί… Είναι μεσάνυχτα. Απόλυτη ησυχία βασιλεύει στο σπίτι. Και ξαφνικά…  Πατ κιουτ! Τσιφ τσαφ!

Διάρκεια παραστάσης:45'. Κατάλληλη για παιδιά 4 ετών και άνω.  Στην παράσταση παίζουν 6 κούκλες (άμεσου χειρισμού, μαρότες και muppet) 

 

– «Ο Λαγουδένιος της Πρωτοχρονιάς»

Σύλληψη και Σκηνοθεσία: Εβίτα Αγγέλη, Διασκευή κειμένου: Γιάννα Νότη, Εικαστική δημιουργία: Ειρήνη Αγγέλη

Μουσική επιμέλεια: Εβίτα Αγγέλη, Κατασκευή σκηνικών και κούκλας: Βυσσινόκηπος. Παίζουν: Γιάννα Νότη και Εβίτα Αγγέλη.

Είναι βράδυ, παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ο Λαγουδένιος δεν έχει ύπνο και στριφογυρίζει ανήσυχος στο κρεβάτι του… Σηκώνεται και πατώντας στις μύτες των ποδιών του πάει μέχρι το παράθυρο. Κοιτάζει έξω και δεν πιστεύει στα μάτια του… Ο Άη Βασίλης βρίσκεται στην αυλή του! Ο Λαγουδένιος δεν χάνει χρόνο και γίνεται αμέσως ο πολυτιμότερος βοηθός του Άη Βασίλη. 

Διάρκεια παράστασης: 40'. Κατάλληλο για παιδιά από 3 ετών. 

Στην παράσταση παίζουν 3 κούκλες (άμεσου χειρισμού, μαρότες και γαντόκουκλες). 

Πλούσιο το πρόγραμμα εκδηλώσεων 

 

 Το ΔΗΠΕΘΕ συνεχίζει τις πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις του. Και αυτήν την εβδομάδα παρουσιάζει τα «Γιορτινά Παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο», στην είσοδο του Καμπέρειου Θεάτρου. Η Μαρία Μαχαίρα αφηγείται και ο Αντώνης Καρασταμάτης παίζει μουσική στις 31 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, με ελεύθερη είσοδο.

Μια πρωτότυπη δράση δίνει στο κοινό της πόλης το ΔΗΠΕΘΕ, στις 27, 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου, επίσης στο Θέατρο «Καμπέρειο». Στις 12 το μεσημέρι με ελεύθερη είσοδο μικροί και μεγάλοι μπορούν να απολαύσουν ένα Θεατρικό Παιχνίδι, ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι στο παρελθόν και το μέλλον.

Επίσης και φέτος το Δημοτικό Θέατρο θα πραγματοποιήσει τις Αποκεντρωμένες Αφηγήσεις με τα «Γιορτινά Παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο». Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Κοσμηράς την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου στις 7.00 μ.μ. και στο Δημοτικό Σχολείο Μπάφρας – Νεοκαισάρειας το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου στις 6.00 μ.μ. (ελεύθερη είσοδος σε όλες τις Αποκεντρωμένες αφηγήσεις).

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου