Επικαιρότητα

Νέος κύκλος στη φιλοξενία προσφύγων

Off

Άνοιξε στις 2 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη η αυλαία ενός νέου κύκλου λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας στον Κατσικά με την άφιξη 124 προσφύγων, οικογενειών και μεμονωμένων ατόμων, όλοι τους από τον καταυλισμό της Μόριας στη Μυτιλήνη.

Η άφιξη των προσφύγων είχε προαναγγελθεί εδώ και αρκετές ημέρες και υλοποιήθηκε χωρίς καμία παρέκκλιση, αλλά με διαφοροποίηση ως προς τον αριθμό, αφού η αρχική ενημέρωση έκανε λόγο για 200 περίπου άτομα.

Οι πρόσφυγες έφτασαν στις 2 τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 5 το πρωί είχαν τακτοποιηθεί στους οικίσκους που έχουν τοποθετηθεί στον Κατσικά και διαθέτουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Μία εικόνα που δε θυμίζει – ευτυχώς – τις πραγματικά τριτοκοσμικές εικόνες του Μαρτίου του 2016 με τις παντελώς ακατάλληλες συνθήκες διαμονής μέσα σε σκηνές.

Τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως και σήμερα αναμένεται να φτάσουν άλλα 50 άτομα από τη Σάμο, και ένας μικρός αριθμός προσφύγων θα κατανεμηθεί στα Κέντρα Δολιανών, Κόνιτσας και Φιλιππιάδας.

Εκ μέρους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ο τοπικός συντονιστής Φ. Φίλιος αναφέρθηκε στο άνοιγμα του νέου κύκλου λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας στον Κατσικά και στις συνθήκες υπό τις οποίες θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες.

Στα αξιοσημείωτα, ότι σε αντίθεση με το πρώτο κύμα προσφύγων, αυτή τη φορά οι πρόσφυγες που φτάνουν στην περιοχή θα φροντίζουν μόνοι τους για τη σίτιση των οικογενειών τους, αφού διαθέτουν την σχετική πιστωτική κάρτα και μπορούν να αγοράζουν τα προϊόντα που επιθυμούν και να τα μαγειρεύουν.

 

Στο επόμενο

 βήμα συντονισμού

Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Ήπειρο σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Π. Κολόκα είναι 1276 εκ των οποίων οι 270 στη Φιλιππιάδα και οι υπόλοιποι στις δομές των Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα πρόκειται για 340 άτομα στην Αγία Ελένη, 392 σε διαμερίσματα των Ιωαννίνων, 89 στα Δολιανά, 65 στην Κόνιτσα και 124 στον Κατσικά.

Ο κ. Κολόκας εξήρε τη συνεργασία με το σύνολο των αρμόδιων οργανώσεων και των φορέων και αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Δήμου Ιωαννιτών να δημιουργήσει μία αστική μονάδα η οποία θα αναλάβει το συντονισμό για τη στρατηγική διαχείρισης του προσφυγικού σε τοπικό επίπεδο από το 2018 και έπειτα.

Εκείνο που ίσως δεν έχει γίνει σαφές είναι πως η χρηματοδότηση για τη λειτουργία Κέντρων Φιλοξενίας, αλλά και των voucher για τους πρόσφυγες από την Ε.Ε. ολοκληρώνεται στο τέλος του 2018 και οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να προετοιμαστούν, όπως ανέφερε ο κ. Κολόκας, για όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και για αυτό της μόνιμης παραμονής ενός αριθμού στην περιοχή.

«Εμείς επιζητούμε να έχουμε την κυρίαρχο ρόλο στο συντονισμό για να αποφύγουμε και φαινόμενα επιλήψιμων δράσεων, που αναπτύχθηκαν σε άλλες περιοχές από οργανώσεις, αλλά και για να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση από την Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις νέες ανάγκες, όταν αυτές προκύψουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου