Επικαιρότητα

25 έργα που αλλάζουν την εικόνα

Off

Έτος υλοποίησης σημαντικών έργων και παρεμβάσεων, που σε πρώτη φάση έχουν προϋπολογισμό 14 εκ. ευρώ θα είναι το 2018 όπως ανακοίνωσαν χθες από κοινού ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης και προγραμματισμού Θαν. Μανταλόβας και ο αντιδήμαρχος υποδομών και ενέργειας Γ. Λιόντος.

Πρόκειται για μία σειρά 25 συνολικά έργων τα οποία είτε έχουν ήδη δημοπρατηθεί και πρόκειται να ξεκινήσουν εντός του Ιανουαρίου, είτε βρίσκονται στην τελική φάση δημοπράτησης και πρόκειται να ξεκινήσουν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Στα αξιοσημείωτα των παρεμβάσεων ότι η πλειονότητα αυτών αναφέρεται σε έργα σε περιοχές που είτε παρέμειναν παραμελημένες από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, είτε σε ολοκληρωτική αφάνεια.

Από την άλλη τα έργα αυτά αποτελούν και μία έμπρακτη μορφή ανταποδοτικότητας, αφού ο Δήμος Ιωαννιτών επιστρέφει μέσα από αυτά, με τη μορφή των έργων, ένα σημαντικό κομμάτι της εισφοράς σε χρήμα που έχουν ήδη καταβάλλει οι πολίτες.

Τα έργα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εργασίες οδοστρωσίας και πεζοδρομίων, αναβαθμίσεις κοινόχρηστων χώρων, επεκτάσεις δικτύων ομβρίων και ηλεκτροφωτισμού, νέους χώρους άθλησης κ.α.

 

Τέσσερις κατηγορίες

Ο Γ. Λιόντος τόνισε αρχικά πως τα έργα που δρομολογούνται αφορούν τέσσερις κατηγορίες παρεμβάσεων που είναι οι εξής:

•  έργα που δημοπρατούνται προϋπολογισμού 6,1 εκατ. €  ένα για κάθε δημοτική ενότητα, οδοποιία, κοινόχρηστοι χώροι, πλατείες, αναβάθμιση σχολικών υποδομών, αθλητικά έργα.

• έργα που έχουν δημοπρατηθεί και αναμένεται η υπογραφή σύμβασης προϋπολογισμού 2,4 εκατ. € 

Σε Σταυράκι – Μάρμαρα – Νεοχωρόπουλο, Παμβώτιδα και αντιπλημμυρικά.

• έργα που έχουν συμβάσεις και θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τις γιορτές προϋπολογισμού 2,8 εκατ. € 

Δρόμος Ανατολής – Κατσικά, κατασκευή έργων υποδομής σε περιοχές της πόλης, Κατασκευή πεζοδρομίων , βελτίωση και αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων στη συμβολή των οδών Λεωφόρος Δωδώνης και Λεωφόρος Σταύρου Νιάρχου στα Σεισμόπληκτα, καθώς και ανάπλασης του κοινόχρηστου χώρου στην οδό Κυβέλης στο Λασπότοπο.

• έργα που θα δημοπρατηθούν στις αρχές του νέου έτους προϋπολογισμού 2,85 εκατ. € 

• είσοδος πόλης από Λεωφ. Γράμμου, οδός Εφύρας και έργα υποδομής σε διάφορες περιοχές της πόλης που αντιμετωπίζουν έλλειψη βασικών υποδομών.

Ο κ. Λιόντος εξήρε τη συμβολή των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών που εκτός των άλλων κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και να υπερκεράσουν τις δυσκολίες που προκάλεσαν οι αλλαγές στον τρόπο δημοπράτησης των έργων.

«Ο νέος νόμος που αφορά στις ηλεκτρονικές δημοπρατήσεις μας έχει αναγκάσει έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 7 εκ. ευρώ κι ενώ είχαν πάρει το δρόμο προς την δημοπράτησή τους να τα «πηγαινοφέρνουμε» τους τελευταίους έξι μήνες επαναλαμβάνοντας τις επίπονες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες δημοπράτησης των έργων περισσότερες από πέντε φορές, ακριβώς εξαιτίας της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου», είπε ο κ. Λιόντος περιγράφοντας τις δυσκολίες μέσα στις οποίες καλείται ο Δήμος να είναι αποδοτικός.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια με βάση ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για παρεμβάσεις σε όλο το Δήμο. Ελπίζω το 2018 να είναι χρονιά ανάτασης και για τεχνικά έργα στο Δήμο μας», κατέληξε ο κ. Λιόντος.

 

Αποδοτικό έτος

Από την πλευρά του ο κ. Μανταλόβας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν τονίζοντας πως με την ολοκλήρωσή τους, η δημοτική αρχή ετοιμάζει μία νέα γενιά παρεμβάσεων, με έργα που θα έχουν δημοπρατηθεί επίσης εντός του 2018.

«Όλες αυτές οι παρεμβάσεις αποτελούν τμήμα ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού ο οποίος διέπεται από τις αρχές:

• της ανταποδοτικότητας. Επιστρέφουμε με έργα κάθε ευρώ που εισπράττει ο Δήμος μέσω της εισφοράς των πολιτών.

• της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ερχόμαστε να παρέμβουμε σε περιοχές παραμελημένες ή ξεχασμένες.

• της ευαισθησίας, με τη δημιουργία νέων αθλητικών χώρων για τους νέους ανθρώπους.

Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, όλων των αιρετών (χωρικών και θεματικών αντιδημάρχων, προέδρων τοπ. συμβουλίων), διαφόρων φορέων αυτής της πόλης, όπως πολ. συλλόγων και βεβαίως των υπηρεσιακών στελεχών που έρχονται να υλοποιήσουν το πιο φιλόδοξο και πιο μεγάλο πρόγραμμα που είχε Δημοτική Αρχή στο Δήμο Ιωαννιτών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανταλόβας παρουσιάζοντας αναλυτικότερα τις παρεμβάσεις: 

• 2,8 εκατ. € σε βασικές υποδομές οδοστρωσίας, ασφαλτοστρώσεων και ομβρίων στις περιοχές που ήταν παραμελημένες για πολλά χρόνια και αντιμετωπίζουν τεράστια έλλειψη βασικών υποδομών, όπως Κάτω Νεοχωρόπουλο, Λασπότοπος , Βοτανικός, Νέα Ζωή, Καρδαμίτσια, Μέλανδρα.

• 5,25 εκατ. € σε σημαντικές παρεμβάσεις ασφαλτοστρώσεων, κατασκευής ομβρίων, συντήρησης δημοτικών κτιρίων και πολιτιστικών κέντρων, βελτίωσης πλατειών, αθλητικών χώρων και ηλεκτροφωτισμού σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της Παμβώτιδας, της Ανατολής, του Μπιζανίου, του Περάματος, της Νήσου, του Σταυρακίου, του Νεοχωρόπουλου και των Μαρμάρων.

• 3,6 εκατ. € σε ανακατασκευή οδών (Πανεπιστημίου, Ναπ. Ζέρβα, Άρη Βελουχιώτη, Κατσάρη, Λ. Ακρίτα. Λεωφ. Γράμμου, Εφύρας, Παπαναστασίου, διάφοροι οδοί στις περιοχές Αμπελοκήπων, Δεξαμενής, κλπ.)

• 650 χιλ € στην αναβάθμιση πλατειών και πάρκων (Πάργης, Αίγλης, Γηροκομείου και Βρυσούλα).

• 950 χιλ. € για πεζοδρόμια (Σουλίου, Σπ. Λάμπρου και Μεγ. Αλεξάνδρου)

• 450 χιλ € σε νέους αθλητικούς χώρους σε Σεισμόπληκτα και Δροσοχώρι.

• 360 χιλ. € για βελτίωση σχολικών υποδομών.

 

Σε δεύτερη προτεραιότητα τα Λιθαρίτσια

Ο κ. Μανταλόβας απάντησε και σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την υλοποίηση της πρότασης του Δήμου Ιωαννιτών για τη συνολική ανάπλαση του πάρκου στα Λιθαρίτσια.

Υπενθυμίζεται πως το ΚΑΣ είχε απορρίψει την αρχική πρόταση, που είχε βασιστεί στην προετοιμασία μίας παλαιότερης μελέτης, επισημαίνοντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις που χρήζουν τροποποιήσεων.

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει εντάξει την παρέμβαση στα Λιθαρίτσια στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, επί του παρόντος όμως το βάρος έχει πέσει στα έργα Α’ προτεραιότητας με το συγκεκριμένο να εντάσσεται στην κατηγορία των έργων Β’ προτεραιότητας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου