Ήπειρος

Χρονιά των νέων δρόμων στην Ήπειρο το 2018 

Off

Έργα αστικών αναπλάσεων και έργα υποδομών με δικαιούχους στην πρώτη κατηγορία τους δήμους στις έδρας των ΠΕ μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω της πρόσκλησης που εκδόθηκε χθες, τελευταία εργάσιμη του χρόνου, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Με τη συγκεκριμένη δράση επιδιώκεται η αναβάθμιση υφιστάμενων δημόσιων αστικών υπαίθριων χώρων με σκοπό να ανταποκριθούν στις σύγχρονες κοινωνικές, λειτουργικές και περιβαλλοντικές ανάγκες των πόλεων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η χρηματοδότηση παρεμβάσεων:

Βελτίωσης της λειτουργικότητας του αστικού χώρου,

Ορθολογικής διαχείρισης του ελεύθερου δημόσιου χώρου,

Δημιουργίας χώρων πρασίνου (όπως μητροπολιτικά πάρκα) στα πυκνοδομημένα αστικά κέντρα,

Προστασίας και ανάδειξης των ιστορικών κέντρων.

Κάθε δήμος στις έδρας των τριών ΠΕ Ενοτήτων, πλην του δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος αφού υλοποιεί το Σχέδιο ΒΑΑ, εξαιρείται της υλοποίησης της νέας δράσης, ανέρχεται σε 2,5 εκ. ευρώ, μπορεί όμως με την υπερδέσμευση να φτάσει μέχρι τα 3,3 εκ. ευρώ. Επίσης, το πρόγραμμα λειτουργεί ανταγωνιστικά και οι τρεις δήμοι μπορούν να μπουν σε μία τέτοια ανταγωνιστική διαδικασία, εάν μέχρι τις 30 Μαρτίου, όταν λήγει η προθεσμία υποβολής προτάσεων – μελετών, κάποιος δήμος δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό που μπορεί να αξιοποιήσει κάποιος δήμος μπορεί να αξιοποιηθεί από άλλον δήμο.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως οι δήμοι Αρταίων, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας καλούνται να δείξουν γρήγορα αντανακλαστικά και να υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις, για να αποδειχθεί κιόλας, ότι μπορούν να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικές ευκαιρίες, με δεδομένες τις αντιδράσεις τους προς την Διαχειριστική Αρχή για την έγκριση του ΒΑΑ του δήμου Ιωαννιτών.

 

Σημείο αιχμής οι οδικές υποδομές

Με την ίδια πρόσκληση επίσης, προωθείται προς κατασκευή η παράκαμψη της Αρχαίας Νικόπολης, που περιλαμβάνεται στο καινοτόμο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου. Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, η πόλη της Πρέβεζας, θα αποκτήσει σύγχρονη, λειτουργική και ασφαλή είσοδο και ταυτόχρονα θα μπορέσει να ενοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος.

«Τα έργα των μεταφορών παίρνουν την τελική μορφή τους. Εντός των ημερών τελειώνουμε με την παράκαμψη της αρχαίας Νικόπολης και προχωράμε και την Πολιτιστική Διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Πιστεύουμε ότι η Νικόπολη και τα Γίτανα που έχουν ξεκινήσει, η Κασσώπη και η Δωδώνη που θέλουν δουλειά ακόμη, είναι έργα που ενδιαφέρουν τα μέγιστα όχι μόνο ως αρχαιολογικοί χώροι, αλλά και με τις άλλες πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, είναι  έργα αναπτυξιακά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης. 

Ο περιφερειάρχης ανέφερε επίσης ότι εντός του 2018, θα ξεκινήσουν τα έργα για την εθνική οδό Νιάρχου, για το δρόμο από Γεννηματά μέχρι την Ε.Ο. Ιωαννίνων- Αθηνών και το δρόμο από Ιόνια Οδό μέχρι Τζουμέρκα.  

«Εμείς περιμένουμε από το κεντρικό κράτος να προχωρήσει επιτέλους την οδική σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Κακαβιά, τη σύνδεση της Ιόνιας οδού με την Πρέβεζα στην Καμπή, τον παραλιακό δρόμο Ηγουμενίτσα- Πρέβεζα, για τον οποίο έχουμε παραδώσει έτοιμη τη μελέτη μέχρι την περιοχή του κόμβου Πάργας». 

Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε επίσης και στη σύνδεση της Εγνατίας Οδού με τον  Ε-65 επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα, εκτός από δηλώσεις, δεν έχει γίνει τίποτε ακόμη. 

 

Ευχαριστίες

Καταλήγοντας εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τους συνεργάτες του και τους υπαλλήλους της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και στις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου.

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους υπαλλήλους, σε όλους τους αντιπεριφερειάρχες, στο πολιτικό προσωπικό, σε  όλες τις παρατάξεις γιατί σε όλα τα θέματα η Περιφέρεια Ηπείρου πρωτοπορεί. Αυτά που έχουν γίνει για τη διαχείριση των απορριμμάτων και στην πρώτη φάση που δεν είχαμε πρόστιμο από την ευρωπαϊκή κοινότητα, αλλά και τώρα που προχωράμε στις ανακυκλώσεις, τους ΣΜΑ κλπ. έγιναν με τη συνεργασία όλων των φορέων. Το ζητούμενο είναι σε όλα τα έργα να υπάρχει συνεργασία και από το μεγάλο άγχος που μπορεί να έχει ο κάθε συνάδελφος στην αυτοδιοίκηση να μην ακούγονται φωνές οι οποίες δεν βοηθάνε. Το σίγουρο είναι ότι όλοι μαζί βρίσκουμε ξανά το ρυθμό για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τα δύσκολα ζητήματα που έχουμε στην Ήπειρο».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου