Τελευταία Νέα

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 11:46
Τελευταία Ενημέρωση: 02 Ιανουαρίου 2018
Επικαιρότητα

Παράθυρο στο μέλλον, το τουριστικό ρεύμα των γιορτών

Off

Τις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγει για το μέλλον, πιστοποιεί το τουριστικό ρεύμα προς τα Ιωάννινα και τους άλλους προορισμούς της περιοχής που καταγράφεται στις γιορτές. Μετά το πολύ εντυπωσιακό «άνοιγμα» της περιόδου των Χριστουγέννων, αυξημένες ήταν οι επισκέψεις και το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς ενώ καλά είναι τα νέα και για το διήμερο των Φώτων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί αναζητούσαν δωμάτιο σε ξενοδοχείο ή ξενώνα ακόμα και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς και όχι μόνο για τα σαββατοκύριακα που έρχονται, αλλά και για καθημερινές ημέρες.

Η εικόνα αυτής της αυξημένης επισκεψιμότητας, άλλωστε ήταν εμφανής και στο κέντρο της πόλης ακόμα, με τους πολλούς επισκέπτες να κάνουν έντονη την παρουσία τους όχι μόνο στα μουσεία και τα μνημεία, αλλά και στην αγορά ενώ συμμετείχαν και στο γλέντι που στήθηκε σε διάφορα σημεία της πόλης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μέχρι αργά το απόγευμα. Και με το κλαρίνο ή τα χάλκινα να βγαίνουν κυριολεκτικά στο δρόμο, δεν ήταν λίγοι κι εκείνοι, ντόπιοι και επισκέπτες που μπήκαν στο χορό.

Αυτή η εικόνα, σε συνδυασμό με τις άλλες κινήσεις που γίνονται με μεσοπρόθεσμους στόχους όπως οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο από άλλες χώρες, δημιουργούν ένα κλίμα δημιουργικής αναμονής θα λέγαμε. Και είναι δημιουργική, γιατί έχει γίνει ήδη φανερό σε όλους τους παράγοντες που ασχολούνται με τον τουρισμό ότι ο πήχης ανεβαίνει και απαιτούνται νέες παρεμβάσεις και σχεδιασμοί ώστε να υπάρχει συνέχεια και ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. 

 

Το Ζαγόρι

Με πολύ υψηλές πληρότητες στα τουριστικά καταλύματα κύλησε και το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς στο Ζαγόρι, ως συνέχεια της αυξημένης  κίνησης που υπήρξε κατά  την περίοδο των Χριστουγέννων  σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσίασε η δημοτική αρχή.

«Σταθερός στόχος  για τον τουρισμό στο Ζαγόρι είναι η διάρκεια, να μην περιορίζεται η κίνηση μόνο στις εορταστικές περιόδους, αλλά  η περιοχή να προσελκύει επισκέπτες όλο το χρόνο», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την καλή πορεία των ημερών σημειώνοντας ότι,  «ο Δήμος στηρίζει με κάθε πρόσφορο μέσο τον τουρισμό με υποδομές και προβολή μέσω των εκθέσεων που συμμετέχει, αλλά βασικό μέλημα των επαγγελματιών του κλάδου θα πρέπει να είναι η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και η προώθηση της τοπικής γαστρονομίας για να στηρίζονται και τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα». 

Στο καλό αποτέλεσμα  βοήθησε και ο καλός καιρός και φυσικά η ολοκλήρωση και της Ιόνιας οδού που μαζί με την Εγνατία έκαναν εύκολη και ταχύτερη την έλευση των εκδρομέων. Την ικανοποίησή του για την καλή πορεία του τουρισμού στο Ζαγόρι εξέφρασε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Βλάχος, επισημαίνοντας ότι «οι προοπτικές που ανοίγονται για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα είναι ευοίωνες και η προσπάθεια Δήμου, Περιφέρειας και επαγγελματιών για την προβολή του τουριστικού προϊόντος αποδίδει καρπούς».

 

Και νέα δεδομένα

Πολύ καλές πληρότητες, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου Ελένη Παγκρατίου, υπάρχουν και για  την εβδομάδα που διανύουμε με αποκορύφωμα τα Θεοφάνεια και όπως επισήμανε,  «το νέο στοιχείο της φετινής εορταστικής περιόδου είναι η διάρκεια, αφού οι κρατήσεις και η διαμονή δεν αφορούσαν μόνο τις αργίες  των εορτών, αλλά το σύνολό της, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά».

Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς το Ζαγόρι, όπως σημείωσε η κ. Παγκρατίου, ανέδειξε και κάποιες ελλείψεις που υπάρχουν κυρίως στην εστίαση με τα καταστήματα να μην επαρκούν για να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι και οι ημερήσιοι επισκέπτες μαζί με όσους καταλύουν σε ξενοδοχεία και ξενώνες, δεδομένου ότι τα περισσότερα καταλύματα δεν διαθέτουν κουζίνα. 

Επίσης, χρειάζεται να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες που θα συμβάλλουν στο να έχει επιλογές ο επισκέπτης ή να αποτελούν πόλο έλξης για την περιοχή, πέρα της φυσικής ομορφιάς, των μνημείων και των διαφόρων σπορ που ήδη προσφέρονται σε ποτάμια και βουνά της περιοχής.

Ήδη, όπως είπε η πρόεδρος της ΕΤΕΖ,  υπάρχουν κρατήσεις για την περίοδο της Αποκριάς και αρκετά καταλύματα θα υποδεχθούν επισκέπτες και τον μήνα που μόλις άρχισε. 

«Βασικό μέλημα, κατέληξε η κ. Παγκρατίου,  όσων ασχολούνται με τον τουρισμό θα πρέπει να είναι οι συνεργασίες, η  ένταξη της τοπικής γαστρονομίας στο προσφερόμενο μενού και η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για έλευση επισκεπτών στο Ζαγόρι, όλες τις εποχές του χρόνου».

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ