Επικαιρότητα

Στο «αέρα» οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Off

Γεμάτα από υπαλλήλους, οι οποίοι όμως δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντικείμενο εργασίας αυτή την περίοδο είναι τα γραφεία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ολόκληρης της χώρας.

Κανείς δεν φανταζόταν σχεδόν 12 χρόνια μετά την θεσμοθέτηση των Φορέων Διαχείρισης και την λειτουργία τους, παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες, ότι θα έφτανε η στιγμή που οι εργαζόμενοι θα έμεναν άνευ αντικειμένου, ουσιαστικά με τους ίδιους «στον αέρα» για το εργασιακό τους μέλλον, αλλά ούτε και ότι οι Φορείς δεν θα είχαν συντάξει καν προϋπολογισμούς.

Κι όμως, αυτό το… αδύνατο πραγματοποιήθηκε το 2018, αφού το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν κατάφερε να καταθέσει εντός του 2017 το νομοσχέδιο για την επόμενη ημέρα λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης.

Το σχέδιο νόμου που δόθηκε σε διαβούλευση και το οποίο προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων βρίσκεται στα… συρτάρια του υπουργείου, που δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως ούτε επί της δέσμευσης της πολιτικής ηγεσίας, ότι θα καταθέσει επικαιροποιημένο το νομοσχέδιο εντός του πρώτου δεκαημέρου του 2018.

Κανένας από τους 28 Φορείς Διαχείρισης δεν έχει συντάξει προϋπολογισμό και κανείς δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει την μικρότερη δαπάνη, έστω του ενός ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν χρήματα ούτε καν για τις μετακινήσεις, με τα οχήματα των Φορέων να έχουν ακινητοποιηθεί. Ο πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου εργαζομένων στους Φ.Δ. Μιχ. Βάκκας τόνισε πως αυτή τη στιγμή οι Φορείς Διαχείρισης είναι οι μοναδικές υπηρεσίες στη χώρα με εργαζόμενους «στον αέρα» και χωρίς τη δυνατότητα να κάνουν κάποια δαπάνη.

«Είναι η απόδειξη της έλλειψης σοβαρότητας και υπευθυνότητας του υπουργείου που δεν κατάφερε να καταθέσει το νομοσχέδιο εντός του 2017 και δεν είναι σε θέση να ενημερώσει πότε μπορεί να κατατεθεί. Μετά από 11 χρόνια αδιάλειπτης εργασίας, το δικαίωμα αυτό καταργείται και οι εργαζόμενοι περιμένουν όπως και οι διοικήσεις να περάσει η δίμηνη παράταση, χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει την επόμενη ημέρα.

Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που θα κληθούν από την πολιτική ηγεσία να ετοιμάσουν τις προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού με οκτάμηνες συμβάσεις, με την ελπίδα ότι μπορεί να είναι και οι ίδιοι σε αυτούς.

Βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα όπως το Ιnterreg, γίνονται συναντήσεις στις οποίες δεν μπορούμε να παραστούμε, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ανοίξει το πρόγραμμα για τους Φορείς και θα ανοίξει και το νέο ΕΣΠΑ και ενώ υπάρχει μεγάλο αντικείμενο κανείς δεν ενδιαφέρεται», σημείωσε ο κ. Βάκκας.

 

 

 

Δράσεις ενημέρωσης με έναν Οδηγό για τις 

«Ορχιδέες του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου»

 

Οι αρμοδιότητες των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών υλοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα και με τις δυνατότητες που υπήρχαν. Εκτός όμως από τις συμβατικές υποχρεώσεις και αρμοδιότητες, ο τομέας των ενημερωτικών δράσεων του κοινού αποτέλεσε ένα σημαντικό αντικείμενο, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου ανέπτυξε τέτοιες δράσεις ενημερωτικού χαρακτήρα και προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των χαρακτηριστικών του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων.

Μία από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι και η έκδοση ενός πολυσέλιδου οδηγού για τις «Ορχιδέες του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου». Στην έκδοση παρουσιάζεται ένα σημαντικό κομμάτι του φυσικού πλούτου του εθνικού πάρκου, με φυτά που γίνονται όλο και πιο σπάνια στην ελληνική φύση. Η έκδοση μέσα από την επιστημονική τεκμηρίωση και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό λειτουργεί ως οδηγός για την αναγνώριση των άγριων ειδών ως εργαλείο προβολής και ανάδειξης μίας ιδιαίτερης μορφής έκφρασης της βιοποικιλότητας της περιοχής.

Παράλληλα όμως όπως τόνισε ο σύμβουλος διαχείρισης περιβάλλοντος του Φορέα Βόρειας Πίνδου Μιχ. Βάκκας μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Η έκδοση περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό  υλικό της Σοφίας Σιγγιρίδου, του Κώστα Βιδάκη και του Σπύρου Τσιφτσή, που έχει υπογράψει και τα κείμενα μαζί με τον Ιωάννη Τσιριπίδη.

«Εάν είχαμε τη δυνατότητα μέσω επιχειρησιακών προγραμμάτων προφανώς θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με αντίστοιχες δράσεις ενημερωτικού χαρακτήρα», σημείωσε ο κ. Βάκκας. Στα αξιοσημείωτα βέβαια το γεγονός ότι τέτοιου είδους σημαντικές, καλαίσθητες έως πολυτελείς εκδόσεις μπορούν απλώς να διατίθενται δωρεάν από τους Φορείς Διαχείρισης, που ζήτησαν στο παρελθόν να έχουν τη δυνατότητα πώλησης των εκδόσεων αυτών, διαδικασία που θα μπορούσε να αποφέρει και έσοδα για τους Φορείς.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου