Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 08:49
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουαρίου 2018
Επικαιρότητα

Ένα νέο πολιτιστικό κέντρο γεννιέται στον Κατσικά

Off

Τη μετατροπή του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά σε Κέντρο Πολιτισμικής Δημιουργίας θα καταθέσει ο Δήμος Ιωαννιτών στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Υπουργείου Οικονομίας κι Ανάπτυξης για τη «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας».

Την πρόταση για τη δημιουργία της «Σκηνής» όπως θα ονομάζεται ο νέος πολιτιστικός χώρος, ενέκρινε στην έκτακτη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων χτες το μεσημέρι μετά την εισήγηση του αντιδημάρχου Θανάση Μανταλόβα.

Σύμφωνα με την πρόταση η αίτηση χρηματοδότησης περιλαμβάνει: «Αξιοποίηση τουλάχιστον 80% της επιφάνειας του κτιρίου (>=500 τ.μ.) για αθλητικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που θα παρέχει ο δήμος ή αρμόδιος φορέας του χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα στους πολίτες και αξιοποίηση μέχρι 20% (μέγιστο) της επιφάνειας του κτιρίου για οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες θα είναι υποχρεωτικά βοηθητικές και συνυφασμένες με την κύρια χρήση. Οι οικονομικές δραστηριότητες θα ασκηθούν αποκλειστικά από ιδιώτες μέσω εκμίσθωσης που θα προκύψει μετά από διαγωνιστική διαδικασία. Στην περίπτωση αυτή το ποσοστό της επιλέξιμης συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης θα ανέρχεται στο 100% της επιλέξιμης δαπάνης και ο επιλέξιμος Π/Υ θα είναι μέχρι 2.500.000€».

Το ακίνητο, έχει συνολική μικτή επιφάνεια 1.338,70 τ.μ. και στόχος της παρέμβασης είναι η δημιουργία ενός δυναμικού οικοσυστήματος δημιουργικών χώρων σε ένα λειτουργικό σύνολο το οποίο θα αποτελεί ένα κόμβο ενθάρρυνσης και ανάπτυξης της καλλιτεχνικές δημιουργίας, στο κέντρο της περιοχής του Κατσικά, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο και συνέχεια του αστικού δυναμικού του Δήμου Ιωαννιτών.

 

Ο Τ. Τασιούλας

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιωαννίνων Τάκης Τασιούλας που καταψήφισε την πρόταση, εξέφρασε τις αντιρρήσεις. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ένας χώρος έκφρασης της ερασιτεχνικής δημιουργίας είναι απολύτως απαραίτητος για την πόλη των Ιωαννίνων για τη νεανική καλλιτεχνική δημιουργία, για τους χιλιάδες ανέργους που θα βρουν μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία έναν τρόπο έκφρασης και φυσικά για τους εκατοντάδες καλλιτέχνες όλων των τεχνών που εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών δεν μπορούν να εκφραστούν καλλιτεχνικά. 

Η πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών για επανάχρηση του παλιού πνευματικού κέντρου του Κατσικά:

•Είναι πανάκριβη : θα κοστίσει 1868€ το κάθε τετραγωνικό μέτρο  (συνολικός προϋπολογισμός 2,5 εκ για 1338 τ.μ.) 

•Έγινε χωρίς καμία συζήτηση με τους δεκάδες ερασιτεχνικούς συλλόγους της περιοχής για τις ανάγκες τους

•Δεν καλύπτει τους περισσότερους από 10 ερασιτεχνικούς θεατρικούς συλλόγους ούτε τα ερασιτεχνικά μουσικά σχήματα που πρέπει όλοι να στριμωχτούν σε μία αίθουσα

•Αυτό το τόσο ακριβό έργο, δεν καλύπτει γεωγραφικά ούτε την μισή πόλη  αλλά μόνο ένα τμήμα (περιοχή Βοτανικός-Κατσικά-Ανατολή)

•Η επιλογή του κτιρίου είναι λανθασμένη, σε σχέση με το κτίριο του παλαιού πανεπιστημίου στη Δόμπολη που είναι και μεγαλύτερο και σε πιο κεντρικό σημείο του λεκανοπεδίου. 

•Η χρήση είναι μεν σημαντική αλλά είναι ανεπίτρεπτο να ιεραρχείται έναντι της δημιουργίας ενός δημοτικού σχολείου στον Κατσικά».

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου