Επικαιρότητα

Πολιτικές αντιθέσεις στην εξόρυξη πετρελαίου

Off

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που επικεντρώνεται σε δύο κύριες κατευθύνσεις αυτές της ενημέρωσης αφενός και της εκδήλωσης πιθανών αντιδράσεων, αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα οι ενημερωτικές συναντήσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στις 4 το απόγευμα στον Βουτσαρά του Δήμου Ζίτσας, για να ακολουθήσει μία ακόμη την αμέσως επόμενη ημέρα στις 12 το μεσημέρι στα Άνω Πεδινά του Δήμου Ζαγορίου.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στις δύο εκδηλώσεις θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλης Βερροιόπουλος ενώ θα γίνουν εισηγήσεις από ειδικούς επί του θέματος.

Ο κύκλος των αντιδράσεων έχει ήδη ανοίξει και διευρύνεται συνεχώς και στο πλαίσιο της πολιτικής θέσης για τις εξορύξεις πετρελαίου το ΚΚΕ επισημαίνει την αντίθεσή του στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας από επιχειρηματικούς ομίλους.

Όπως ανέφερε η Όλυ Τσουμάνη, η εξόρυξη πετρελαίου στα Γιάννενα δεν θα οδηγήσει στην ανάπτυξη, αλλά στην αύξηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων.

Επίσης έκανε λόγο για σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση που υψώνει όπως είπε τη σημαία της γεωπολιτικής αναβάθμισης, παίζοντας με τη φωτιά.

Καλώντας του πολίτες σε γενικευμένη αντίσταση στον ενεργειακό σχεδιασμό η κα Τσουμάνη τόνισε πως η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει στη μείωση της ενεργειακής της εξάρτησης, στην ισόρροπη αξιοποίηση όλων των μορφών ενέργειας, στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και στην κατοχύρωση ότι το ενεργειακό προϊόν θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

 

Η Αριστερή Παρέμβαση

Την πολιτική εκτίμηση ότι οι ενημερωτικές εκδηλώσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων την ερχόμενη εβδομάδα αποτελούν μία μορφή προπαγάνδας και όχι ουσιαστικής ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών εξέφρασαν μέλη της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο το απόγευμα της Πέμπτης.

Τόσο ο Ν. Ζήκος όσο και ο Παν. Βλάχας αφού τόνισαν πως έστω και αυτές οι ενημερωτικές εκδηλώσεις αποτελούν μία πρώτη νίκη του κινήματος, γιατί θα διεξαχθούν έπειτα από τις ισχυρές αντιστάσεις και πιέσεις, άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση και στους φορείς της αυτοδιοίκησης που καθορίζουν το πλαίσιο των συναντήσεων αυτών.

«Δεν πρόκειται για ενημέρωση των κατοίκων, αλλά για προπαγάνδα υπέρ των ερευνών. Και η συζήτηση όμως δεν πρόκειται να γίνει με ίσους όρους, αφού οι ομιλητές θα είναι αυτοί που θα τοποθετηθούν και θα δοθεί ελάχιστος χώρος και χρόνος στο τέλος για τις παρεμβάσεις των κατοίκων και των φορέων που αντιδρούν», σημείωσε ο κ. Βλάχας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ