Επικαιρότητα

Μία πενταετία θα διαρκέσουν οι έρευνες

Off

Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και  Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλης Βερροιόπουλος που βρέθηκε στα Ιωάννινα για τις δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις για τους υδρογονάνθρακες, συναντήθηκε την Τετάρτη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ελεούσα με τους προέδρους και εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ζίτσας.

Η συνάντηση προκλήθηκε μετά από  αίτημα του κ. Βερροιόπουλου, παρουσία του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου με τη συμμετοχή των περισσοτέρων προέδρων και των Αντιδημάρχων Φώτη Ράρρα και Περικλή Γρίβα ενώ από την πλευρά του υπουργείου συμμετείχαν επίσης ο προϊστάμενος του αυτοτελούς τμήματος πολιτικής έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων Ιωσήφ Αθανασιάδης και ο υπεύθυνος της διεύθυνσης περιβαλλοντικής αδειοδότησης Αλέξανδρος Κουλίδης.

Ο Γενικός Γραμματέας έκανε αποτίμηση των δύο ενημερωτικών εκδηλώσεων που είχαν προηγηθεί στον Βουτσαρά και στα Άνω Πεδινά και μαζί με τα υπηρεσιακά στελέχη απάντησαν στα ερωτήματα που τέθηκαν από την πλευρά των προέδρων.

«Ήταν δύο εκδηλώσεις, είπε ο κ. Βερροιόπουλος, απ’ όπου όσοι συμμετείχαμε αποκομίσαμε σημαντικά στοιχεία και απαντήθηκαν διεξοδικά, ερωτήματα που απασχολούσαν τις τοπικές κοινωνίες».

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Ζίτσας, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, από τα όσα ειπώθηκαν αλλά και από τα όσα παρουσίασαν οι εισηγητές στις πολύωρες εκδηλώσεις διευκρινίζονται τα ακόλουθα: 

• Οι έρευνες θα διαρκέσουν τουλάχιστον μία πενταετία και  είναι απαραίτητες για να γνωρίζει η χώρα μας τι κρύβει το υπέδαφός της. 

• Κίνδυνοι σεισμών από τις έρευνες δεν υφίστανται. Όπως δεν υφίστανται και κίνδυνοι για το υδάτινο δυναμικό της Ηπείρου.

• Δεν αλλάζει τίποτε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των χωραφιών. Έχει δοθεί ρητή εντολή προς την εταιρεία να σεβαστεί τις ιδιοκτησίες και να μην παρεμβαίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών.

• Η διαδικασία της εξόρυξης είναι ξεχωριστή από αυτή των ερευνών. Αν διαπιστωθούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα τότε θα συνταχθούν νέες περιβαλλοντικές μελέτες, που θα τεθούν προς διαβούλευση και στη συνέχεια προς έγκριση.

Κλείνοντας ο κ. Βερροιόπουλος ήταν κατηγορηματικός πως όταν και αν φτάσουμε στην εξόρυξη δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος fracking όπως υποστήριζαν αρκετοί όλο αυτό το διάστημα. «Θέμα fracking στην Ελλάδα συνολικά και στην Ήπειρο ειδικά δεν υφίσταται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στις ερωτήσεις των Προέδρων – Εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τόσο στο στάδιο των ερευνών όσο και στο στάδιο της εξόρυξης τόσο ο Γενικός Γραμματέας, όσο και τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου διευκρίνισαν πως οι έρευνες δεν έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και στο στάδιο της εξόρυξης το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας είναι πολύ αυστηρό και εξασφαλίζει πλήρως τις περιβαλλοντικές παραμέτρους με αυστηρούς κανόνες και προϋποθέσεις.   

«Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπάρχουν και όλοι μαζί πρέπει να χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα» είπε ο κ. Βερροιόπουλος απευθυνόμενος στους Προέδρους και αφού τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή, τους ζήτησε να μεταφέρουν στους συνδημότες τους τα όσα ειπώθηκαν στην εν λόγω συνάντηση.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου