Επικαιρότητα

Αναγκαίες οι αλλαγές στις Κοινωφελείς Περιουσίες

Off

Επαρκές σε μεγάλο βαθμό με αναγκαία όμως την τροποποίησή του σε συγκεκριμένα σημεία κρίνεται το νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα που αναφέρεται στις Κοινωφελείς Περιουσίες.

Το θεσμικό πλαίσιο κυρίως όμως οι προτεινόμενες αλλαγές, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπ. Οικονομικών και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας.

Είναι γεγονός, όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα ότι πολλά πράγματα θα πρέπει να τροποποιηθούν για να ανταποκρίνονται στο σήμερα και ένα από αυτά που τίθενται σε προτεραιότητα είναι η δυνατότητα αλλαγής της βούλησης του διαθέτη. Πρόκειται βέβαια για ζήτημα που έχει απασχολήσει την ελληνική πολιτεία και τους φορείς διαχείρισης των κληροδοτημάτων εδώ και χρόνια, μέχρι σήμερα όμως δεν κατέστη εφικτό να αλλάξει η συγκεκριμένη πρόβλεψη.

Στα αξιοσημείωτα ότι επιχειρήθηκε με τον νόμο 4182 του 2013 να επιτευχθεί η συγκεκριμένη αλλαγή και πάλι όμως το βήμα έγινε στο… κενό.

Το σημείο αυτό ήταν στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές στη χθεσινή ημερίδα με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας Θεοπίστη Πέρκα να αναφέρεται στην αναγκαιότητα τροποποιήσεων του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου.

«Είναι προφανές ότι απαιτείται επεξεργασία του νομοθετικού πλαισίου, αλλά και υπουργικές αποφάσεις. Στόχος της Γενικής Γραμματείας είναι να αξιοποιήσει και να προστατέψει τη διάθεση του δωρητή – ευεργέτη. Είναι όμως και ένα ζήτημα η δυσκολία της διαχείρισης κοινωφελών περιουσιών που έρχονται από το παρελθόν, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες», σημείωσε η κα Πέρκα στο χαιρετισμό της.

Ο συντονιστής της Α.Δ. Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Β. Μιχελάκης στο χαιρετισμό του τόνισε πως η ημερίδα έχει έναν διπλό στόχο, αφενός την ανάδειξη της φιλανθρωπίας των ευεργετών και αφετέρου την αναγκαιότητα χρηστής διαχείρισης των κοινωφελών περιουσιών.

Εκ μέρους του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο Γεν. Γραμματέας Γρηγ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στις θεσμικές παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο υλοποίησης της διοικητικής ανασυγκρότησης της χώρας.

 

Η αυτοδιοίκηση

Ο Αλ. Καχριμάνης αφού αναφέρθηκε στον ηπειρωτικό και εθνικό ευεργετισμό τόνισε πως απαιτείται νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να είναι δυνατή και εύκολη η αλλαγή της βούλησης του διαθέτη, ενώ αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα και παραδείγματα δυσλειτουργιών σε τοπικό επίπεδο όπως το Μουσείο του Αγάπιου Τόλη στους Κήπους Ζαγορίου.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας τόνισε πως η δημοτική αρχή έχει επιλέξει να αξιοποιήσει προς όφελος των δημοτών τα κληροδοτήματα που διαχειρίζεται και γι’ αυτό όρισε τη θέση εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου με αποκλειστικό αντικείμενο τα κληροδοτήματα.

Χαιρετισμό ακόμη απηύθυναν ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Λώλος, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος και δήμαρχοι δήμων της Δυτ. Μακεδονίας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου