Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 08:38
Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουαρίου 2018
Επικαιρότητα

Αυξημένο το ενδιαφέρον… και οι προσδοκίες

Off

Το αυξημένο ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας, ανεβάζει και τον πήχη των προσδοκιών για μία διαφορετική πλατεία.

Το μεγάλο ενδιαφέρον για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος Ιωαννιτών προκειμένου να αναπλάσει την Πλατεία Πύρρου προκύπτει από τις 23 προτάσεις που κατατέθηκαν. Οι προτάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή που έχει οριστεί, τα μέλη της οποίας είναι τα εξής: Αλεξοπούλου Αλεξάνδρα – Αρχιτέκτων Μηχανικός – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ., Πανέτσος Γεώργιος – Αρχιτέκτων Μηχανικός – Kαθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Καλογήρου Νικόλαος – Αρχιτέκτων Μηχανικός, Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού Α.Π.Θ., Ησαϊας Δημήτριος – Αρχιτέκτων Μηχανικός – Καθηγητής του Τομέα Ι- Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού Ε.Μ.Π., Λαμπρόπουλος Ανδρέας – Αρχιτέκτων Μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας

Τσουκανέλης Ελευθέριος – Αρχιτέκτων Μηχανικός, υπάλληλος στο Τμήμα Μελετών και Εκτέλεσης Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών.

 

Η διαδικασία

Μετά την αξιολόγηση, σύμφωνα με το δήμο, θα απονεμηθούν  τρία χρηματικά βραβεία στις καλύτερες προτάσεις, ενώ μετά και την ανάδειξη του νικητή θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση όλων των αρχιτεκτονικών ιδεών σε ειδική έκθεση στον πολυχώρο «Δ. Χατζής» στα παλιά σφαγεία.

Υπενθυμίζεται ακόμα πως σκοπός του διαγωνισμού είναι η εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης σε ό,τι αφορά στην μελέτη υλοποίησης Ανάπλασης της Πλατείας Πύρρου του Δήμου Ιωαννιτών. Ο Διαγωνισμός στοχεύει στον επανασχεδιασμό της πλατείας λαμβάνοντας υπόψη:

• Τον κεντρικό χαρακτήρα της πλατείας.

• Τις ιστορικές μνήμες του χώρου.

• Την σχέση του με τα περιβάλλοντα δημόσια κτήρια και τις χρήσεις τους όπως αυτά της Περιφέρειας του Δικαστικού Μεγάρου, του αναψυκτηρίου Όασις κλπ.

• Την ύπαρξη του υπόγειου χώρου στάθμευσης που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

• Την σχέση της με τη φυσική θέα προς τα ανατολικά της.

• Την γειτνίαση με την πολυσύχναστη Λεωφόρο Δωδώνης.

• Την σχέση της με το πάρκο Κ.Μπέγκα (παλαιού Δημαρχείου) στα νοτιοανατολικά της και τη γέφυρα που την συνδέει με αυτό.

«Επιδιώκεται η επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη για την ανάπλαση της πλατείας, με βάση τις απαιτήσεις της τέχνης, της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού περιβαλλοντικού σχεδιασμού, προκειμένου να προκύψει ένα συνολικό αποτέλεσμα με υψηλής ποιοτικής στάθμης με σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Η επίτευξη του στόχου αυτού θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην προβολή του πολυδιάστατου χαρακτήρα της πόλης και στην αναβάθμιση της», τονίζει σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος, Θανάσης Μανταλόβας.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου