Επικαιρότητα

Βήματα προσέγγισης κατοίκων και προσφύγων

Off

Μία μικρή γιορτή που εστίασε στις διαφορετικές κουλτούρες και στη βαθύτερη κατανόηση όσων ενώνουν τους ανθρώπους και τους πολιτισμούς τους, πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου η ομάδα κοινωνικής διαμεσολάβησης Ελλήνων και προσφύγων γονέων στο Διαπολιτισμικό Κέντρο «Μικρή Πόλις» στην περιοχή του Πλάτανου.

Πολιτισμός σημαίνει ανοχή, εκτός όμως από αυτό σημαίνει και πολλά άλλα πράγματα όπως είναι οι γεύσεις, η μουσική, τα παιδικά παιχνίδια.

Η υπεύθυνη μεθοδολογίας της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στο Διαπολιτισμικό Κέντρο Τίνα Λιγδοπούλου αναφέρθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος, που πλέον παρέχει και υποστήριξη για τα σχολικά μαθήματα για τα παιδιά που έχουν ενταχθεί σε τάξεις του δημοτικού.

Παράλληλα μίλησε και για το πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις στο σχολείο, αλλά και στην τοπική κοινωνία μεταξύ των ντόπιων κατοίκων και της σχολικής και εκπαιδευτικής κοινότητας και των οικογενειών των προσφύγων που διαμένουν σε σπίτια της πόλης.

«Κάποια παιδιά είναι απόλυτα ενταγμένα στη σχολική κοινότητα και μας μιλούν με ενθουσιασμό για αυτό που συναντούν καθημερινά. Κάποια άλλα είναι περισσότερο απομονωμένα και θέλουν περισσότερο χρόνο. Είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα που δεν εξαρτάται μόνο από τους ίδιους, αλλά από τις οικογένειες των ελλήνων, την εκπαιδευτική κοινότητα, προφανώς και από το παρελθόν των παιδιών προσφύγων και όσα έχουν βιώσει μέχρι σήμερα στις πατρίδες τους», σημείωσε η κα Λιγδοπούλου.

Μία οικογένεια που 

χωρίστηκε στην Ελλάδα

Ο Τζουμαχάντ είναι από την πόλη Χεράτ του Αφγανιστάν και βρίσκεται στα Γιάννενα εδώ και δύο περίπου χρόνια. Ήταν από τους πρώτους που έφτασε με την οικογένειά του στο Κέντρο Φιλοξενίας στα Δολιανά, όπου έμεινε για περισσότερο από ένα χρόνο και μετακόμισε στη συνέχεια στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου διαμένει σε σπίτι που του νοίκιασε η Terre Des Hommes. Η σύζυγός του και η μία του κόρη κατάφεραν πριν από τέσσερις μήνες να μετεγκατασταθούν στην Ελβετία, εκεί όπου ελπίζει σύντομα να μεταβεί και ο ίδιος με τα άλλα τρία του παιδιά, τα δύο εκ των οποίων πηγαίνουν στο ελληνικό σχολείο.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι όπως και τα παιδιά, αν και στην αρχή ήταν λίγο δύσκολα. Τώρα όμως, τα παιδιά μου περνάνε πολύ καλά και γι’ αυτό καλέσαμε σήμερα και τους συμμαθητές τους και τους γονείς τους σε αυτή τη γιορτή για να γνωριστούμε καλύτερα», ανέφερε ο Τζουμαχάντ, που μίλησε με θερμά λόγια για την ελληνική φιλοξενία και τη συμπεριφορά των γιαννιωτών απέναντί τους, κατανοώντας πάντως και τους πιθανούς λόγους της διστακτικότητας ορισμένων.«Αυτό που θα ήθελα να πω σε όλους τους έλληνες και τους γιαννιώτες είναι, ότι δεν είμαστε τζιχαντιστές και να μην μας αντιμετωπίζουν ή να μας φοβούνται ως πιθανούς τρομοκράτες. Από αυτόν τον πόλεμο θελήσαμε να ξεφύγουμε κι εμείς, για να σώσουμε τις ζωές των παιδιών μας. Μπορεί να έχουμε άλλη γλώσσα, άλλη θρησκεία, άλλη κουλτούρα, όλοι όμως είμαστε άνθρωποι και με τη συνεργασία θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Και ο Αχμέντ που 

βαφτίστηκε Αλέξανδρος

Για τη μετάφραση από τα φαρσί στα ελληνικά, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Αχμέντ, επίσης από το Αφγανιστάν, που έφτασε λαθραία στη Μυτιλήνη, στο τέλος του 2004 και πλέον εργάζεται ως διερμηνέας στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ πριν από τρία χρόνια βαφτίστηκε στο Άγιο Όρος και έχει πλέον το όνομα Αλέξανδρος!

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου