Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 07:59
Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιανουαρίου 2018
Επικαιρότητα

Κινδυνεύουν από τα funds οι σχολικές περιουσίες;

Off

Συντονισμένες ενέργειες και μάλιστα το συντομότερο δυνατό προκειμένου να αποφευχθεί ο παραμικρός κίνδυνος για τις σχολικές περιουσίες οφείλουν να κάνουν οι τοπικοί φορείς και κυρίως ο Δήμος Ιωαννιτών, η Ιερά Μητρόπολη και τα Αγαθοεργά.

Η πληροφόρηση που έφτασε πριν από λίγες εβδομάδες στην Επιτροπή Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα είναι πως τα δάνεια που έχουν λάβει τα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης Ιωαννίνων τις προηγούμενες δεκαετίες επί διοίκησης του Μακαριστού Θεόκλητου έχουν ενταχθεί στη λίστα των «κόκκινων» δανείων της Εθνικής Τράπεζας.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την ενημέρωση και πληροφόρηση των μελών της Επιτροπής ότι οποιαδήποτε στιγμή είναι πιθανόν να συμπεριληφθούν τα δάνεια αυτά στη λίστα των δανείων προς πώληση από την Τράπεζα σε ελληνικά και ξένα funds.

Όπως ανέφερε ο Σπ. Εργολάβος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα ο κίνδυνος είναι κάτι παραπάνω από ορατός και γι’ αυτόν αλλά και για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ενημερώθηκε σχετικά το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου με επιστολή της Επιτροπής.

Ο νόμος του 1992 σύμφωνα με τον κ. Εργολάβο παρέχει τη δυνατότητα στους δήμους και εν προκειμένω στο δήμο Ιωαννιτών να αποφύγει το σκόπελο για τις σχολικές περιουσίες της πόλης, που ανήκουν στα κληροδοτήματα, ώστε να περιέλθουν υπό την κυριότητα και διαχείριση στο Δήμο Ιωαννιτών.

Γι’ αυτό απαιτείται μόνο η διαπιστωτική πράξη του Δήμου, η έγκρισή της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η εγγραφή των περιουσιών στο Υποθηκοφυλακείο.

«Τα Αγαθοεργά Καταστήματα έχουν «κόκκινα» δάνεια που δεν τα αποπληρώνουν. Η πληροφόρησή μας από την Εθνική Τράπεζα είναι πως υπάρχει ο κίνδυνος, τα ενέχυρα των δανείων αυτών, που είναι οι σχολικές περιουσίες της πόλης που ανήκουν στα κληροδοτήματα να περιέλθουν σε εταιρείες και να χαθούν για την πόλη και το κράτος. Γι’ αυτό ζητήσαμε από το Δήμο Ιωαννιτών να συγκαλέσει συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να ληφθεί η απόφαση να περιέλθουν τα Κληροδοτήματα κατά κυριότητα και διαχείριση στο Δήμο», τόνισε ο κ. Εργολάβος.

 

Αντισυνταγματική 

η αλλαγή βούλησης

Ο κ. Εργολάβος, με πολύχρονη εμπειρία στο θέμα της διαχείρισης των ηπειρωτικών κληροδοτημάτων σχολίασε και την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών όπως εκφράστηκε από τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κα Πέρκα, να γίνει νομοθετική ρύθμιση ώστε να επιτρέπεται η αλλαγή βούλησης του διαθέτη.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει λυθεί από το Σύνταγμα και συγκεκριμένα από το άρθρο 9 και τις παραγράφους του.

«Η αλλαγή της βούλησης του διαθέτει είναι ανέφικτη. Συνταγματικά είναι κατοχυρωμένη και απαγορεύεται να γίνει με νόμο. Απαιτείται τροποποίηση του Συντάγματος και αυτό εάν οι Συνταγματολόγοι καταλήξουν στο ότι μπορεί να αλλάξει η βούληση του διαθέτη».

 

Ζωντανές οι κληροδοσίες

Τέλος ο κ. Εργολάβος σχολίασε και το γεγονός πως όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, ακόμη και σήμερα υποβάλλονται κατά μέσο όρο 150-200 διαθήκες για κληρονομιές ή κληροδοσίες υπέρ του δημοσίου και κοινωφελών σκοπών. Επίσης η αξία των δωρεών σε χρήμα και είδος προς το ελληνικό δημόσιο και ειδικότερα οι δωρεές μόνο στον στενό δημόσιο τομέα την τελευταία τριετία ξεπερνούν τα 30 εκ. Ευρώ.

«Θεωρούμε ότι οι ευεργεσίες θα ήταν πολύ περισσότερες, αλλά το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση βαρύνονται με την εγκληματική αδιαφορία στη διαχείριση των περιουσιών. Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να δωρίσουν τις περιουσίες τους, αλλά δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στο κράτος και στις διαχειριστικές επιτροπές των Κληροδοτημάτων», κατέληξε ο κ. Εργολάβος.

Του Αλέξανδρου Παππαδόπουλου

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου